Νέα δεδομένα φέρνει η Ομικρον, δίνοντας τη σκυτάλη της πανδημίας στο νέο έτος όπως όλα δείχνουν. Και παρότι το «κλειδί», σύμφωνα τουλάχιστον με τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα, φαίνεται να είναι οι τρίτες δόσεις, παραμένει αμφίβολο εάν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα έχει διανυθεί η απαραίτητη απόσταση ώστε να χτιστεί το ενισχυμένο «τείχος ανοσίας».
Υπό τις εξελίξεις αυτές ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος απευθύνει νέα έκκληση στους διστακτικούς να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους, υπογραμμίζοντας πως «ο εμβολιασμός μας δίνει ένα προβάδισμα έναντι του ιού και η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας. Να κλείσετε ραντεβού και να προσέχετε».
Την ίδια ώρα, οι επιδημιολόγοι «βλέπουν» το 5ο κύμα να σηκώνεται μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, περίοδος που αναμένεται να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις της κινητικότητας την εορταστική περίοδο.
Παράλληλα, η άφιξη της νέας μετάλλαξης στη χώρα μας και ο εντοπισμός της σε τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας (Αθήνα, Κρήτη και Πελοπόννησο) αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι είναι θέμα χρόνου η Δέλτα με την Ομικρον να διασταυρωθούν δίνοντας τη δική τους μάχη για το ποια θα επικρατήσει.
Καλά νέα
από τη Νότια Αφρική
Εν τω μεταξύ, θετικά είναι τα νέα που καταφθάνουν από τη Νότια Αφρική, όπου το ποσοστό εισαγωγής νέων κρουσμάτων στα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 91% τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος κύματος μόλυνσης που προκαλείται από την παραλλαγή Ομικρον, σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του τρίτου κύματος.
Πιο συγκεκριμένα και από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μόνο το 1,7% των λοιμώξεων από COVID-19 τη δεύτερη εβδομάδα του τέταρτου κύματος λοιμώξεων εισήχθησαν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με 19% την ίδια εβδομάδα του τρίτου κύματος, το οποίο είχε προκληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Εν τούτοις τα δεδομένα αυτά δεν καθησυχάζουν την επιστημονική κοινότητα, με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη να προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης του Συστήματος Υγείας.
Ο ειδικός περιγράφοντας τα όσα θα συμβούν στο κοντινό μέλλον σημειώνει ότι «η έλευση του στελέχους αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων, η οποία στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Αυτό θα οδηγήσει και στη σταθεροποίηση του επιπέδου σε υψηλά, προβλέπουμε, επίπεδα. Ωστόσο, η δυναμική στο Σύστημα Υγείας θα εξαρτηθεί κυρίως από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60».