Ο κίνδυνος να αποδειχθούν άσφαιρες όλες οι απειλές του και να ακυρωθούν εν τη γενέσει τους οι στρατηγικές επιλογές του τελευταίου διαστήματος πλανάται πλέον πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Με μια σειρά κινήσεων οι οποίες προδίδουν πανικό, η ομάδα της Ηρώδου Αττικού έχει ανοίξει με τρόπο σπασμωδικό και πρόχειρο μια βεντάλια θεμάτων. Μοιάζει όμως να λειτουργεί εν κενώ και οι επιλογές της να μη συγκινούν πολλούς πέραν του στενού κομματικού ακροατηρίου.
Ξεκινώντας από τη συνταγματική αναθεώρηση και φτάνοντας στη… φημολογούμενη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την Υγεία, η ηγεσία της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον εγκλωβισμένη σε πιθανά αδιέξοδα. Παράλληλα, η αβεβαιότητα ως προς μείζονες επιδιώξεις της (αναστολή της μείωσης των συντάξεων, προώθηση φιλολαϊκών μέτρων κ.ά.) παραμένει, η δυσπιστία στις ξένες πρωτεύουσες και στον διεθνή Τύπο εντείνεται και η εντύπωση ότι η κυβέρνηση τελεί υπό προθεσμία, αναλόγως των διαθέσεων του Πάνου Καμμένου, παγιώνεται.
Η αναθεώρηση θα γίνει,αλλά… από άλλον
Ο τρόπος των μεθοδεύσεων των τελευταίων ημερών είναι δηλωτικός της νευρικότητας. Ηταν χαρακτηριστική η σπουδή με την οποία άνοιξε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και αντιφατική η τακτική που επελέγη.
Σε μια κορυφαία θεσμική διαδικασία, όπου η συναίνεση και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαίες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να επιτίθεται σφοδρά στην αντιπολίτευση και να την εγκαλεί ότι τάχα δεν είναι διατεθειμένη να ψηφίσει υπέρ της αλλαγής των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Οπως σύντομα θα φανεί, η επιλογή αυτή ήταν ατυχής και εξόφθαλμη, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη είναι ενδεχομένως και η μοναδική στην οποία τα κόμματα θα συμφωνήσουν να συμπεριληφθεί στις αναθεωρητέες.
Πέραν αυτού, όμως, η μεγαλύτερη απειλή κατάρρευσης της στρατηγικής του κ. Τσίπρα έγκειται στο ότι το περιεχόμενο της αναθεώρησης θα αποφασιστεί από τη Βουλή η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές. Σε αυτήν κατά πάσα πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία και ως εκ τούτου το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί κατά τρόπο που άλλοι θα αποφασίσουν.
Παράλληλα με τις συζητήσεις για το Σύνταγμα, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχείται από τη διαρκή προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με τρόπο άκομψο και εξωθεσμικό.
Χαρακτηριστική σε αυτό το πεδίο είναι η φημολογία των τελευταίων ημερών περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την Υγεία. Οι σχετικές «πληροφορίες» διακινήθηκαν μέσω διαρροών στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Μέσω διαρροών επιχειρήθηκε λίγες ώρες αργότερα και να διατυπωθούν επιφυλάξεις ως προς το αν επίκειται η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής – και πάντως ένα στοιχείο κατέστη και πάλι εμφανές: βασική επιδίωξη δεν είναι η διαλεύκανση σκανδάλων, παρά μόνο η διατήρηση ενός κλίματος σκανδαλολογίας, το οποίο προφανώς και εξυπηρετεί τους επικοινωνιακούς σκοπούς της κυβέρνησης κατά την άτυπη προεκλογική περίοδο η οποία έχει ξεκινήσει.
Από κατηγορούμενος σε θέση απολογουμένου
Η προσπάθεια αυτή βρίσκει όμως το Μέγαρο Μαξίμου αντιμέτωπο με αποκαλύψεις για δυνάμει σκάνδαλα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η καταγγελία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη την προηγούμενη εβδομάδα για κακοδιαχείριση των κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, η κυβέρνηση διέθεσε συνολικά ποσά της τάξεως των 112 εκατ. ευρώ με απευθείας αναθέσεις.
Λίγες ημέρες αργότερα, για σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου. Κατά τα όσα κατήγγειλαν εν χορώ ο Αδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά της ΝΔ και ο Γιάννης Μανιάτης εκ μέρους του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, οι όροι του σχετικού διαγωνισμού άλλαξαν εν μία νυκτί (και ειδικότερα οι όροι δόμησης), ενώ η προκαταβολή μειώθηκε από τα 20 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ.
Εν αναμονή των περαιτέρω εξελίξεων, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αδυνατεί πλέον να προωθήσει την ατζέντα της κάθαρσης και των σκανδάλων, καθώς η ίδια βρίσκεται σε θέση απολογούμενου για τα όσα συμβαίνουν επί των ημερών της.
Αποστάσεις ασφαλείας από τον Ευ. Τσακαλώτο
Οι επιλογές του κ. Τσίπρα και της ομάδας περί αυτόν είναι φανερό ότι έχουν φέρει σε απόσταση άλλα κυβερνητικά κέντρα και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει συνειδητά στο παρασκήνιο και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ορισμένοι συνομιλητές του, δεν τον βρίσκει σύμφωνο η στρατηγική της έντασης όπως αυτή καταστρώνεται και εφαρμόζεται από την Ηρώδου Αττικού. Ειδικώς το τελευταίο διάστημα, και όσο στον διεθνή Τύπο το κλίμα επιδεινώνεται με αφορμή τη γενική πολιτική αβελτηρία της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο είναι φανερό ότι προτιμά να μένει μακριά από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.
Ψάχνουν υποψήφιους δημάρχους με το… κιάλι
Τα πολιτικά αδιέξοδα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζονται με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο στο πεδίο της εκλογικής προετοιμασίας και ειδικώς σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για πρώτη φορά στα χρονικά παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο ένα κυβερνών κόμμα να μην είναι σε θέση να βρει πρόθυμους υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές και να επιλέγει να κρυφτεί πίσω από άλλες υποψηφιότητες.
Η επιλογή αυτή επισημοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος από την Κρήτη δήλωσε ότι δεν θα δοθούν χρίσματα και προφασίστηκε την εξής δικαιολογία: «Σεβόμαστε την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και με βάση αυτές τις κατευθύνσεις θα στηρίξουμε εκείνες τις επιλογές με τις οποίες μπορούμε να συγκλίνουμε σε συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις».
Το πρόβλημα στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση είναι φανερό και στους μεγάλους δήμους της χώρας, όπου ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε ενδεχόμενα αδιέξοδα και αναγκαστικές επιλογές.
Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, η σπουδή του κ. Τσίπρα να «καπελώσει» την υποψηφιότητα Μπουτάρη από την προηγούμενη άνοιξη έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο, καθώς εντείνεται η φημολογία κατά την οποία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα αναζητεί υποψήφιο, ο οποίος θα κληθεί απλώς να θυσιαστεί – δεδομένων και των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα λόγω του Σκοπιανού.
Δυστοκία παρουσιάζεται και στην Αθήνα, όπου μια υποψηφιότητα με τη δυναμική του Γαβριήλ Σακελλαρίδη του 2014 δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αν και διερευνώνται κάποιες επιλογές οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν το απόλυτο εκλογικό φιάσκο. Παράλληλα, όμως, συζητείται σε κάποιους κύκλους το ενδεχόμενο στήριξης του Παύλου Γερουλάνου.