Η ώρα έφτασε: Από νωρίς το πρωί 9.810.040 πολίτες που αποτελούν το εκλογικό σώμα της χώρας καλούνται να ψηφίσουν για να αναδείξουν την επόμενη κυβέρνηση. Οι επιλογές σίγουρα πολλές. Πέραν των μεγάλων πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων τους, στην εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν 27 κόμματα, 8 συνασπισμοί και ένας μεμονωμένος υποψήφιος. Ποια είναι τα κριτήρια των Ελλήνων που θα επηρεάσουν την ψήφο τους σήμερα το πρωί στα εκλογικά κέντρα της χώρας;
Οι απόψεις πολιτικών επιστημόνων, δημοσκόπων, ερευνητών, αναλυτών, πολιτικών ή άλλων διαφέρουν. Στο φόντο αυτών, ωστόσο, πληθώρα ερευνών καταγράφουν τους φόβους αλλά και τις ανάγκες των Ελλήνων πάνω σε διάφορους τομείς: ακρίβεια, οικονομία, ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενεργειακή κρίση κ.ά.
Τι είναι όμως αυτό που ο κάθε πολίτης θεωρεί πιο σημαντικό και το οποίο θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ του κόμματος που κατά την άποψή του θα διαχειριστεί καλύτερα το ζήτημα που τον απασχολεί; Και τι πιστεύει η κάθε γενιά ξεχωριστά; Πολλές και διαφορετικές οι απόψεις. «Το Βήμα» ρώτησε πέντε πολίτες-αντιπρόσωπους κάθε γενιάς που θα ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές για τους λόγους που τους οδήγησαν στον δικό τους «νικητή».
Ανδριάνα Πολύζου, 24 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
«Προτεραιότητα οι ανάγκες των νέων»
«Δυσκολεύτηκα πολύ να πάρω μια απόφαση για το ποιο κόμμα θα στηρίξω στις εκλογές καθώς δεν με εκφράζει η ιδεολογία που πρεσβεύει κανένα από αυτά. Μελέτησα προσεκτικά τις προτάσεις και τις αρχές των κομμάτων και αξιολόγησα τη συνολική τους συμβολή στην οικονομία και στην κοινωνία και εν τέλει επέλεξα αυτό που θα με κάνει να νιώθω τη μεγαλύτερη ασφάλεια, που αντανακλά καλύτερα τις δικές μου προτεραιότητες, ενώ στο πρόγραμμά του παίζουν σημαντικό ρόλο οι ανάγκες των νεότερων γενιών.
Η οικονομική ανασφάλεια και οι μικροί μισθοί είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα στην ηλικία μου στην Ελλάδα. Αυτή η ανασφάλεια επηρεάζει την καθημερινότητά μου και το μέλλον μου. Ετσι, εστίασα στην επιλογή που πιστεύω θα φέρει λύσεις και θα υιοθετήσει πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Μια ισχυρή οικονομία πιστεύω μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη και αυξημένους μισθούς. Επίσης, θέλω πολιτικούς που θα φροντίσουν για την ευημερία των ευάλωτων πολιτών, θα παράσχουν προγράμματα στήριξης, όπως κοινωνικά επιδόματα, εκπαιδευτικές ευκαιρίες και να διασφαλίσουν την προστασία των εργαζομένων.
Ελπίζω η κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη να μην αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη των νέων που δυσκολεύονται πλέον να “ανοίξουν τα φτερά τους” και να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους, όπως να φύγουν από το πατρικό τους, να κάνουν παιδιά κ.ά.».
Στεφανία Σισμανίδου, 28 ετών, ελεύθερη επαγγελματίας
«Κριτήριο η καλύτερη φορολογική πολιτική»
«Δεν ήταν εύκολο να επιλέξω φέτος τι να ψηφίσω καθώς αισθάνομαι ότι η πολιτική κανενός κόμματος δεν με εκφράζει απόλυτα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή είμαι κατά της αποχής και θέλω να συμμετέχω ενεργά στον βαθμό που μου αναλογεί στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου, αποφάσισα να δώσω την ψήφο μου.
Κατέληξα λοιπόν στην παράταξη που όπως ανέφερε στο πρόγραμμα της εξασφαλίζει την καλύτερη φορολογική πολιτική για τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ως νέα ελεύθερη επαγγελματίας ανήκω σε αυτές.
Επιπρόσθετο ρόλο στην απόφασή μου έπαιξε η εξυγίανση της γραφειοκρατίας μέσω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Εκτιμώ πολύ που επιτέλους επετεύχθη αυτή η απλοποίηση της αλληλεπίδρασης με τους δημόσιους φορείς κόντρα στις προβλέψεις που έβλεπαν κάτι τέτοιο ως ουτοπικό όνειρο για το Ελληνικό Δημόσιο. Πέρα από το ότι αυτό συντελεί σε μια πιο εύρυθμη λειτουργία του κράτους, προσφέρει και στον μέσο έλληνα πολίτη μια οικονομία χρόνου απαραίτητη για τους απαιτητικούς, σχεδόν καταιγιστικούς ρυθμούς μέσα στους οποίους καλείται σήμερα να ζήσει.
Σαφώς δεν είμαι απόλυτα αισιόδοξη ότι η επιλογή του συγκεκριμένου κόμματος θα οδηγήσει και στο πολυπόθητο ασφαλές οικονομικό μέλλον που επιθυμώ για μένα και για τη γενιά μου, ωστόσο και οι εναλλακτικές επιλογές που προσφέρονται στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να οδηγούν προς τα εκεί.
Θέλω να ελπίζω πως η επιλογή μου είναι εκείνη που τελικά θα οδηγήσει σε περισσότερες ευκαιρίες για τα νέα παιδιά και τις επιχειρήσεις, θα εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης σε όλους μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και θα θέσει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα κι αν αυτό αργήσει».
Μάνος Βαρδάκης, 49 ετών, marketing manager
«Θέλω μια χώρα ευρωπαϊκή»
«Το δίλημμα αυτών των εκλογών, κατά την άποψη μου, είναι ξεκάθαρο: Κοινωνική δικαιοσύνη ή χάος. Εγώ προσωπικά επιλέγω το πρώτο και με αυτό το κριτήριο έκανα τις πολιτικές μου επιλογές στις επικείμενες εκλογές.
Το κράτος δικαίου και η κοινωνική αλληλεγγύη στην Ελλάδα είχε ήδη πληγεί βαθύτατα τα τελευταία χρόνια, λόγω των αποκαλούμενων μεταρρυθμίσεων και των οικονομικών παρεμβάσεων που άλλαξαν τον εργασιακό ορίζοντα και στέρησαν από τον πολίτη πολύτιμους πόρους διαβίωσης, περιορίζοντας το βιοτικό του επίπεδο σε μεγάλο βαθμό. Το βάρος έχει πέσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών και οδήγησε πολλούς ανθρώπους να ζουν σήμερα με τα ελάχιστα και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει έτσι. Θέλω να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Και θέλω, ίσως πιο πολύ και από ποτέ άλλοτε, να αλλάξουμε σελίδα ως κράτος, να έχουμε δικαιοσύνη και κοινωνική ισότητα, χωρίς διακρίσεις, αλλά με ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής και οικονομικής κατάστασης. Προκειμένου η νέα γενιά να μπορέσει να ζήσει σε μια χώρα πραγματικά ευρωπαϊκή, με θεσμούς και αξίες.
Εύχομαι πραγματικά οι πολιτικοί που θα επιλέξω το κόμμα να ψηφίσω να εργαστούν πάνω στα εν λόγω ζητήματα και να φέρουν άλλον αέρα στη χώρα».
