Τέρι Ράιντκε στο ΒΗΜΑ: «Δεν διαπραγματεύομαι με ακροδεξιά κόμματα»

Η επικεφαλής υποψήφια των Πρασίνων μιλά για τις προτεραιότητες του κόμματος στα επόμενα πέντε χρόνια και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει συνδυασμός πράσινης και κοινωνικής πολιτικής.

«Οι Πράσινοι είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση πλειοψηφίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, αλλά αν τα ακροδεξιά κόμματα ή ομάδες, είτε το ECR είτε το ID, προσκληθούν για διαπραγματεύσεις, θα φύγω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δηλώνει κατηγορηματικά στη συνέντευξή της στο «Βήμα» η Τέρι Ράιντκε, επικεφαλής υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία της νέας Κομισιόν. Η γερμανίδα ευρωβουλευτής μιλά ακόμη για τις προτεραιότητες των Πρασίνων στα επόμενα πέντε χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνδυασμός πράσινης και κοινωνικής πολιτικής.

Στη διάρκεια του πρόσφατου ντιμπέιτ χειροκροτηθήκατε συχνά από το κοινό για τις θέσεις σας σχετικά με τις πράσινες πολιτικές. Ωστόσο, το κόμμα σας δεν έχει την απήχηση που είχε το 2019. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι ένα θέμα που μοιράζονται πλέον όλα τα καθιερωμένα κόμματα. Πώς μπορεί η πολιτική σας ομάδα να γίνει πιο επίκαιρη, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις αντιδράσεις κατά της Πράσινης Συμφωνίας, όπως των αγροτών;

«Οι Πράσινοι είμαστε η κινητήρια δύναμη πίσω από μια προοδευτική ατζέντα για την Ευρώπη. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εστίασε στην προστασία του κλίματος επειδή οι Πράσινοι πέτυχαν ένα τόσο καλό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2019, όχι χάρη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της Φον ντερ Λάιεν. Υπό την πίεση των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο και των υπουργών των Πρασίνων σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρώπη έχει επιτύχει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά τώρα το ΕΛΚ κάνει πλήρη στροφή στην πολιτική για το κλίμα και στρέφεται κατά της Πράσινης Συμφωνίας. Πέρυσι, είδαμε το ΕΛΚ και τμήματα των φιλελευθέρων να συνεργάζονται με την Ακροδεξιά στο ευρωκοινοβούλιο για να σαμποτάρουν τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, έναν ακρογωνιαίο λίθο της Πράσινης Συμφωνίας. Εάν ένας ψηφοφόρος θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα για την προστασία του κλίματος και την προστασία της δημοκρατίας μας, θα συνιστούσα να ψηφίσει τους Πράσινους στις 9 Ιουνίου.

Θέλουμε μια Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία. Να δράσουμε για την κλιματική κρίση με ταυτόχρονη μείωση του κόστους ζωής. Να υποστηρίξουμε όσους δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, χρειαζόμαστε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και επειγόντως σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα. Οι συντηρητικοί είναι οι σύμμαχοι των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων που κερδίζουν το 80% των επιδοτήσεων. Οι αγρότες που διαμαρτύρονται ειρηνικά έχουν ένα δίκιο. Οι μικρές και μεσαίες οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ζήσουν από αυτό που παράγουν. Οι Πράσινοι θέλουμε μια δικαιότερη κατανομή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων».

Οι Πράσινοι δεν έχουν παρουσία σε πολλές χώρες, αλλά και οι χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή δεν αποτελούν αρκετά γόνιμο έδαφος για πράσινα κόμματα. Σε Γερμανία και Γαλλία, όπου είχατε έντονη παρουσία, μειώνεται. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις;

«Δεν συμφωνώ. Οι Πράσινοι είναι σταθεροί στις εθνικές κάλπες και κυβερνούν σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας. Σε όλη την Ευρώπη, η οικογένεια των Πρασίνων γίνεται μεγαλύτερη, γεωγραφικά πιο διαφοροποιημένη και πιο διαδεδομένη. Από το 2019, δέκα κόμματα έχουν προσχωρήσει στους Πράσινους, μερικά από τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα, ο κόσμος με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη είναι έτοιμος να αγωνιστεί για την προστασία του κλίματος, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την οικονομική δικαιοσύνη. Τρέχουν μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους στις ευρωεκλογές με την πρώτη τους υποψήφια Βασιλική Γραμματικογιάννη. Δεν κάνω ανάλυση ψήφου πριν από τις εκλογές. Το 2019 οι δημοσκοπήσεις δεν προέβλεπαν την επιτυχία-ρεκόρ μας. Σήμερα, όπως και το 2019, η κοινωνία των πολιτών, από τους νεότερους έως τους μεγαλύτερους, κινητοποιείται έντονα γιατί διακυβεύονται πολλά».

Ποιες θα ήταν οι κόκκινες γραμμές σας όσον αφορά τις συνεργασίες και τους συνασπισμούς μετά τις εκλογές; Θα υποστηρίξετε την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν;

«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις. Μετά τις εκλογές, θα προκύψει το ερώτημα εάν θα υπάρξει μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ή εάν τμήματα του ΕΛΚ θα στραφούν προς τα δεξιά και θα προσπαθήσουν να πάρουν μαζί τους το ECR ή τουλάχιστον μέρη του ή να σχηματίσουν έναν συνασπισμό ευκολίας για ψήφους. Για να είμαστε σαφείς, όταν μιλάμε για το ECR, μιλάμε για κόμματα όπως η Ελληνική Λύση ή το ισπανικό Vox που θέλει να απελάσει μουσουλμάνους. Η ιδέα της συνεργασίας μαζί τους είναι επικίνδυνη. Οχι μόνο επειδή η Πράσινη Συμφωνία θα δεχόταν πυρά. Υπάρχει μια πραγματική μάχη κατεύθυνσης εντός του ΕΛΚ. Εμείς οι Πράσινοι είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης πλειοψηφίας. Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία ως αυτοσκοπός, αλλά η προώθηση ορισμένων πολιτικών διεκδικήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν τη συνέχιση της Πράσινης Συμφωνίας, την επίτευξη των στόχων για την προστασία του κλίματος, τα κοινωνικά δικαιώματα και, κυρίως, το κράτος δικαίου. Ενα είναι ξεκάθαρο. Εάν τα ακροδεξιά κόμματα ή ομάδες, είτε το ECR είτε το ID, προσκληθούν σε διαπραγματεύσεις, θα φύγω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η άμυνα και η ασφάλεια απασχολεί τους Ευρωπαίους. Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και σε σχέση με άλλα πιεστικά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας;

«Θέλουμε ειρήνη σε μια ελεύθερη Ουκρανία. Εάν υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της, κάνουμε δυνατή την ειρήνη και την ελευθερία για την Ουκρανία. Ως ευρωπαίοι Πράσινοι, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Για αυτό η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι απαραίτητη. Στο άμεσο μέλλον πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην παροχή πρόσθετης στήριξης στην Ουκρανία και στην επέκταση των δυνατοτήτων συμβατικών όπλων στην Ευρώπη για αμυντική ετοιμότητα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων. Οι κοινοπραξίες για κοινές προμήθειες πρέπει να γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η συνεργασία είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας με βιώσιμο τρόπο. Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 7% το 2023 στα 240 δισ. ευρώ συνολικά, ενώ οι ρωσικές υπολογίζονται σε 94 δισ. ευρώ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.