Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση δημόσιας υγείας έχει ανοίξει τελευταίως στις ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα το θέμα είναι παγκόσμιο. Ολα άρχισαν με ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα «Washington Post» του επιδημιολόγου Τομ Φρίντεν (Tom Frieden), ο οποίος έχει διατελέσει και διευθυντής των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).
Το άρθρο αφορούσε την υπέρταση, την οποία ο Αμερικανός ειδήμων κατονόμαζε ως «αθόρυβο δολοφόνο» σημειώνοντας ότι πρόκειται για την «πλέον φονική αλλά και την πλέον παραμελημένη και ευρέως εξαπλωμένη πανδημία της εποχής μας, καθώς σκοτώνει περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο παγκοσμίως».
Είναι άραγε δικαιολογημένες οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο Φρίντεν για την υπέρταση; Απολύτως! Με δεδομένο ότι η COVID-19 ευθύνεται για 6,9 εκατομμύρια θανάτους (οι οποίοι σημειώθηκαν από τα τέλη του 2019 μέχρι σήμερα), η πανδημία της υπέρτασης είναι πράγματι φονικότερη.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους δύο πάσχοντες από υπέρταση παγκοσμίως δεν γνωρίζει ότι πάσχει! Πράγματι λοιπόν έχουμε να κάνουμε με έναν αθόρυβο και παραμελημένο δολοφόνο. Εξ ου και η έκκληση του ΠΟΥ να αντιμετωπισθεί η υπέρταση καθώς υπολογίζεται ότι 76 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν έτσι να προληφθούν παγκοσμίως μέχρι το 2050.
Η εικόνα στη χώρα μας δεν απέχει και πολύ από τη διεθνή εικόνα: ο αριθμός των υπερτασικών ατόμων στην Ελλάδα εκτιμάται γύρω στα 3 εκατομμύρια, ενώ 1 εκατομμύριο από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση.
Αυτή την άγνοια επιδιώκει να αντιμετωπίσει και η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, η οποία κάθε Μάιο (μήνας υπέρτασης) οργανώνει καμπάνιες ενημέρωσης και δράσεις μέτρησης της πίεσης. Η άγνοια όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς διαπιστώνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών που γνωρίζουν ότι πάσχουν παραμένουν αρρύθμιστοι τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.
Για τη συνολική επίλυση του προβλήματος, μεγάλη μερίδα ειδημόνων προτείνει την προσέγγιση του πολυχαπιού (χαμηλών δόσεων δραστικών ουσιών) για όλους τους ανθρώπους άνω των 50 ή 55 ετών. Βλέπετε, μετά την ηλικία των 20 ετών η πιθανότητα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό διπλασιάζεται κάθε 7 χρόνια και η υπέρταση καθώς και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου και για τα δύο.
Η καθημερινή λήψη πολύ φθηνών αλλά αποτελεσματικών χαπιών που θα ρύθμιζαν τόσο την υπέρταση όσο και τα επίπεδα χοληστερόλης θα έσωζε εκατομμύρια ζωές ενώ θα αποτελούσε, λένε οι ειδήμονες, μια βιώσιμη για τα συστήματα υγείας λύση στο πρόβλημα των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς δυσανασχετούμε στην ιδέα της λήψης φαρμάκων που αντιμετωπίζουν παράγοντες κινδύνου και όχι ασθένειες. Μήπως όμως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούμε;