Eναν χρόνο πριν, και ενώ είχαν περάσει λίγες ημέρες από εκείνο το μοιραίο βράδυ που σημάδεψε ανεξίτηλα τη χώρα, ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη είχε δεσμευτεί ότι «θα φροντίσει να πάρουμε έναν μεγάλο προβολέα για να ρίξουμε άπλετο φως σε όσα συνέβησαν στα Τέμπη».
Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να έχει έρθει στο φως έπειτα από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ο,τι έχουμε μάθει μετά την τραγωδία, το έχουμε μάθει είτε ως αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας είτε από τους εμπειρογνώμονες των οικογενειών είτε από μαρτυρίες όσων σώθηκαν. Δεν έχουμε μάθει το παραμικρό, γιατί θέλησε η πολιτεία να μην το μάθουμε. Αντιθέτως, θα έλεγα. Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι το σημείο της τραγωδίας μπαζώθηκε άρον-άρον προκειμένου να εξαφανιστούν στοιχεία.
Η κυρία Καρυστιανού, μητέρα της Μάρθης που χάθηκε, δήλωσε πως έχει στα χέρια της γραπτή απάντησή του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, σύμφωνα με την οποία η εντολή για το μπάζωμα δόθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τον κ. Τριαντόπουλο και τελική απάντηση για το ποιος ζήτησε τι, για ποιον λόγο, δεν πήραμε ποτέ! Η κυβέρνηση διά των βουλευτών της που διαμόρφωσαν την πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα μπορούσε να διερευνήσει ποινικές και όχι μόνο πολιτικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Οχι και σε αυτό.
Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ζήτησαν την κλήση συγκεκριμένων μαρτύρων για να «φωτιστεί» η υπόθεση. Οχι και πάλι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι εμπειρογνώμονες του Δημοσίου εντόπισαν στο σημείο της τραγωδίας μόνο σιλικόνη. Οταν ιδιώτες εμπειρογνώμονες των οικογενειών εντόπισαν και άλλες ουσίες και κανένας δεν μπορούσε να εξηγήσει τα χημικά εγκαύματα στα σώματα των πυροσβεστών, τότε και μόνο τότε η Δικαιοσύνη αποφάσισε να στείλει βιολογικούς παράγοντες σε εργαστήρια του εξωτερικού.
Η εξεταστική επιτροπή έστω για τις πολιτικές ευθύνες έκλεισε άρον-άρον τις εργασίες της και επεισοδιακά και δεν δόθηκε χρονικό περιθώριο στα κόμματα ούτε καν να μελετήσουν νέο φάκελο με στοιχεία που ήρθε από τη Λάρισα. Εναν χρόνο λοιπόν μετά, όλοι μαζί ως κοινωνία «αναζητούμε προβολέα» αλλά προβολέας δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως αρκετό σκοτάδι, πολύς πόνος, ασυγκράτητη οργή. Αλλά και μία ακόμη πληγή στο κράτος δικαίου, την οποία φώτισε το Ευρωκοινοβούλιο με την αναφορά του ψηφίσματος στα Τέμπη. Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, φρόντισε να υπογραμμίσει για μία ακόμη φορά το δόγμα της διάχυσης των ευθυνών κάνοντας λόγο για «συλλογική αποτυχία» και «διαχρονικά κενά του κράτους». Tην άοκνη προσπάθειά μας να φωτιστούν οι συνθήκες της τραγωδίας, την οφείλουμε όχι μόνο στους 57 νεκρούς και στις οικογένειές τους αλλά και στις γενιές που θα έρθουν.