50 χρόνια κρίσεων και συζητήσεων

1973. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος μιλά για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και εξόρυξη αυτών. Τον Νοέμβριο η Τουρκία εκδίδει άδειες για έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και από το 1974 ξεκινούν οι τουρκικές απόπειρες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.


1976. Το τουρκικό «ΧΟΡΑ» μπαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και προκαλεί την πρώτη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την εισβολή στην Κύπρο. Η Ελλάδα βάζει θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προσφεύγει μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ελλάδα και Τουρκία συνυπογράφουν το Πρακτικό της Βέρνης. Ο διάλογος τερματίζεται το 1981 χωρίς αποτέλεσμα.


1987. Το «Σισμίκ» ξεκινά για έρευνες έξω από την αιγιαλίτιδα ζώνη ελληνικών νησιών και η κρίση φτάνει στα όρια της ένοπλης αντιπαράθεσης. Η κρίση εκτονώθηκε και η Ελλάδα διατύπωσε ξανά τη θέση της για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.


2002. Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, για το εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα. Οι διερευνητικές διακόπτονται το 2016.

2019. Υπογράφεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ακολουθεί το 2020 η κρίση του «Ορούτς Ρέις» και ζωντανεύει ξανά ο κίνδυνος ένοπλης σύρραξης. Οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021, για να παγώσουν ξανά το 2022.