Δεν το έχουν με τις ξένες γλώσσες
Η συνήθης «αντι-κυβερνητική κομπανία» Βρυξελλών (Παπαδημούλης, Αρβανίτης, Κούλογλου) κινητοποιήθηκε πάλι με αφορμή το ναυάγιο της Πύλου. Δηλώσεις, παρεμβάσεις, ακτιβισμοί, συνεντεύξεις εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας – παρ’ όλο που είναι προφανές πως ούτε η κυβέρνηση ούτε η χώρα είχαν την παραμικρή εμπλοκή σε μια τραγωδία που συνέβη δεκάδες μίλια έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό δεν εμπόδισε φυσικά την «κομπανία» να τσοντάρει το κατιτί της, χωρίς (ευτυχώς) μεγάλη απήχηση. Τουλάχιστον με την ευκαιρία μάθαμε ότι δεν το έχουν γενικά με τις γλώσσες. Τα γαλλικά του Κούλογλου είναι μάλλον χειρότερα κι από τα αγγλικά του Τσίπρα. Αν φυσικά το παράξενο ιδίωμα με το οποίο εκφράστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν γαλλικά!
Τα νέα μυστικά της Αλεξανδρούπολης
Οταν το αμερικανικό θηριώδες καταμαράν «Γιούμα» ξεφόρτωνε προχθές Χάμερ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να προωθηθούν σιδηροδρομικώς στην Κεντρική Ευρώπη, ένα άλλο πλοίο μικρότερου εκτοπίσματος προσέγγιζε το λιμάνι. Ηταν ένα φορτηγό πλοίο το οποίο, με το που έδεσε στην προβλήτα του λιμανιού, άρχισε να ξεφορτώνει τεράστιους σωλήνες μήκους 12 μέτρων, τους οποίους μάλιστα φρουρούσαν διακριτικά μέλη της ασφάλειας. Πρόκειται για το πρώτο μυστικό που αποκαλύπτεται στο λιμάνι καθότι οι σωλήνες πρόκειται να συνδέσουν τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με το δίκτυο ΤΑΡ και το δίκτυο «Ποσειδών». Υπενθυμίζω ότι αυτός ήταν και ο λόγος που επισκέφθηκε τις προάλλες το λιμάνι και ο αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης.
Το δεύτερο και ίσως και πιο σημαντικό μυστικό που καλά έως τώρα έκρυβε (για ευνόητους λόγους) η Αλεξανδρούπολη είναι η εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου τριπλού δικτύου ραντάρ. Το πρώτο ραντάρ πρόκειται να εγκατασταθεί στο όρος Ισμαρος, σε υψόμετρο 700 μ. (δίπλα ακριβώς από το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας). Το δεύτερο στην ανατολική πλευρά της Σαμοθράκης και το τρίτο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και τα τρία ραντάρ θα συνδέονται μεταξύ τους. Τι θα αλλάξει στην περιοχή και στην άμυνα της χώρας μας; Τα ραντάρ θα είναι ναυσιπλοΐας, θα έχουν εμβέλεια 60 ναυτικά μίλια και θα καλύπτουν πλήρως το Βόρειο Αιγαίο φτάνοντας έως τα Δαρδανέλια. Ο,τι κινείται, δηλαδή, στις περιοχές αυτές αμέσως θα τα εντοπίζουν τα ραντάρ. Οπως μου είπαν οι ειδικοί, με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθεί η ποιότητα της ναυσιπλοΐας και παράλληλα θα ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια. Και επιπλέον, λένε, θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι είδους ρωσικά πλοία (ή πλοία ρωσικών συμφερόντων καθώς και… σούπερ γιοτ) θα ανεβοκατεβαίνουν στα Δαρδανέλια.
Η Ζωή έρχεται με… άγριες διαθέσεις
Στο βαθμό που, εκτός συγκλονιστικών απροόπτων, οι εκλογές της επόμενης Κυριακής έχουν κριθεί, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποσοστά των μικρών κομμάτων και ποια από αυτά θα μπουν στη Βουλή. Οι δυναμικές που καταγράφονται δείχνουν ότι το όριο του 3% θα το περάσει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία με τον ιδιότυπο προεκλογικό αγώνα αγάπης και τρυφερότητας έχει μαζέψει ποσοστά από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 και ετοιμάζεται για την επιστροφή της στα βουλευτικά έδρανα. Το θέμα που ήδη έχει τεθεί εν όψει της ενδεχόμενης επιστροφής της είναι ότι ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής έχει εκ του Κανονισμού το προνόμιο να παρεμβαίνει στις συζητήσεις – η ίδια αφιέρωσε ολόκληρη συνέντευξη Τύπου για το θέμα επικαλούμενη το άρθρο 97 που προβλέπει 12λεπτες τοποθετήσεις και ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτό το προνόμιο στο έπακρο. Το ορατό αυτό ενδεχόμενο έχει ξυπνήσει μνήμες των κοινοβουλευτικών ξενυχτιών του πρώτου εξαμήνου του 2015. Μόνο που τώρα θα έχει διπλή ιδιότητα: της προέδρου της ΚΟ και της πρώην Προέδρου της Βουλής, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξει με βάση ποια από τις δυο ιδιότητες θα παρεμβαίνει, όπως έλεγαν κοινοβουλευτικές πηγές, διότι «δεν μπορεί να το έχει δίπορτο», όπως σημείωναν.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνιζαν, «θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τον Κανονισμό της Βουλής», που σημαίνει αυστηρή τήρηση των χρόνων που προβλέπονται. Κάτι που προϋποθέτει βεβαίως ότι και οι υπόλοιποι αρχηγοί θα πρέπει να τηρούν εφεξής κατά γράμμα τα χρονοδιαγράμματα του Κανονισμού, κάτι που έχει καταπατηθεί προ πολλού. Πάντως παρασκηνιακώς ήδη υπάρχουν συζητήσεις περί τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής ως προς το επίμαχο προνόμιο των «πρώην», κάτι που αναμένεται να τύχει ευρείας διακομματικής συμφωνίας. Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι «θα πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά όσοι σκέφτονται αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής», διαμηνύοντας ότι «αν υπάρξει απόπειρα φίμωσης των πολιτών, θα το αντιμετωπίσει και νομικά και κοινοβουλευτικά». Μάλιστα προανήγγειλε «τσουνάμι» παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα: στα νομοσχέδια, στις επιτροπές, στις ακροάσεις φορέων, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στις τροπολογίες, στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, στις άρσεις ασυλίας κλπ., ενώ θα συμμετέχει ως πρώην στη Διάσκεψη των Προέδρων και στο Ιδρυμα της Βουλής.