Εφη Βασιλάκου, 65 ετών, ιδιοκτήτρια εκδοτικού οίκου
«Προέχουν δημόσιος λόγος και πολιτικές»
«Ο δημόσιος λόγος και οι δημόσιες πολιτικές αλλά και η συνακόλουθη “ψυχολογία” είναι το κυριότερο κριτήριο που οριοθέτησε την ψήφο μου σε αυτές τις εκλογές. Και είναι αυτά που αναδεικνύουν τα διακυβεύματα του ιστορικού παρόντος στη σημερινή εκλογική διαδικασία που εξελίσσεται στη χώρα.
Παρακολουθώντας επίσης μια δικαιολογημένα ατίθαση νέα γενιά, οφείλουμε με ένα καινούργιο πολιτιστικό όραμα να εκδημοκρατικοποιήσουμε, όχι μόνο θεσμικά, τον πολιτικό πολιτισμό. Εχω μια αίσθηση πως πολλές γενικεύσεις και προεκλογικά συνθήματα προκάλεσαν μεγάλες συγχύσεις, ιδιαίτερα σε αυτή τη γενιά…
Ενα άλλο στοιχείο που υπήρξε καταλυτικό στην ψήφο μου ήταν οι αδικαιολόγητα προφανείς πολώσεις στον δημόσιο λόγο αρκετών κομμάτων. Η χώρα έχει κινδυνέψει πολλές φορές αυτά τα τελευταία 50 χρόνια από τέτοιες αντι-πνευματικές πολιτικές πρακτικές.
Ως πολίτης αυτού του κράτους έχω ανάγκη δημιουργικές δυνάμεις του παρόντος να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα αληθινά εκσυγχρονιστικό περιβάλλον. Δεν γίνεται η ισονομία και η ισοπολιτεία διαρκώς να χρεοκοπούν. Παραφράζοντας τον Ρανσιέρ θα έλεγα πως “η πολιτική απελευθερώνεται και απελευθερώνει… όταν παύει να επιδιώκει την απελευθέρωσή μας”.
Αυτό θέλω να σκέφτομαι λοιπόν σήμερα και στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας η οποία θα οδηγήσει σε αποτελέσματα για την κυβέρνηση της χώρας προς την πλευρά που θα επιλέξει η πλειονότητα των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες».
Κωνσταντίνος Τζάκος, 78 ετών, συνταξιούχος
«Εδωσα βάση σε συντάξεις, ακρίβεια»
«Η απόφασή μου για το τι θα “ρίξω” στην κάλπη ήταν εύκολη και άμεση. Βασίστηκα στο κόμμα που πιστεύω ότι θα αποφέρει με την πολιτική του τα μεγαλύτερα οφέλη τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, ένας παράγοντας που είχε μεγάλη σημασία για εμένα και με βοήθησε αρκετά στην επιλογή μου είναι η βελτίωση των συντάξεων, καθώς είμαι συνταξιούχος.
Η οικονομία αποτελεί ζωτική πτυχή της καθημερινής μας ζωής και η ευημερία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική της ανάπτυξη. Γι’ αυτό επέλεξα το κόμμα που παρουσίαζε συγκεκριμένα πλάνα και προτάσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς έχω εγγόνια και θέλω να έχουν ένα ευοίωνο μέλλον. Ενας άλλος παράγοντας που με επηρέασε είναι και η εξωτερική πολιτική, καθώς ζούμε σε μια χώρα που βρίσκεται υπό διαρκή απειλή πολέμου, οπότε η διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας επιβάλλεται να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές τα κόμματα που λαμβάνουν την εξουσία μετά από μια εκλογική αναμέτρηση δεν έχουν πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις τους. Ελπίζω, παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές πολιτικές που θα υιοθετηθούν από το νεοεκλεγέν κόμμα να οδηγήσουν στην ευημερία αυτού του τόπου, κυρίως στο πεδίο της οικονομίας, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εύχομαι οι αποφάσεις που θα πάρει η νέα κυβέρνηση να συνεπάγονται με τη θέσπιση συντάξεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ένα περιβάλλον τεράστιας ακρίβειας, ώστε και εμείς, παρ’ όλο που δεν ανήκουμε πλέον στο εργατικό δυναμικό της χώρας, να ζούμε με αξιοπρέπεια».