«Απόβαση» των αμερικανικών ΑΕΙ στην Αθήνα

Ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι της Ελλάδας και των ΗΠΑ συναντώνται την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την εύρεση και τη δημιουργία νέων οδών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

Η αλήθεια είναι ότι μεγαλύτερη κινητοποίηση για την επίσκεψη αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ως σήμερα. Και τα αποτελέσματά της αναμένονται με ενδιαφέρον στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας όπου και οι εκπρόσωποι των τριάντα μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ που έφτασαν χθες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας.

Ακριβό μου πτυχίο

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του τι ακριβώς περιμένουμε: εάν υπάρχει έστω και ένας ενδιαφερόμενος που τελικά ελπίζει στο να πάρει πτυχίο με το brand του Harvard ή του Yale από τη χώρα μας χωρίς δίδακτρα μάλλον θα απογοητευτεί.

Οπως απογοητεύτηκε και ο καλύτερος φοιτητής της καλύτερης σχολής ενός από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας (το οποίο και πρώτο ξεκίνησε τις συζητήσεις περί κοινών πτυχίων με πολυφημισμένο ανώτατο ίδρυμα των ΗΠΑ) όταν επιχείρησε να γραφτεί στο δεύτερο μέρος των κοινών σπουδών που θα γίνονταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τη Νέα Υόρκη. Για να ακούσει την απάντηση: «Το ετήσιο κόστος σπουδών για το πανεπιστήμιό μας είναι 60.000 ευρώ».

Επιπλέον, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο πρύτανης μεγάλου ιδρύματος της χώρας, «σημασία έχει ότι το κόστος φοίτησης και διαμονής στο New York City είναι μεγαλύτερο από το ποσό των 60.000 των διδάκτρων και για τον λόγο αυτόν χρειάζεται ευρεία καμπάνια χρηματοδότησης ενός τέτοιου σχεδίου». «Και πόσους φοιτητές μπορεί να καλύψει αυτή η καμπάνια;» μοιάζει η φυσική πρώτη ερώτηση. Και εκεί η απάντηση είναι απροσδιόριστη.

Από την πλευρά τους, πολλά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια ήδη διοργανώνουν επί σειρά ετών θερινά προγράμματα στη χώρα μας (χωρίς ελληνική βοήθεια) και έχουν ξεκινήσει τώρα επιπλέον συνομιλίες την Ελλάδα, με το Yale να προετοιμάζει ερευνητικό κέντρο με το Πανεπιστήμιο Αθηνών ή το Harvard να συμμετέχει σε θερινά του προγράμματα. Τίποτα από αυτά όμως δεν οδηγεί στη λήψη πτυχίου αμερικανικού ΑΕΙ, αλλά μόνο πιστοποιητικών παρακολούθησης ή των αντίστοιχων πιστωτικών μονάδων σε όσους φοιτητές ή φοιτήτριες ελληνικού ανώτατου ιδρύματος παρακολουθήσουν μαθήματα επί αμερικανικού εδάφους.

 

Το «κρυφτό» του «Φάρου»

Κατά τα άλλα, και αν έχουμε συναίσθηση των απαιτήσεών μας, οι συναντήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ των ακαδημαϊκών εκπροσώπων Ελλάδας και ΗΠΑ είναι σημαντικές στο επίπεδο της γνωριμίας και της δημιουργίας νέων οδών συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Ωστόσο, το πρόγραμμα «Σύνοδος Φάρος 2022», όπως αποκαλεί το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο συνεργασίας των πανεπιστημίων μας με εκείνα των ΗΠΑ, περιβάλλεται ήδη από πλήρη… μυστικότητα. Ετσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα η «διακριτικότητα» των πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ για να μη διαρρεύσουν πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις που θα γίνουν. Αίτημα που πιθανά δεν μπορέσει να ικανοποιηθεί, καθώς δεν θα είναι εύκολο να «κρυφτούν» αντιπροσωπείες των 20 ή 30 ατόμων που θα κάνουν συναντήσεις στα κάμπους των ελληνικών πανεπιστημίων τις επόμενες ημέρες. Ειδικά δε, σε ανώτατα ιδρύματα στα οποία έχουν γίνει στο παρελθόν επεισόδια και βανδαλισμοί, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Για τα παραπάνω οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλος αριθμός των αστυνομικών αρχών που θα περιπολούν (όχι με εμφανή τρόπο βεβαίως) τις περιοχές τις οποίες θα επισκέπτονται οι εκπρόσωποι των μεγάλων αμερικανικών ΑΕΙ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εκπρόσωποι των αμερικανικών ΑΕΙ θα χωριστούν σε 3 ομάδες και θα συναντηθούν με τους πρυτάνεις όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, που θα τους ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων τους και θα αναζητήσουν μαζί τους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας.

