Με την προσδοκία του τερματισμού της υγειονομικής κρίσης να παραμένει υψηλή, η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, με έμφαση σε πρώτη φάση στο πεδίο της ανάπτυξης. Ως πρώτο βήμα της διαδικασίας περιγράφεται η αναμενόμενη ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος βρίσκεται στη Βουλή και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα εξής πεδία:
1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων.
2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων.
3. Νέο Επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών προκειμένου να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξης των περιοχών οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
5. Ερευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία.
6. Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία.
7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα.
8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια.
9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων.
10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια και σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε μεγάλο βαθμό οι διατάξεις συνιστούν συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων και στη βάση των προβλεπόμενων ποσοστών του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027, ο οποίος εγκρίθηκε προ ημερών με αυξημένα ποσοστά για την πλειονότητα των περιοχών της χώρας (έναρξη ισχύος 1.1.2022).
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείταιη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, ενώ με μια σειρά μεταβολών στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων επιδιώκεται η αύξηση ποσοστών ενίσχυσης που θα ισχύσουν σε σχέση με τον προηγούμενο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και η σύντμηση του χρόνου ανταπόκρισης των Υπηρεσιών στα υποβαλλόμενα αιτήματα, αλλά και οι βελτιώσεις μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ορκωτοί ελεγκτές, μηχανικοί κ.ά.) στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου.