Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή 9 μήνες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, δόθηκε εντολή στην Αnubis Coldcase K9 Team, τη μοναδική στην Ελλάδα εθελοντική ομάδα που ειδικεύεται στον εντοπισμό αγνοούμενων ανθρώπων και βιολογικών ανθρώπινων υπολειμμάτων, να μεταβεί στη θέση Κουλούρι Λάρισας, εκεί που έχουν μεταφερθεί τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να εντοπίσει ανθρώπινα υπολείμματα, αλλά και κρίσιμα αποδεικτικά μέσα, όπως το λεγόμενο «μαύρο κουτί» της αμαξοστοιχίας.
«Βρήκαμε ανθρώπινα βιολογικά υπολείμματα, ύποπτα δείγματα ανθρώπινων βιολογικών υγρών πάνω σε στερεά, προσωπικά αντικείμενα, άλλα εξ αυτών καμένα και άλλα όχι, την ταμειακή μηχανή του κυλικείου, καθώς και αυτό που μας υποδείχθηκε ως το «μαύρο κουτί», για την ανάκτηση του οποίου ζητήθηκε η συνδρομή μας» λέει στο «Βήμα» η υπεύθυνη οργάνωσης της ομάδας Αγγελική Διακομανώλη, η οποία μας υποδέχθηκε στο «στρατηγείο» τους στην Πεντέλη. Η ίδια, στην ερώτηση «ποια ήταν η στιγμή ή το εύρημα εκείνο που τη συγκλόνισε στη διάρκεια των ερευνών», επιλέγει τη σιωπή από σεβασμό, όπως χαρακτηριστικά λέει, στους συγγενείς των θυμάτων και στη μνήμη των 57 νεκρών. Θυμάται όμως ότι τα περισσότερα ευρήματα «τα βρήκαμε στο βαγόνι εκείνο που μας υποδείχθηκε ως το Β2».
«Από τη στιγμή που δεν είχε ταυτοποιηθεί βιολογικά έστω και ένας άνθρωπος, δεν έπρεπε να μεταφερθούν τα συντρίμμια και τα αδρανή υλικά από το σημείο μηδέν της σύγκρουσης στη θέση Κουλούρι» σημειώνουν στο πολυσέλιδο πόρισμά τους τα μέλη της ομάδας, το οποίο αποτελεί πλέον «σώμα» της δικογραφίας.
Η περίπτωση του «Ηλιος»
Αναφέρουν δε ως υποδειγματική έρευνα εκ μέρους της Πολιτείας τη διερεύνηση της πτώσης του «Ηλιος», όπου για μήνες κανείς δεν πλησίαζε τον τόπο του δυστυχήματος και δεν αφαιρούνταν ούτε πετραδάκι χωρίς την προηγούμενη έγκριση του επικεφαλής της έρευνας. Οπως έπρεπε να γίνει και εδώ, όπως λένε.
Παρά τον χρόνο που είχε περάσει και χάρη στον επαγγελματισμό των μελών της ομάδας, μετά από διεξοδική έρευνα, υπό αντίξοες συνθήκες, βρέθηκαν δεκάδες ευρήματα. Η καταγραφή και συλλογή των διάσπαρτων στον χώρο ανθρώπινων υπολειμμάτων και προσωπικών αντικείμενων (όπως κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων κ.λπ.), όπως και η θέση όπου εντοπίστηκαν τελικά, θα μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερες και πιο σημαντικές πληροφορίες για πολλά ερωτήματα, αν είχε γίνει εγκαίρως, όμως έστω και τώρα αναμένεται να αναδειχθούν σημαντικά ζητήματα. Ωστόσο, το ερώτημα «αφού υπήρχε στην αμαξοστοιχία «μαύρο κουτί», γιατί δεν αναζητήθηκε αμέσως και πώς θα ήταν δυνατό να δοθεί απάντηση στα αίτια της τραγωδίας χωρίς αυτό;» προς το παρόν μένει αναπάντητο.
«Οταν πρωτομπήκαμε στη θέση που μεταφέρθηκαν τα βαγόνια ήταν σχηματισμένοι 40 περίπου λοφίσκοι από αδρανή υλικά και απομεινάρια συρμών και η δική μας ομάδα έπρεπε να… επιπεδοποιήσει το έδαφος για να μπορέσει να ξεκινήσει η έρευνα» αναφέρει η κυρία Διακομανώλη. Το πλήθος δε των ευρημάτων και η διασπορά τους (η καταιγίδα «Ντάνιελ» είχε επιδράσει σημαντικά στον χώρο) ήταν τέτοιου μεγέθους, ώστε οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μόλις βρέθηκαν στο πεδίο της έρευνας δεν ήξεραν πού να πρωτοπάνε και ας είχαν περάσει τόσοι μήνες. Το επιχειρησιακό πλάνο των 12 μελών της ομάδας, ήταν να μείνουν 5 ημέρες στο πεδίο, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των ευρημάτων και των αναγκών της πλήρους διερεύνησης κάθε σπιθαμής των μοιραίων βαγονιών παρέμειναν εκεί τελικά 11 ημέρες.
Τα μέλη της ομάδας, που για να τεκμηριώσουν το αποτελούμενο από 177 σελίδες πόρισμά τους έχουν αποτυπώσει σε φωτογραφικό υλικό καρέ-καρέ κάθε βήμα τους, μπήκαν στον χώρο και αντιμετώπισαν τη «σκηνή» με τη μέθοδο της «τυφλής έρευνας», αφού δεν είχαν καμία πληροφορία για το τι αναζητούν ή πού να ψάξουν. Στο δύσκολο έργο τους ωστόσο βρήκαν αρωγούς τον εφέτη – ειδικό ανακριτή και την αρμόδια εισαγγελέα, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό τους και χάρη στις δικές του ενέργειες έφτασαν στον χώρο και ειδικά μηχανήματα (μέχρι και αρπάγη με μαγνήτη), που ήταν αναγκαία για τις έρευνες στο πεδίο.
Παράδοση ευρημάτων
Ολα τα ευρήματα παραδόθηκαν στους ανακριτικούς υπαλλήλους που ήταν παρόντες από την ελληνική αστυνομία και το αρμόδιο Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις και αναγνωρίσεις προσωπικών αντικειμένων και να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του δυστυχήματος και της ταυτότητας αυτών. Σε λίγες ημέρες μάλιστα θα επιχειρήσουν ξανά να φωτίσουν πλευρές του δυστυχήματος των Τεμπών, αφού αναμένεται να ξεκινήσει νέα έρευνα και δη στον χώρο όπου – παρανόμως όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων – μεταφέρθηκαν περίπου 300 κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας, με την ελπίδα ότι ακόμα και τώρα θα βρεθούν στοιχεία που θα βοηθήσουν περαιτέρω στην ανακριτική διαδικασία.