Από την έκβαση των εκατέρωθεν εκβιασμών μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου εξαρτώνται πλέον η τύχη της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική τάξη και, εν πολλοίς, η ομαλή πορεία της χώρας προς τις εκλογές.
Στο φόντο των πρωτοφανών μεθοδεύσεων και των αθέμιτων πρακτικών, δεσπόζουν οι προσωπικές αγωνίες και αδυναμίες μεμονωμένων βουλευτών, οι οποίοι άβουλοι και εξαρτώμενοι από τους δύο συγκυβερνώντες, άγονται και φέρονται, προσπαθώντας να διαπραγματευτούν τους όρους της πολιτικής τους επιβίωσης.
Στο οριακό σημείο όπου έχει φτάσει το παιχνίδι μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές πού σταματούν η πολιτική μπλόφα και η σκηνοθεσία και πού αρχίζει η αληθινή συζήτηση.
Από τα μέσα της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός με μία από τις γνωστές, ασυνήθιστες και οριακά αθέμιτες επιλογές του, επιχείρησε να εκβιάσει ανοιχτά τον κυβερνητικό του εταίρο.
Η πρόκληση
με τους 151
Δηλώνοντας βέβαιος ότι διαθέτει στήριξη 151 βουλευτών στη Βουλή, ανακοίνωσε μέσω μιας τηλεοπτικής συνέντευξης ότι αν από τη συζήτησή του με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ προκύψει ότι αυτός αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, θα κινήσει τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ηταν μιας σαφής πρόκληση προς τον μέχρι πρότινος πιστό συνοδοιπόρο του, προς τον οποίο θέλησε να διαμηνύσει ότι στην ουσία τού έχει «κλέψει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Κατά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, εφόσον από αυτή τη διαδικασία εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, στη συνέχεια θα φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι και η τελευταία αποστολή της κυβέρνησής του.
Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε έναν διπλό εκβιασμό. Μέσω της απειλής της ψήφου εμπιστοσύνης προς τον Πάνο Καμμένο και μέσω της συνακόλουθης διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών προς τους μεμονωμένους δηλωμένους υποστηρικτές της και κυρίως προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Μαυρωτά.
Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα, το πολιτικό αλαλούμ της χώρας ξεδιπλώνεται καθημερινώς και αναλόγως των διαθέσεων ή των πιέσεων τις οποίες υφίστανται οι πολλαπλώς αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές.
Το σάλτο μορτάλε Καμμένου
Εχοντας περιέλθει πλέον σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, ο υπουργός Αμυνας επιχειρεί αλλεπάλληλους, αδέξιους και απεγνωσμένους, ελιγμούς. Πιθανώς όμως και να αποδειχθούν βολικοί, εφόσον στόχος του κ. Τσίπρα είναι η παραμονή στην κυβέρνηση και η ψήφιση της συμφωνίας για την πΓΔΜ.
Αντιμετωπίζοντας λίγο-πολύ την περιφρόνηση και των βουλευτών του, ο κ. Καμμένος απέτυχε την Παρασκευή να αποσπάσει τη συμφωνία τους για παραίτηση όσων έχουν κυβερνητικές θέσεις και άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Οταν συνάντησε την άρνησή τους, με την εξαίρεση των δύο πιστών του, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και Κώστα Κατσίκη, έσπευσε να ανακοινώσει μέσω Twitter ότι σχεδόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική συνεργασία.
Οπως έγραψε, με μια σύνταξη που δικαιολογεί την απορία ως προς το τι ακριβώς εννοεί: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό».
Νωρίτερα είχε δηλώσει: «Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια, ούτε έχω δηλώσει εγώ πουθενά επισήμως ή ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση». Παρά ταύτα, την προηγούμενη ημέρα στο Πεντάγωνο αποχαιρετούσε την ηγεσία των ΕΔ.
