Απέραντο… δικαστήριο η χώρα και το 2019

Από τη Siemens και τη Novartis μέχρι τη Χρυσή Αυγή, τις υποθέσεις με τα εξοπλιστικά, τις ιστορίες ΔΕΠΑ- Λαυρεντιάδη,τις κατηγορίες εναντίον Γεωργίου και τις μηνύσεις Κοτζιά

Σε δικαστική περιδίνηση θα περιέλθει και το 2019, αμέσως μετά το καλωσόρισμά του, καθώς στα ακροατήρια είναι σε εξέλιξη 39 μεγάλες δίκες, ενώ παράλληλα εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, πολλές από αυτές σφικτά εναγκαλισμένες με την πολιτική ζωή του τόπου.

Στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο ταλανίζεται καιρό τώρα από την έλλειψη κατάλληλων χωροταξικών συνθηκών, ιδίως για τις πολυπρόσωπες δίκες, στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens και η ετυμηγορία αναμένεται την άνοιξη.

Η υπόθεση της Siemens έχει απορροφήσει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, περισσότερη και από αυτήν της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, ίσως και το πιο έντονο ενδιαφέρον των κομματικών επιτελείων, ειδικά ως προς το πότε θα πέσει η αυλαία της – πριν ή μετά τις εκλογές, στην περίπτωση που αυτές διενεργηθούν τελικά τον Μάιο.

Συναφής με της Siemens, η δίκη για το C4I, ως προς το σκέλος της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας από το Ελληνικό Δημόσιο, είναι στα σπάργανα ακόμη, και με πολλά εμπόδια μπροστά της. Η στενή συγγένεια της υπόθεσης με τα πεπραγμένα του γερμανικού κολοσσού, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει περάσει προηγουμένως από το Κοινοβούλιο, αναφορικά με την τυχόν ευθύνη των εμπλεκομένων υπουργών, ενδέχεται να δημιουργήσουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία.

Εξελίξεις αναμένονται και ως προς την ανάθεση του συστήματος, σκέλος που είναι μετέωρο στην ανακριτική διαδικασία. Υστερα από την περιβόητη πλην όμως άκαρπη κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Ευάγγελου Βασιλάκου, η δικογραφία, με κατηγορία περί παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, θα εξεταστεί από το Σώμα, με ισχυρότερη την πιθανότητα να επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη.

Χρυσή Αυγή – εξοπλιστικά

Δικαστικό ενδιαφέρον και πολιτικό αντίκτυπο θα έχει η δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού εντός του 2019 αναμένονται οι απολογίες των κατηγορουμένων, με τα φώτα στραμμένα κυρίως σε αυτές των βουλευτών του κόμματος, και δη του Νίκου Μιχαλολιάκου. Το Εφετείο, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησής του, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ταχύτερους ρυθμούς και απερίσπαστο περιβάλλον (δικαστές χωρίς άλλες παράλληλες ευθύνες), προκειμένου η διαδικασία να λάβει τέλος σε εύλογο διάστημα.

Ο ανοιχτός εδώ και χρόνια φάκελος των εξοπλιστικών εγγυάται πλείστες όσες συγκινήσεις και για το έτος που έρχεται. Η κατάθεση Βασιλάκου στρέφει – και δικαίως – το βλέμμα στην εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης για την προμήθεια του συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», καθώς πρωτοδίκως ο ίδιος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή.

Στις 16 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί η απόφαση στην υπόθεση προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων, ως προς την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων, ενώ ακολουθούν και άλλα προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Στις 18 Ιανουαρίου ξεκινά η δίκη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη για τα δωρεάν νοσήλια, ενώ έχει ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για την άλλη κατηγορία που τον βαραίνει, περί μίζας από τη γερμανική εταιρεία νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού Hospitalia International.

Με αργούς ρυθμούς προχωρεί η δίκη της Proton Bank, με πρωταγωνιστή μεταξύ άλλων τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ σε νέα τροχιά έχει μπει η δίκη για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία άρχισε πάλι από μηδενική βάση – και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν έχουν οριστεί αναπληρωτές δικαστές.

