Σε «δεξαμενή προθύμων» εξελίσσεται ο «αστερισμός» των ανεξάρτητων βουλευτών που αισίως, μετά και την τελευταία (ένατη) αποχώρηση της Ράνιας Θρασκιά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έχει φτάσει τον αριθμό-ρεκόρ των 24 βουλευτών. Είναι το… τέταρτο κόμμα της Βουλής σε αριθμητική δύναμη, το οποίο, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες που καταβλήθηκαν, δεν κατόρθωσε να συγκροτηθεί σε ΚΟ, καθώς οι ετερόκλητες προελεύσεις, οι διαφορετικές πολιτικές προσλαμβάνουσες και κυρίως οι προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτέλειες δεν επέτρεψαν την ευόδωση των όποιων σχεδιασμών.

Η θετική ψήφος στον προϋπολογισμό 3+1 ανεξάρτητων – των προερχομένων από τους «Σπαρτιάτες» Χάρη Κατσιβαρδά, Μιχάλη Γαυγιωτάκη και Γιώργου Ασπιώτη, συν του επανακάμψαντα στην ΚΟ της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη – πυροδότησε στους διαδρόμους της Βουλής διάφορες συζητήσεις για «παρασκηνιακές ζυμώσεις» και «υπόγειες διαδρομές».

«Δεν πρόκειται να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία»

Αν και διαψεύδονται εκατέρωθεν τυχόν «συμφωνίες», είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό ο ευρύς χώρος των ανεξάρτητων βουλευτών, τον οποίο συγκροτούν βουλευτές διαφορετικών προελεύσεων (από ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες») μοιάζει με «αίθουσα αναμονής» εν όψει νέων ανακατατάξεων, όπως τυχόν συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους «Κασσελακικούς» βουλευτές, ή «μεταγραφές» σε άλλα υπάρχοντα σχήματα, ή στήριξη κατά περίπτωση, όπως εν προκειμένω στον προϋπολογισμό, αλλά και σημαντικά νομοθετήματα που έπονται και κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως αυτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Κανένα «κομπρεμί» (δεν έχουμε) και δεν πρόκειται να έρθουν στη Νέα Δημοκρατία» ήταν η κατηγορηματική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σχετικά με τους τρεις πρώην «Σπαρτιάτες», διαβεβαιώνοντας σχετικά με ενδεχόμενη μελλοντική ένταξή τους στην ΚΟ της ΝΔ ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία περίπτωση» για μελλοντική προσχώρησή τους.

«Το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός από ανεξάρτητους βουλευτές δεν σημαίνει ότι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό παρελθόν, θα έρθουν στη Νέα Δημοκρατία» είπε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν στο παρελθόν απόπειρες προσέγγισης με την κυβερνητική πλειοψηφία σε μια προσπάθεια διερεύνησης του πεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, από το σκεπτικό που διατύπωσαν στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού φάνηκε ξεκάθαρα η στόχευση, όπως στην περίπτωση του κ. Κατσιβαρδά, με καταβολές στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ, κατά τα λεγόμενά του, και πρώην νομικού συμβούλου του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική… περισσότερο και από τους κυβερνητικούς βουλευτές, λέγοντας σε αρχαΐζουσα γλώσσα ότι «σε αυτή τη μισγάγγεια για την εντορμία μεταξύ του λυκόφους και του λυκαυγούς» ο προϋπολογισμός «εξυπηρετεί το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον».

Ο έτερος προσχωρήσας στην πλειοψηφία των 159 «ναι» του προϋπολογισμού κ. Γαυγιωτάκης, άλλοτε bodybuilder, γνωστός στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου ως «Μίστερ Κρήτη» του 1985, έχει ιδρύσει κόμμα (Εθνική Συσπείρωση – ΠΑ.Ρ.Ο.Ν.) με αντιπρόεδρο τον τρίτο βουλευτή που ψήφισε «ναι» και στη Wikipedia δηλώνει ανιψιός του δυναμικού πολιτικού από την εποχή της ΕΡΕ και κατόπιν της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Η κινητικότητα που παρατηρείται, πάντως, δύσκολα μπορεί να αποκρυσταλλωθεί, όπως φάνηκε και από τις άδοξες προσπάθειες που έγιναν για να συγκροτηθούν οι ανεξάρτητοι σε αυτοτελή ΚΟ (απαιτούνται ως ελάχιστο δέκα βουλευτές). Τα διαφορετικά «στρατόπεδα» στο εσωτερικό τους και οι διαμετρικές αντιθέσεις που υπάρχουν, κυρίως δε οι προσωπικές ατζέντες και φιλοδοξίες, δεν επέτρεψαν να υπάρξει συμφωνία.

