Μάχη να κρατηθεί «ζωντανή» η ιστορική εφημερίδα «Αυγή», που εφέτος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής, θα δοθεί το επόμενο διάστημα. Θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμη η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς; Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει θετικά.
Πάντως, στην επτάωρη περίπου συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την περασμένη Πέμπτη, στη σκιά των αντιδράσεων των εργαζομένων και της παραίτησης του διευθυντή της εφημερίδας Αγγελου Τσέκερη, ετέθησαν πολλά ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία των τελευταίων ετών. Στις απαραίτητες κινήσεις εξυγίανσης εν λειτουργία υπάρχουν στο τραπέζι οπωσδήποτε απολύσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και το σενάριο να συνεχιστεί η καθημερινή έκδοση με 16 ή 24 σελίδες με παράλληλη στήριξη του κυριακάτικου φύλλου και της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας.
Αργομισθίες
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε εξ αρχής μια συνθετική πρόταση, ενώ το ενδιαφέρον ήταν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε και αυτοκριτική μιλώντας για την ευθύνη που έχουν όλοι αλλά και ο ίδιος για την κατάσταση στην εφημερίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν είχε την πραγματική εικόνα για το τι γίνεται στην εφημερίδα και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατάφερε να αποκτήσει σαφή στοιχεία. Στο σημείο αυτό μίλησε με οξύ ύφος για τις αργομισθίες που υπάρχουν. «Είναι μείζον ηθικό θέμα να επικαλούνται κάποιοι το όνομα της Αριστεράς και να αμείβονται χωρίς να εργάζονται» φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Τοποθετήσεις
Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που διαφοροποιήθηκε από τη στάση της «Ομπρέλας» και στήριξε την πρόταση του κ. Τσίπρα, όπως και ο Δημήτρης Βίτσας με μια ουσιαστική τοποθέτηση, ενώ και ο Νίκος Βούτσης ήταν αρκετά συγκαταβατικός. Αντιπρόταση κατέθεσε ο Νίκος Φίλης που κάποια στιγμή – σύμφωνα πάντα με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στη συνεδρίαση – μίλησε για αδίστακτη συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας (δεν μίλησε για τον κ. Τσίπρα) που προσπαθεί να ελέγξει ασφυκτικά το κόμμα, μια φράση που ουσιαστικά παραπέμπει στα όσα γίνονται παρασκηνιακά εν όψει του συνεδρίου.
Μάταιη προσπάθεια
Ο τομεάρχης Παιδείας και πρώην υπουργός, πρότεινε να υπάρξει μια επιτροπή, στην οποία θα συμμετείχε ο ίδιος και ο κ. Βούτσης για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης, πρόταση που δεν δέχθηκαν οι κ.κ. Αρβανίτης και Δρόσος, ενώ αρνητικοί ήταν και άλλοι, όπως π.χ. ο κ. Βίτσας. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουμε πάντα σε ομόφωνες αποφάσεις», o κ. Φίλης τελικά συντάχθηκε με την πρόταση του προέδρου του κόμματος. Νωρίτερα, σε άλλο σημείο ακούστηκε και από μέλη του ΠΣ ότι «εδώ πέρα κάποιοι έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη», ενώ ο Νίκος Μπίστης υπερασπίστηκε το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, λέγοντας – μια οπτική τελείως διαφορετική από πολλούς, αλλά ρεαλιστική – ότι ο κομματικός Τύπος έχει πεθάνει και επικαλούμενος τρία παραδείγματα σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, ανέφερε πως οποιαδήποτε προσπάθεια νεκρανάστασης και μάταιη είναι και καταδικασμένη.
Επί της ουσίας, για πολλά μέλη, έγινε «αναστολή της κρίσης» και η ηγεσία του κόμματος είναι ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, καθώς η «Αυγή» μαζί με τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» απορροφά – σύμφωνα με ανώτερες κομματικές πηγές – το 72% της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι από το 2018 οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών υπογραμμίζουν πως επί της ουσίας και δεδομένης της κρίσης του Τύπου, η «Αυγή» έχει οικονομικά χρεοκοπήσει και καταφέρνει να συνεχίζει την έκδοσή της μόνο και μόνο από την ισχυρή χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, αναφέρουν ότι η «Αυγή» συγκεκριμένα απορροφά δύο εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα διαφημιστικά έσοδα διαρκώς μειώνονται, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Μάλιστα, όπως έλεγε στο «Βήμα» βαθύς γνώστης της κατάστασης, «έχει να κοπεί τιμολόγιο για διαφήμιση εδώ και έξι μήνες».