Υπάρχει μια «παρατήρηση» των στρατιωτικών επιτελείων όσον αφορά την κατάταξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στο Πυροβολικό.
Και η «παρατήρηση» αυτή, όπως κομψά τη χαρακτηρίζουν οι επιτελείς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, πρώτον, επέλεξε ο ίδιος σε ποιο κέντρο εκπαίδευσης θα καταταγεί, ακυρώνοντας το χαρτί κατάταξης της Στρατολογίας που τον ήθελε να καταταγεί στη Σπάρτη, στο Κέντρο Εφοδιασμού και Μεταφορών στο Στρατόπεδο Συνταγματάρχη Δαβάκη.
Και, δεύτερον, είναι ίσως ο μόνος νεοσύλλεκτος που επισκέφθηκε (αρκετούς μήνες πριν) το Κέντρο στο οποίο θέλησε να καταταγεί, κάνοντας μάλιστα τον διοικητή της Μονάδας εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων Πυροβολικού να του κάνει και… περιήγηση. Δηλαδή με δυο λόγια ο συνταγματάρχης διοικητής δεν του έκανε περιήγηση επειδή ήταν «νεοσύλλεκτος εν αναμονή», αλλά επειδή είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ήθελε να δει από κοντά ένα κέντρο νεοσυλλέκτων. Και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, για να αποφασίσει εάν θα καταταγεί σε αυτό ή σε κάποιο άλλο.
Επιπλέον δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο και το το κούρεμα… «σύριζα» (όπως το χαρακτήρισε) σε κουρείο της αρεσκείας του με συνοδεία κάμερας για να το ανεβάσει μετά στο TikTok, η εντολή που έδωσε στον μπαρμπέρη να πάρει τη φράντζα στα… αριστερά, η ομιλία του στους έκπληκτους Θηβαίους (όσοι βεβαίως δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) λίγη μόλις ώρα πριν από την κατάταξή του, καθώς και μια βόλτα στην πόλη.
Μύθοι και αλήθειες
Υπάρχουν όμως και μερικοί μύθοι που διακινούνταν όλο αυτό το διάστημα όσον αφορά τον χρόνο της θητείας του. Προβάλλοντας φέρ’ ειπείν την εκδοχή ότι ως μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού μπορεί να κάνει 20 ημέρες θητείας και να εξαγοράσει το υπόλοιπο ή ένα μέρος της.
Η άλλη εκδοχή είναι ότι σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στη Στρατολογία δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους Ελληνες που έχουν συμπληρώσει το 33ο έτος της ηλικίας τους να επιλέξουν ή ολόκληρη θητεία (9 μήνες εάν είναι στα σύνορα και 12 μήνες αλλού) ή 20 ημέρες θητείας και το υπόλοιπο (αλλά όλο το υπόλοιπο) εξαγορά.
Είναι όμως η πρώτη φορά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατάσσεται στον στρατό, αλλά δεν είναι πρώτη φορά που εκλεγμένος βουλευτής κάνει το ίδιο.
Υπάρχει μάλιστα ένας νόμος ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και έδινε το δικαίωμα σε εκλεγμένους βουλευτές να υπηρετήσουν μόνο τρεις μήνες θητείας χωρίς να εξαγοράσουν το υπόλοιπο.
Μόνο ένας νεοδημοκράτης βουλευτής το αξιοποίησε, ο οποίος μόλις απολύθηκε από το Ναυτικό έγινε και… υπουργός. Ο νόμος αυτός δεν έχει καταργηθεί και βρίσκεται εν υπνώσει.
Βεβαίως, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε να έχει την ίδια μεταχείριση με όλους τους νεοσυλλέκτους. Με την ΕΣΣΟ του Κασσελάκη θα καταταγούν και άλλοι 1.400 νεοσύλλεκτοι, που δεν επέλεξαν όμως στρατόπεδο ή κέντρο εκπαίδευσης. Τι σημαίνει όμως ίση μεταχείριση;
Με το που εισήλθε το απόγευμα της Παρασκευής στο στρατόπεδο, τον παρέλαβαν (όπως κάνουν σε όλους), τον κατέγραψαν, του έδωσαν στολή και του έδωσαν θάλαμο. Αμέσως μετά αρχίζει η εκπαίδευση έως στις 29 Μαρτίου που θα ορκιστεί. Αμέσως μετά θα λάβει, όπως όλοι το δικαιούνται, πενθήμερη άδεια και αναμένεται να απολυθεί εκεί γύρω στις 5 Απριλίου. Με την κατάταξή του η κλεψύδρα της θητείας του άρχισε να γυρίζει αντίστροφα. Αλλά για ποια εκπαίδευση 15 ημερών μιλάμε;
Με όσα ισχύουν στο στράτευμα δεν πρόκειται να πιάσει όπλο στο χέρι του. «Αόρκιστος δεν πιάνεις όπλο», όπως λένε στον στρατό (εκτός εάν υπάρξει άλλη απόφαση). Συνεπώς θα τον εκπαιδεύουν πώς να περπατά, πώς να ντύνεται, πώς να χαιρετά, δηλαδή τα βασικά. Εξυπακούεται ότι θα μένει σε θάλαμο μαζί με άλλους νεοσυλλέκτους. Και μάλλον κάποια στιγμή θα εκτελέσει και χρέη θαλαμοφύλακα.