Αιχμές και καρφιά από τους πρώην πρωθυπουργούς Τσίπρα και Σαμαρά

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν καμία διάθεση αναχωρητισμού, ενώ δήλωσαν παρόντες και μάχιμοι - Η κατεδάφιση της κυβερνητικής πολιτικής και ο παράγοντας «συναινέσεις».

Λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή και τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις τράπεζες – με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην απορρόφηση των κραδασμών λόγω ακρίβειας –, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση βρίσκονται σε αναβρασμό.

Το συνέδριο που διοργάνωσε «Το Βήμα» με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων για τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής στη Μεταπολίτευση δεν είχε μόνο συζήτηση για τα εθνικά θέματα και το ρευστό πολιτικό περιβάλλον. Είχε και ισχυρές δόσεις εσωτερικής πολιτικής, με καρφιά και αιχμές, αλλά με έναν τρόπο πιο πολιτισμένο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στη Βουλή. Τον τόνο τον έδωσαν οι νυν, αλλά το αλατοπίπερο το έβαλαν οι πρώην.

«Είμαστε εδώ»

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν καμία διάθεση αναχωρητισμού. Και οι δύο δήλωσαν παρόντες και μάχιμοι στην πολιτική σκηνή και θα εκφράζουν τη γνώμη τους όταν το κρίνουν απαραίτητο. Ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ θα μιλάει και ας τους «χαλάει τη σούπα» και ο πρώην πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ παραμέρισε, όπως είπε, από την κομματική ζωή, αλλά δεν θα κλειστεί και σε μοναστήρι.

Κανείς από τους δύο δεν άνοιξε περισσότερο τα χαρτιά του για το τι σκέπτεται να κάνει στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν – όπως διαφάνηκε από τα λεγόμενά τους – μεγαλύτερη δραστηριοποίηση, άγνωστο αυτή τη στιγμή προς ποια κατεύθυνση. Αλλωστε ο πολιτικός χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2027 είναι πολύς και πυκνός, επιτρέποντας και στους δύο «πρώην» να ζυγίσουν τις κινήσεις τους και να πάρουν διάφορες αποφάσεις αναλόγως των συνθηκών.

Ο Αντ. Σαμαράς προσήλθε με διάθεση κατεδάφισης της κυβερνητικής πολιτικής. Χαρακτήρισε προαποφασισμένη τη διαγραφή του και έθεσε το ερώτημα αν αυτά που λέει τα πιστεύει μόνο ο ίδιος ή και «1,3 εκατομμύριο Νεοδημοκράτες που παραιτήθηκαν από το να ψηφίσουν».

Από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν να σχολιάσουν όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός. «Στη Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα δεν είναι ο Σαμαράς» λένε τα ίδια στελέχη, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά «είναι ούτως ή άλλως γνωστές. Το θέμα είναι πώς θα επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που έφυγαν ή που απείχαν στις ευρωεκλογές. Αυτοί πρέπει να πειστούν ότι δεν υπάρχει άλλη πιο ισχυρή επιλογή από την ψήφο στη Νέα Δημοκρατία» προσθέτουν.

Πόλεμος ΠαΣοΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Παρεμβαίνοντας με αιχμηρό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση και ότι το ζητούμενο στη χώρα δεν είναι η συναίνεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με αφορμή το κλίμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη. Επίσης, επισήμανε ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να συνεννοηθούν άμεσα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα μεγάλα θέματα. Ορισμένοι ερμήνευσαν ξανά την προτροπή του ως κάλεσμα στη Νέα Αριστερά για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι ο ίδιος δεν υιοθέτησε τη λογική των συγκολλήσεων.

Η χώρα κατά τον Αλ. Τσίπρα πήγε μπροστά όχι μόνο με τις συναινέσεις αλλά και με συγκρούσεις, στρέφοντας τα πυρά του προς το ΠαΣοΚ. Βλέποντας την επόμενη ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε στα κόμματα της Κεντροαριστεράς να πάρουν από τώρα… τα μέτρα τους, γιατί εάν δεν το κάνουν, τα σενάρια αμέσως μετά την εθνική κάλπη είναι τρία: ή ο Κ. Μητσοτάκης θα συγκυβερνήσει με τα κόμματα της Ακροδεξιάς, ή θα συμμαχήσει με το ΠαΣοΚ, όσο και εάν τώρα το απεύχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ή θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε ότι με τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά και ότι το κόμμα του δεν ανταγωνίζεται τόσον καιρό τη ΝΔ για να συγκυβερνήσει στο τέλος μαζί της. «Το ΠαΣοΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση» τόνισε.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν συγκινούν το κομματικό σύστημα. Μόνο αν το επιβάλει η ψήφος των πολιτών, το αποδέχονται, αλλά η εμπειρία δεν είναι η καλύτερη. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ κινούνται σε λογική διεκδίκησης της αυτοδυναμίας.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Ν. Ανδρουλάκη για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Ειδικότερα, η θεσμοθέτηση πλαφόν κάποιων ετών προτού επιτραπεί να αναλαμβάνουν ανώτατοι δικαστικοί μετά την αφυπηρέτησή τους κάποιο δημόσιο αξίωμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.