Σημαντικά ερωτήματα, όχι μόνο για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, αλλά και για την πολιτική κάλυψή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέκυψαν από την κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι υπήρξε θύμα εκβιασμού από «εγκληματική οργάνωση», κατονομάζοντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου. Αποκάλυψε, επίσης, μια συνάντηση που έγινε στις 10 Μαρτίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, στην οποία σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας 350.000 ευρώ προκειμένου να διευθετηθεί η δικαστική διαφορά του με τον εκδότη της «Δημοκρατίας».

Ο Νίκος Παππάς έχει κληθεί να καταθέσει στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, αλλά ούτε εκείνος ούτε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέψευσαν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Την περασμένη Τετάρτη, ο Σάμπυ Μιωνής κατέθεσε και μήνυση κατά των παραπάνω προσώπων και στην ανακοίνωση του δικηγόρου του Πέτρου Πανταζή αναφέρεται: «Ο κ. Μιωνής, ο συνέταιρός του Αγγελος Μεταξάς και ο δικηγόρος του, Σταύρος Παπασταύρου, έγιναν στόχος μιας εγκληματικής συμμορίας, που είχε σαφή επιδίωξη τον προσπορισμό παρανόμου οικονομικού οφέλους και την εκμετάλλευση της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης». Το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης ήταν σαφές, ποια είναι όμως η πολιτική διάσταση του θέματος;

Η επιστολή Φιλιππάκη

Στις 19 Αυγούστου 2015 ο Γιάννης Φιλιππάκης έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Δικαιοσύνης τότε Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και κατηγορούσε τους Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά ότι ξέπλεναν μαύρο πολιτικό χρήμα μέσω της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Capital Management Advisors (CMA), η οποία σχετιζόταν με κατάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη «λίστα Λαγκάρντ». Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διαβίβασε αυθημερόν την επιστολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση όμως δεν ανατέθηκε στους εισαγγελείς που ερευνούσαν τη «λίστα Λαγκάρντ» (Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη) αλλά στους Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη. Οταν τον Απρίλιο του 2017 η Ελένη Τουλουπάκη εξελέγη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς πήρε μαζί της τη συγκεκριμένη υπόθεση. Από τις 28 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου και με αυτή την ιδιότητα ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ», επειδή έκρινε ότι υπάρχει σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από καταθέτες για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Μοχλός πίεσης για Παπασταύρου

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν πηγές με βαθιά γνώση της υπόθεσης, ο Μιωνής χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης για τον Σταύρο Παπασταύρου, στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, με σκοπό να «σπάσει» και να δώσει στοιχεία κατά του πρώην πρωθυπουργού. Ο Σταύρος Παπασταύρου πρωταγωνιστούσε σε προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν να ελέγξει έναν-έναν τους «2.062 «Παπασταύρου» της λίστας Λαγκάρντ» και να ξεμπερδέψει οριστικά με το παλαιό σύστημα. Στις 30 Μαρτίου του 2016, ο τότε πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, έλεγε ότι ο Παπασταύρου «φέρεται να μην ήταν απλώς διαχειριστής των λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ, ούτε πληρεξούσιος άλλου επιχειρηματία. Αντίθετα, εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας». Οι Παπασταύρου και Μιωνής επικαλέστηκαν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ανήκε στον ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία και στις 4 Απριλίου 2016, το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου στέλνει στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών απάντηση στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα του εγγράφου. Η εξέλιξη αυτή απεκρύβη.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορούσε να ενοχοποιηθεί, τουλάχιστον όχι μέσω Παπασταύρου, και το σχέδιο άλλαξε. Στις 15 Απριλίου 2016 διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιστρατεύοντας τον Σταύρο Παπασταύρου: «Σας ζητήσαμε να πάρετε υπεύθυνη θέση για τον Παπασταύρου και δεν πήρατε», «τα ερωτήματα είναι σοβαρά. Για λίστες της φοροδιαφυγής. Εκεί βλέπουμε συγγενικά πρόσωπα που με δεξιοτεχνία κρύψατε το τελευταίο διάστημα και αντί να δώσετε εξηγήσεις ακολουθείτε την τακτική των μηνύσεων». Από εκείνο το σημείο και έπειτα πύκνωσαν τα δημοσιεύματα κατά της συζύγου του σημερινού Πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, τα οποία είχαν ξεκινήσει από την αρχή του 2016 και συνεχίστηκαν ως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να μην γνώριζε τις παρεμβάσεις του Παπαγγελόπουλου, εκμεταλλεύτηκε όμως στο έπακρο το κλίμα που δημιουργούσαν για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους του και αναμφίβολα η κατάθεση του Ν. Παππά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.    

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