Πρωτοβουλίες για την επίλυση των εκκρεμοτήτων στο μέτωπο των ψηφοδελτίων αλλά και της συλλογικής λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής, που παράγουν σενάρια επί σεναρίων και δημιουργούν εσωτερικές αναταράξεις, καλείται να αναλάβει η Φώφη Γεννηματά. Την ίδια ώρα με συνεχείς πρωτοβουλίες επιχειρεί να εμφανίσει το Κίνημα Αλλαγής ως δύναμη ευθύνης και σταθερότητας που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον νέο, διχαστικό και επιζήμιο για τη χώρα, δικομματισμό. Μετά την πρωτοβουλία της στο μέτωπο των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, την Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των νέων οικογενειών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη του χώρου, «αυτό δεν φτάνει». Η συνολική πολιτική αντεπίθεση «προϋποθέτει και τη συντεταγμένη λειτουργία και εκλογική διάταξη του Κινήματος Αλλαγής».
Η τριπλή επίθεση
Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν υποτιμούν τη σημασία των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, και ιδιαίτερα στο μέτωπο της συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Υποστηρίζουν ότι «τα πάντα έχουν δρομολογηθεί και όλα θα γίνουν την ώρα που πρέπει». Προς το παρόν δίνουν μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της τριπλής επίθεσης που δέχεται ο χώρος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί είτε να τον απαξιώσει και να τον λεηλατήσει εκλογικά είτε να του δημιουργήσει εσωτερικά ζητήματα. Στις τάξεις των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά επικρατεί η πεποίθηση ότι το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Κεντροαριστεράς δεν περιορίζεται μόνο στην προσπάθεια σπίλωσης του Κώστα Σημίτη. Εκτιμούν ότι υπάρχει εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου και στο μέτωπο των πληροφοριών που την εμφανίζουν να έχει αποφασίσει να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σταμάτης Μαλέλης απέδωσε ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τις διαρροές αυτές, με στόχο τη δημιουργία εσωτερικών προβλημάτων στο Κίνημα Αλλαγής. Κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ χαρακτηρίζουν τα σενάρια αυτά «ανοησίες». Οπως αναφέρουν, «τέτοιου τύπου αρχηγικές κινήσεις σε ένα κόμμα του 5%-7% όχι μόνο δεν θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη αλλά αποτελούν συνταγή συρρίκνωσης».
«Συζητώ μόνο
την Πάτρα»
Πέραν των εικασιών για εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ, το μέτωπο που αφορά τις υποψηφιότητες κορυφαίων στελεχών παραμένει ανοιχτό. Γεννηματά και Παπανδρέου συναντήθηκαν προ εβδομάδων στη Χαριλάου Τρικούπη ενώ υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα άλλες δύο συναντήσεις. Ωστόσο στην τελευταία συνάντηση ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του όσον αφορά την υποψηφιότητα του. Εκανε γνωστή την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στην Πάτρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, διεμήνυσε ότι δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος σε άλλη περιφέρεια. Κατάληξη δεν υπήρξε, το θέμα παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο επιτελικά στελέχη εμφανίζονται βέβαια ότι ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Πάτρα. Τότε γιατί δεν έκλεισε η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού σε εκείνη τη συνάντηση αφήνοντας περιθώριο για σενάρια; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Φώφη Γεννηματά επιδιώκει να κλείσει «πακέτο» τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις υποψηφιότητες των κορυφαίων του χώρου ώστε να τις ανακοινώσει ταυτόχρονα.