Η προσπάθεια του προερχόμενου από την Πλεύση Ελευθερίας Μιχάλη Χουρδάκη να ηγηθεί μιας τέτοιας απόπειρας μέσω του ορισμού του ως εκπροσώπου των ανεξάρτητων στη Διάσκεψη των Προέδρων στέφθηκε από πλήρη αποτυχία. Το αντίπαλο «στρατόπεδο» του πρώην βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παύλου Σαράκη και του κ. Κατσιβαρδά προέβαλαν σοβαρές ενστάσεις ακόμα και με διαβήματα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ανατρέψουν τον σχεδιασμό του κ. Χουρδάκη, ο οποίος έχει δηλώσει διατεθειμένος «να ακούσει όλους όσοι τον θεωρούν «πολύφερνη νύφη»».

Μάλιστα λέγεται ευρέως ότι υπήρξαν επικοινωνίες με διάφορους πολιτικούς χώρους, ενώ τυχόν προσχώρησή του μάλλον θα συμπαρασύρει και την επίσης προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας ανεξάρτητη βουλευτή Αρετή Παπαϊωάννου, η οποία τυγχάνει μητέρα του.

Οι πρώην του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Κασσελάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ίδια «δεξαμενή» των ανέστιων βουλευτών παρουσιάζουν οι πρώην του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι εννέα ανεξαρτητοποιηθέντες «Κασσελίστας» Θεοδώρα Τζάκρη, Βαγγέλης Αποστολάκης, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, συν την κυρία Θρασκιά και τον (αποστασιοποιημένο) Πέτρο Παππά, ο οποίος φέρεται να «κοιτάζει» περισσότερο προς το ΠαΣοΚ παρά προς το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, που βρίσκεται πολύ κοντά στο να συγκροτήσει δική του ΚΟ. Ενα σενάριο που ενεργοποίησε η αποχώρηση της κυρίας Θρασκιά, στον βαθμό, βεβαίως, που θα βρεθεί ο απαιτούμενος δέκατος βουλευτής.

Οι… διαδρομιστές του Κοινοβουλίου εικάζουν ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι, όπως λένε, δεν νιώθει και πολύ άνετα. Υπάρχει, ωστόσο, το «αγκάθι» του κ. Παππά, οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος ένας, τον οποίο κάποιοι βλέπουν πιο πιθανό να προέρχεται από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων, παρά από την εναπομείνουσα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (οι «Κασσελακικών» πεποιθήσεων Γιώργος Γαβρήλος και Νίνα Κασσιμάτη δηλώνουν προσώρας ότι δεν αποχωρούν). Υπάρχουν και οι «αυτόνομοι-μεμονωμένοι» ανεξάρτητοι (εκτός, προφανώς, από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου ούτε εμπλέκεται ούτε θα μπορούσε να εμπλακεί σε σενάρια «μεταπηδήσεων» και «μεταγραφών»).

Η Αθηνά Λινού ακολουθεί αυτοτελή πορεία και παραπέμπει στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις της με δεδομένο, πάντως, ότι είναι δύσκολη έως αδύνατη τυχόν επιστροφή της στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω συνύπαρξης με τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο βρίσκεται στα δικαστήρια.

Ανοιχτό όμως μένει το ερώτημα για το ΠαΣοΚ, καθώς η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δεν κρύβει την εκτίμησή της για στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ενώ υπήρξε και υποψήφιά του στις εκλογές του 2009. Δική του «περπατησιά» έχει και ο διαγραφείς από την ΚΟ της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, ο οποίος τοποθετείται σταθερά απέναντι στην κυβέρνηση, ο «πράσινος» Μπαρχάν Μπουράν δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην ΚΟ του ΠαΣοΚ εφόσον διαλευκανθεί η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το όνομά του (για «παράνομη συνταγογράφηση»), ενώ οι πρώην «Σπαρτιάτες» έχουν τις δικές τους έννοιες με τα μάτια στραμμένα στις δικαστικές τους εκκρεμότητες, μια προοπτική που ορισμένοι συνδέουν με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού εκ μέρους των τριών εξ αυτών.