Ο επιτήδειος διερμηνέας του Γκιουλέρ
Ηταν μια συνάντηση δύο πρώην στρατηγών αυτή που έγινε προχθές στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, συναντήθηκε με τον νεο-τοποθετηθέντα από τον Ερντογάν στο υπουργείο Αμυνας, στρατηγό ε.α. Γιασάρ Γκιουλέρ. Εκείνο που ίσως να μη γνωρίζετε ήταν η ξαφνικά φιλική στάση που έδειξε ο Τούρκος απέναντι στη χώρα μας. Ενώ όταν τηλεφωνήθηκαν προ ημερών με τον στρατηγό Στεφανή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τούρκος έθεσε αμέσως θέμα ΜΟΕ, αυτή τη φορά όλο φιλοφρονήσεις και χαμόγελα ήταν.
Και όταν ο υπουργός Στεφανής του είπε ότι και οι δύο είναι πρώην στρατιωτικοί και ότι και οι δύο αγαπούν το ίδιο την πατρίδα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν μπορούν να υπερβούν, ο Τούρκος συμφώνησε απόλυτα. Δεν γνώριζε αγγλικά, είχε μαζί του μεταφραστή, αλλά κουβάλησε στις Βρυξέλλες και ένα δικό του περίεργο άτομο. Κάποια στιγμή ο τύπος αυτός επιχείρησε να μεταφράσει κάτι και μίλησε στα… ελληνικά. Ο έλληνας υπουργός αμέσως το παρατήρησε και λέει στον ομόλογό του: «Βλέπω ότι ο συνεργάτης σας μιλάει καλά ελληνικά». Ο τούρκος υπουργός γέλασε, φάνηκε πως αιφνιδιάστηκε που αποκαλύφθηκε το «μυστικό» του και είπε στον στρατηγό Στεφανή: «Εάν μιλάει καλά ή όχι ελληνικά εσείς θα πρέπει να το κρίνετε, όχι εγώ». Εκαναν την καθιερωμένη τυπική χειραψία μπροστά στους φωτογράφους και αποχώρησαν.
Ο Τσίπρας, ο Μπάμπης και οι Κινέζοι
Τι σχέση έχει ο Μπάμπης με τον Αλέξη Τσίπρα; Θα σας αναφέρω μια ιστορία από το παρελθόν. Γραμματέας του ΚΚΕ εσωτ. ήταν ο Μπάμπης Δρακόπουλος και μια από τις συναντήσεις του έγινε με αντιπροσωπεία του ΚΚ της Κίνας. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εσωτ. τα τρία από τα πέντε μέλη είχαν το όνομα Μπάμπης, μεταξύ αυτών και ο Δρακόπουλος. Κάποια στιγμή γίνονται οι συστάσεις και ακούνε οι Κινέζοι μια φορά Μπάμπης, δυο φορές Μπάμπης και τρίτη φορά Μπάμπης και ξαφνιάστηκαν. Και το ωραίο ποιο ήταν; Νόμιζαν πως το Μπάμπης στα ελληνική σημαίνει σύντροφος. Ε, εδώ και καιρό στα συριζαίικα παρασκήνια όταν κάποιος θέλει να πει «ο πρόεδρος» εννοώντας τον Αλ. Τσίπρα λέει «ο Μπάμπης».
Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) στην Καλαμάτα με αφορμή το ναυάγιο της Πύλου που συγκλονίζει είναι μια πράξη ισχυρού συμβολισμού ως προς το μέγεθος της τραγωδίας και τη συμπαράσταση της θεσμικής πολιτείας προς τους κατατρεγμένους που στοιβάζονται στα αμπάρια των διακινητών-δολοφόνων αναζητώντας μια θέση στον ήλιο. Είναι ταυτόχρονα και μια κίνηση εξωστρέφειας της Προεδρίας – όπως στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών – η οποία δεν περιορίζεται στην έκδοση δηλώσεων, αλλά με την αυτοπρόσωπη παρουσία της κυρίας Σακελλαροπούλου υποδηλώνει τη μεγάλη σημασία αυτών των δραματικών συμβάντων, αλλά και την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων πρόληψης και διαχείρισης που απαιτούνται.
Οσον αφορά δε το ναυάγιο, το «μήνυμα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και φτάνει ως εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, δηλαδή τις Βρυξέλλες και ευρύτερα την διεθνή κοινότητα. Οι αντιδράσεις των νεολαίων ακτιβιστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν πτόησαν την Πρόεδρο, η οποία επέλεξε να συζητήσει μαζί τους στο λιμάνι της Καλαμάτας: «Δεν μου αρέσει ο μονόλογος, σας ακούω» είπε στον νεαρό που της καταλόγισε ότι φωτογραφίζεται μπροστά στον φράχτη του Εβρου, για να λάβει την απάντησή της: «Ο φράχτης είναι η προστασία των συνόρων της πατρίδας μου».