Η ΔΕΠΑ, ο Γεωργίου,
το ΤΑΙΠΕΔ

Η έρευνα για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE (εταιρείας συμφερόντων Λαυρεντιάδη), με ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις, εκτιμάται ότι δεν θα μείνει στο σκοτάδι τη χρονιά που έρχεται. Η πώληση φυσικού αερίου από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές, αλλά και η πρόταση ανταλλαγής δεσμευμένων ακινήτων με τεράστιο χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια για διαδικασία χαμηλών τόνων.

Αλλες τρεις υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της ποινικής προδικασίας. Αυτή του ΤΑΙΠΕΔ και των έξι μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, που κρίνεται πλέον στον Αρειο Πάγο. Αυτή του Ανδρέα Γεωργίου, που έχει επιστραφεί τρίτη φορά στο Συμβούλιο Εφετών (σχετικά με την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως ως προς τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009), σε μια διαδικασία «Μπεν Χουρ», και η οποία επανέρχεται ύστερα από δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Αρειο Πάγο. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η εισαγγελική πρόταση είναι παραπεμπτική.

Στοιχειωμένη παρά τα χρόνια που έχουν περάσει παραμένει η υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη, πρώην στελέχους της Vodafone, άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπόθεση των υποκλοπών. Μετά το πόρισμα του Γρηγόρη Πεπόνη, νυν αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η δικογραφία ανασύρθηκε, ασκήθηκε ποινική δίωξη και ερευνάται εκ νέου.

Φάκελοι που θα προσελκύσουν τα φώτα της δημοσιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θεωρούνται αυτοί των δανείων των κομμάτων με δεκάδες υπόπτους, αλλά και της Folli Follie. Τα Paradise Papers, τα Panama Papers, καθώς και η υπόθεση Παπαευαγγέλου με τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους μέσω POS βρίσκονται υπό έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία, υπό τη Μαριάννα Ψαρουδάκη, η οποία έχει αναλάβει και την έρευνα περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για το Προσφυγικό.

Η Energa, ο Ζοσεράν και η δικογραφία για τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία

Η πολυσυζητημένη υπόθεση της Novartis κυοφορεί εξελίξεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς και την επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη, η οποία παρά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί διενεργούν τη δική τους έρευνα επί της υπόθεσης την καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη, δημιουργώντας πλέγμα στοιχείων και προσώπων, για τα οποία ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η τελική μορφή τους.

Δική της δυναμική έχει ασφαλώς η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, πτυχές της οποίας διερευνώνται ακόμη.

Με αρκετές διαφορές, αλλά πάντοτε στον ίδιο άξονα με τη Novartis (τις δωροδοκίες στον ιατρικό χώρο, και δη σε δημόσια νοσοκομεία), ενδιαφέρουσα λέγεται ότι θα είναι η τελική έκβαση της δίκης στην υπόθεση Depuy, εταιρείας ορθοπαιδικών ειδών, η οποία και διανύει το στάδιο των απολογιών.

Παράλληλα εκπρόσωποι των ελληνικών δικαστικών αρχών της χώρας αναμένεται να συναντήσουν τον αμφιλεγόμενο Μισέλ Ζοσεράν, πρώην στέλεχος της εταιρείας Thales, ο οποίος έχει προβεί κατά το παρελθόν σε καταγγελίες τόσο για την προμήθεια των φρεγατών τύπου «S» όσο και – ακροθιγώς – για αυτήν του C4I. Η υπόθεση με τις φρεγάτες βρίσκεται ανοιχτή ακόμη στην ανάκριση, και ενώ στο πλαίσιό της έχουν ήδη προφυλακιστεί ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου.

Η Ελένη Τουλουπάκη έχει αναλάβει να εξετάσει επίσης τη μήνυση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμηση, σχετικά με τα όσα δημοσιεύθηκαν μετά την παραίτησή του και την ενδοκυβερνητική σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο.

H εισαγγελέας θεωρείται πάντως ότι έχει «ώριμη» την υπόθεση του πρωταγωνιστή του σκανδάλου Energa Αριστείδη Φλώρου, με τα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας για την αποφυλάκισή του, βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο Φλώρος διατηρεί ανοιχτό και το μέτωπο της δίκης για την Energa, σε δεύτερο βαθμό, η οποία μόλις άρχισε στο Εφετείο Αθηνών.

Στο συρτάρι της Εισαγγελίας Διαφθοράς είναι και ο πολλά υποσχόμενος ποινικά φάκελος για την Τράπεζα Αττικής, καθώς και η δικογραφία για τον Πάνο Καμμένο και την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.