Σε αυτό το περιβάλλον και με επίφαση την εκκρεμότητα της διαδικασίας στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος ανέβαλε τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η οποία είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Παρασκευής.
Και δεδομένου ότι εκκρεμεί η εξ αναβολής συνεδρίαση της Επιτροπής για τα εξοπλιστικά τη Δευτέρα, για την τροπολογία των αντισταθμιστικών των F-16, εκτιμάται ότι τουλάχιστον έως τότε ο υπουργός Αμυνας θα βρίσκεται στη θέση του.
Τι θα κάνει
ο Τσίπρας
Το παιχνίδι πλέον βρίσκεται και πάλι στο γήπεδο του κ. Τσίπρα – αν και από την ανάρτηση του Πάνου Καμμένου της Παρασκευής ορισμένοι συμπεραίνουν ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα του συναινετικού διαζυγίου.
Το ζήτημα που εκκρεμεί είναι αν ο κ. Τσίπρας θα κινήσει ούτως ή άλλως τις επόμενες ημέρες τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Υψηλόβαθμη κοινοβουλευτική πηγή ανέφερε πάντως την Παρασκευή το μεσημέρι ότι η ενεργοποίηση της διαδικασίας αυτής ήταν συνάρτηση του αν ο κ. Καμμένος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του ή όχι.
Αφότου ο υπουργός Αμυνας «απάντησε» στον Πρωθυπουργό μέσω Twitter ότι δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης, φάνηκε ότι ζητεί απλώς να αποσυνδεθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την τύχη της κυβέρνησης – και τη δική του. Κατά την ανάλυση αυτή και κατά τα όσα μεταδίδουν κάποιες πηγές κοντά στους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος επιχειρεί να διαμηνύσει ότι δεν θα άρει εν τέλει την εμπιστοσύνη του, αλλά ότι επιμένει στην απομάκρυνση των υπουργών του από την κυβέρνηση και ενδεχομένως υπό αυτούς τους όρους ότι αποδέχεται την ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών του.
Το θέμα είναι αν ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί αυτή την εκδοχή και δεν θα προχωρήσει ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. Ομως κάτι τέτοιο προσκρούει στα «αιτήματα» άλλων υπό διάλυση κοινοβουλευτικών ομάδων. Οπως του Ποταμιού, όπου οι διαφωνούντες με τον Σταύρο Θεοδωράκη για το θέμα της πΓΔΜ επιμένουν πρώτα να υπάρξει η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης και να ακολουθήσει η ψηφοφορία της συμφωνίας.
Ολα αυτά καλείται πλέον να συγκεράσει ο κ. Τσίπρας και κατά την κυρίαρχη εκτίμηση, η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα είναι αναπόφευκτη.
Αλαλούμ και παζάρια με βουλευτές
Παρά ταύτα, το κύρος της κυβέρνησης έχει πληγεί για μια ακόμη φορά βαριά. Δεν φαίνεται όμως ότι η συγκεκριμένη παράμετρος προβληματίζει ιδιαιτέρως τον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα. Εξ ου και ο χωρισμός τους αποδεικνύεται μέχρι στιγμής πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα από ό,τι ο πολιτικός τους γάμος και ο χρόνος παραμονής τους στην εξουσία απροσδιόριστος.
Το πολιτικό παζάρι του παρασκηνίου και η διακίνηση πάσης φύσεως πληροφορίας, φήμης και εικασίας έχουν, ούτως ή άλλως, διαμορφώσει ένα βαρύ και τοξικό πολιτικό περιβάλλον. Βουλευτές οι οποίοι παραμένουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση (Σπ. Δανέλλης), άλλοι της συμπολίτευσης αρνούνται να ακολουθήσουν τις εντολές του αρχηγού τους (σχεδόν σύσσωμοι οι ΑΝΕΛ), άλλοι μιλούν για διπλά παζάρια και συζητήσεις βουλευτών, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ, και έπεται συνέχεια.