Ωστόσο εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο το προσεχές διάστημα. Οι περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιοι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραμένουν ζητούμενο. Ειδικά για τον ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, τα σενάρια και οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον οι βουλευτικές εκλογές προηγηθούν των ευρωεκλογών θα είναι υποψήφιος και σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή του είναι ο βόρειος τομέας της Β’ Αθηνών. Ωστόσο κορυφαία στελέχη θεωρούν «αδιανόητο», με δεδομένο ότι στην περιφέρεια αυτή θα εκλεγεί μόνο ένας βουλευτής, να υπάρξει μια μάχη Λοβέρδου – Ανδρουλάκη με έναν από τους δύο να μένει εκτός Βουλής. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έντονα το σενάριο ότι στην περίπτωση που οι ευρωεκλογές γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές και με δεδομένη την πιθανή μετακόμιση της Εύας Καϊλή στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η παρουσία του κ. Ανδρουλάκη στο ευρωψηφοδέλτιο είναι απαραίτητη, «για να μην αποδυναμωθεί».
Ο Γ. Παπανδρέου στις συναντήσεις του με τη Φώφη Γεννηματά έθεσε και θέμα λειτουργίας των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής ζητώντας να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο που έχει αδρανοποιηθεί μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις για το Μακεδονικό που αποτέλεσαν την αφορμή για την αποχώρηση Θεοδωράκη. Τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε πρόταση να πάρει τη θέση Θεοδωράκη ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ωστόσο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν άφησε να διαφανούν οι προθέσεις της για την επαναλειτουργία του, «θεσμοθετημένου από το Καταστατικό», κορυφαίου οργάνου του κόμματος.
Περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις της Εύας
Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι το τρίτο πεδίο εκδήλωσης της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να «διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και να προκαλέσει σύγχυση». Τα όσα ακολούθησαν την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικά των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι μόνο η συνάντηση στελεχών του ΠαΣοΚ με τον Χρ. Βερναρδάκη στη Θεσσαλονίκη που προκάλεσε την μήνι της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία καταλογίζει στον Γιάννη Μαγκριώτη «κινήσεις που απορρέουν από την άρνηση του Κινήματος Αλλαγής να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Σύμφωνα με πληροφορίες στην προ ημερών «θεσμική» επίσκεψη του υποψηφίου για την Περιφέρεια Χρ. Παπαστεργίου στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπήρξε «μεταξύ σοβαρού και αστείου» η εξής προτροπή από την κυρία Νοτοπούλου: «Γιατί δεν στηρίζετε εμένα για τον δήμο και να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δική σου υποψηφιότητα στην Περιφέρεια;».
Το σκηνικό στη Θεσσαλονίκη προκαλεί προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη που έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις Νοτοπούλου για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας στον δήμο, που, όπως λέγεται, «φαίνεται να έχουν την ενθάρρυνση του Γιάννη Μπουτάρη». Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζονται προβληματισμένοι με τη στάση του κ. Μπουτάρη, θεωρούν ότι δύσκολα η παράταξή του θα παραμείνει ενωμένη και εκτιμούν ότι μέλη της θα κινηθούν προς την κατεύθυνση στήριξης της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν με την ανακοίνωση των οριστικών αποφάσεων της Εύας Καϊλή. Οι στενοί συνεργάτες της Γεννηματά θεωρούν ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στον δήμο η κυρία Καϊλή είναι το απόλυτο φαβορί των εκλογών. «Με βάση τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί δεν υπάρχει δεύτερος γύρος χωρίς την παρουσία της Εύας» αναφέρουν και προσθέτουν ότι στην τελική αναμέτρηση η κυρία Καϊλή «δεν χάνει ούτε από τον Νίκο Ταχιάο ούτε από την Κατερίνα Νοτοπούλου».
Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρνητική στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές. Για την υποψηφιότητά της στον δήμο, όπως αναφέρει σε συνομιλητές της, χρειάζεται χρόνο για να σταθμίσει τα δεδομένα που δημιουργούνται από την αποχώρηση Μπουτάρη αλλά και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ώστε να είναι σε θέση να διαπιστώσει αν μπορεί να αντεπεξέλθει στα δεδομένα αυτά και κυρίως αν μπορεί να είναι χρήσιμη για την πόλη της.