Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο κόμμα της Κομουνδούρου το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, αν και αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στους εσωτερικούς κλυδωνισμούς και τις αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών.
Αυτό που επιδιώκεται, κάτω και από το πρίσμα των ανακατατάξεων στην Κεντροαριστερά αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό, είναι να επικοινωνηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι θέσεις του ΠαΣοΚ στην κοινωνία, ώστε να αναδειχθούν συνεχώς και με κάθε τρόπο τα κενά στο σύστημα Υγείας, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την αγροτική πολιτική που έχουν γίνει ζητήματα πρώτης γραμμής. Αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε που κλιμάκια στελεχών του ΠαΣοΚ θα «οργώσουν» το επόμενο διάστημα σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια. Ενδεικτικά την Παρασκευή ειδικό κλιμάκιο επισκέφθηκε νοσοκομεία της Αττικής – έπεται η Στερεά Ελλάδα – όπου κατέγραψε τα προβλήματα στο ΕΣΥ και παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο για την αναγέννησή του που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
«Η συνάντηση της Δευτέρας και το κεφάλαιο Σημίτη»
Ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι άλλος από τη διεκδίκηση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Μόνο λίγες ώρες εξάλλου χρειάστηκαν για να «στραβώσει» το καλό κλίμα συνεννόησης που είχε αρχικά διαφανεί στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Οι δύο άνδρες, αν και προσπάθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή να χτίσουν γέφυρες συνεργασίας επί συγκεκριμένων θεμάτων, όπως το κράτος δικαίου, η υπόθεση των υποκλοπών και η διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αυτές φαίνεται ότι γκρεμίστηκαν και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Αφορμή η εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το απόγευμα της Δευτέρας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Ο κ. Κασσελάκης όχι μόνο επέλεξε να αφήσει κενή τη θέση που είχε πάνω την ετικέτα με το όνομά του, αλλά κληθείς να σχολιάσει την απουσία του εξαπέλυσε επίθεση στο ΠαΣοΚ και στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη λέγοντας πως εκείνος δεν είχε καμία δουλειά ανάμεσα σε όσους «σπατάλησαν τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού». Είναι προφανές ότι στο ΠαΣοΚ τόσο το πολιτικό κεφάλαιο του Κώστα Σημίτη όσο και η παρακαταθήκη του στη διακυβέρνηση του τόπου είναι αδιαπραγμάτευτα, γι’ αυτό άλλωστε και το ένα στέλεχος μετά το άλλο δεν άφησαν αναπάντητες τις αναφορές του επικεφαλής της Κουμουνδούρου, η απαξιωτική φρασεολογία του οποίου, όπως έλεγαν, παραπέμπει ξεκάθαρα στον Παύλο Πολάκη.
«Κανείς δεν δένεται στο άρμα του άλλου»
Οι αναφορές του Στ. Κασσελάκη φαίνεται πάντως ότι δικαιώνουν την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη που εξαρχής κρατούσε χαμηλούς τόνους και δεν καλλιεργούσε υψηλές προσδοκίες, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν «εθιμοτυπική» και «στο πλαίσιο της γνωριμίας τους», κόβοντας έτσι την όρεξη σε όσους είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν μια ευρύτερη συνεργασία άνευ όρων των δύο κομμάτων κατά της κυβέρνησης. «Είναι θεμιτό δύο νέοι πολιτικοί αρχηγοί να συζητούν επί συγκεκριμένων πεδίων» έλεγε κορυφαία πηγή στο «Βήμα», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «ο ένας δεν δένεται στο άρμα του άλλου».
Άλλωστε, όπως σημείωνε η ίδια πηγή, η πρόταση του ΠαΣοΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων, που παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες τη σύμβαση 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης, δεν πρόκειται να αφήνει εκτός κάδρου την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της υπουργίας του Χρήστου Σπίρτζη.
«Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια» λένε στο «Βήμα» αφήνοντας αιχμές και κατά του ΚΚΕ που ζητεί διερεύνηση από το μακρινό 1997. «Οδηγεί στη διάχυση των ευθυνών, υποβαθμίζοντας την ανάγκη για άμεση και κατά προτεραιότητα διερεύνηση και καταλογισμό των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών» σχολιάζει η Χαριλάου Τρικούπη.