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι αμερικανοί πανεπιστημιακοί έφτασαν στη χώρα μας χθες και θα αποχωρήσουν την ερχόμενη Παρασκευή, 11 του μήνα. Σήμερα θα γίνει δείπνο υποδοχής στην αμερικανική πρεσβεία και την ερχόμενη Πέμπτη, 10 του μήνα, δεξίωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Νωρίτερα σήμερα τα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών πανεπιστημίων θα υποδεχτούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Παιδείας σε ένα πρώτο «εισαγωγικό εργαστήριο» που θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το Institute of International Education (ΙΙΕ) και το Ιδρυμα Fulbright. Σε αυτό θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα Maria Olson, η συν-πρόεδρος του ΙΙΕ Α. Sarah IIchman, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας και η διευθύνουσα σύμβουλος του Fulbright Αρτεμις Ζενέτου. Η επίσημη πρώτη εκδήλωση υποδοχής των αμερικανών πανεπιστημιακών ωστόσο θα γίνει αύριο 7 του μήνα, επίσης στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργου Τσούνη, της βοηθού του υπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) των ΗΠΑ Lee Sutterfield και του Allan Ε. Goodman, επικεφαλής του ΙΙΕ.

Ποια ΑΕΙ ήρθαν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ήρθαν οι εκπρόσωποι των παρακάτω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων:

1. California Polytechnic State University
2. Carnegie Mellon University
3. Columbia University
4. George Mason University
5. Harvard University
6. Indiana University
7. Johns Hopkins University
8. Joliet Junior College
9. Lehigh University
10. Michigan State University
11. Ohio Northern University
12. Princeton University
13. Roger Williams University
14. Rutgers University
15. Stockton University
16. Tufts University
17. University of Alabama
18. University of California, Berkeley
19. University of Cincinnati
20. University of Delaware
21. University of Illinois
at Urbana-Champaign
22. University of Kentucky
23. University of South Alabama
24. University of Southern California,
Viterbi School of Engineering
25. University of Texas
– Health Science Center
26. Wayne State University
27. Widener University
28. William & Mary
29. Yale University
30. York College of Pennsylvania

Η διεθνής πορεία των ελληνικών πανεπιστημίων

Ηδη τα περισσότερα ΑΕΙ στη χώρα μας έχουν από μόνα τους προχωρήσει σε ακαδημαϊκές συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ξεκινήσει πρόγραμμα διπλού πτυχίου ή μεταπτυχιακού (Double Degree programs) με το Πανεπιστήμιο της Παβία, αλλά και σειρά άλλων συνεργασιών με καταξιωμένα πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο παράλληλα με τις κοινές δράσεις του με τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής (π.χ. William and Mary, Indiana University Bloomington).
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως αναφέρει ο αντιπρύτανής του Διον. Ματζαβίνος, έχει ήδη ενεργές νησίδες συνεργασίας με ιδρύματα των ΗΠΑ, το τμήμα Ιατρικής με το Johns Hopkins για την ερευνητική και κλινική εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής, αλλά και το Πανεπιστήμιο του Delaware. Παράλληλα, «τρέχει» τις διαδικασίες ίδρυσης κοινών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με κινεζικά πανεπιστήμια που θα προσφέρονται σε κινέζους φοιτητές στην Κίνα.
Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Yale για την ίδρυση κοινού ερευνητικού κέντρου στις περιβαλλοντικές σπουδές και έχει σχεδιάσει ένα ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο ίδιο αντικείμενο και τη δημόσια υγεία για το οποίο θα έρχονται εδώ να διδάξουν αμερικανοί καθηγητές, αλλά φυσικά το πτυχίο που θα δίνεται θα είναι μόνο του ελληνικού πανεπιστημίου. Θα υπάρχει ανταλλαγή φοιτητών και φοιτητριών με τις ΗΠΑ, αλλά δεν πρόκειται για κοινό πτυχίο, αλλά μόνο για παρακολούθηση ενός εξαμήνου σπουδών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα, αλλά και χωρίς φυσικά να δίνεται πτυχίο με το brand του Yale.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.