Αυστηροί κανόνες σε σχολεία και πανεπιστήμια

Οσον αφορά τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες προκειμένου σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά. Στα πανεπιστήμια οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν εβολιαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνονται οι ίδιοι, δύο φορές την  εβδομάδα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους φοιτητές (ίσως οι φοιτητές να έχουν τα τεστ δωρεάν). Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και για τα γυμνάσια-λύκεια. Οι ανεμβολίαστοι καθηγητές θα πρέπει, με δικά τους έξοδα, να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα. Οσοι μαθητές άνω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να δηλώνουν αρνητικό self test. Παρά τις αισιόδοξες προσδοκίες ότι θα μπορούσαν τα σχολεία να ανοίξουν, με εμβολιασμένους τους εκπαιδευτικούς και έναν ικανοποιητικό αριθμό των μαθητών, με πιο χαλαρά μέτρα, αυτό όχι μόνο δεν φαίνεται δυνατό αλλά και τα μέτρα προστασίας θα είναι αυστηρά.

Ανοιχτά μένουν ακόμη δύο μέτωπα που θα επηρεάσουν την οικονομία: Πρώτον, εάν τα μέτρα θα επεκταθούν και σε εμπορικά καταστήματα και σε «κλειστά» εμπορικά κέντρα. Μάλιστα, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιστροφής στο click away. Δεύτερον, πόσες επιχειρήσεις θα επιλέξουν να βγάλουν σε τηλεργασία τους ανεμβολίαστους εργαζομένους ή θα περάσουν σε απολύσεις. Προς εξέταση είναι ακόμη και οι ρυθμίσεις που θα αφορούν τις μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.

Το μεγάλο βάρος πάντως της κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί στην επανεκκίνηση της εκστρατείας εμβολιασμού. Ολες οι επιστημονικές και επικοινωνιακές προσπάθειες θα έχουν στόχο την κατάκτηση του τείχους ανοσίας. Γιατί μπορεί η πρόθεση να είναι κοινωνία και οικονομία να παραμείνουν ανοιχτές, όμως υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας «Δέλτα», που η επέλασή του μπορεί να ξαναβάλει στο παζλ των μέτρων και το κομμάτι lockdown.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.