Με την ευκαιρία της συζήτησης για το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, θα αναφερθώ στα υφιστάμενα δεδομένα και στις προοπτικές για την ίδρυση ιατρικής σχολής.
Στην Κύπρο λειτουργεί ελληνόφωνη ιατρική σχολή τα πτυχία της οποίας αναγνωρίζουμε. Οι αγγλόφωνες ιατρικές σχολές στην Τσεχία είναι πολύ δημοφιλείς για τους Ελληνες. Στα Βαλκάνια σπουδάζουν πολλοί έλληνες φοιτητές στις ιατρικές σχολές λόγω οικονομικότερης εκπαίδευσης. Στις ελληνικές ιατρικές σχολές οι εισαγόμενοι διπλασιάζονται τον δεύτερο χρόνο λόγω της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα η γνώση να είναι ελλιπής.Καθηγητές αναγκάζονται να εργάζονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Εκροή των καλύτερων φοιτητών στο εξωτερικό για εκπαίδευση με μικρή πιθανότητα επιστροφής στην ελληνική πανεπιστημιακή επετηρίδα.
Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να δούμε την ίδρυση ιατρικής σχολής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα. Κάποτε είχε γίνει μια προσπάθεια ίδρυσης αγγλόφωνης ιατρικής σχολής, αλλά σταμάτησε από τον τότε πρωθυπουργό. Υπάρχει προσοδοφόρο έδαφος για την ίδρυση τέτοιας σχολής σήμερα;
Το ιατρικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι υψηλό. Πολλοί γιατροί έχουν τίτλους από πανεπιστήμια της Αμερικής και μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η απάντηση, λοιπόν, είναι καταφατική. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ειδικά με τις συνενώσεις, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ιατρική σχολή με οφέλη τόσο στη φήμη τους όσο και στην προσέλκυση επιστημόνων διεθνούς κύρους.
Η εκπαίδευση μπορεί να είναι αγγλόφωνη ώστε να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό με υψηλά δίδακτρα. Ετσι τα δίδακτρα των Ελλήνων μπορούν να είναι χαμηλά. Εταιρείες στο πλαίσιο τις εταιρικής ευθύνης μπορούν να παρέχουν υποτροφίες σε άριστους μαθητές. Η σχολή θα μπορούσε να συνδεθεί με πανεπιστήμιο τις Αμερικής ώστε οι φοιτητές να κάνουν ειδικότητα εκεί. Ετσι θα αποτελέσει πρωτοπορία για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Θα ήταν και κίνητρο για τις δημόσιες ιατρικές σχολές να ανταγωνιστούν και να ανέβει το επίπεδο έρευνας και εκπαίδευσης. Υπάρχουν πολύ αξιόλογοι καθηγητές στα δημόσια πανεπιστήμια οι οποίοι χρειάζονται κίνητρα.
Δεν είναι λίγοι, βέβαια, και εκείνοι που αντιδρούν για ιδεολογικούς λόγους. Αυτή, όμως, είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Η ίδρυση πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι προοδευτική μεταρρύθμιση.
Στην Αμερική δεν σπουδάζουν μόνο πλούσια παιδιά στην ιατρική σχολή. Πολλά παιδιά από φτωχές οικογένειες έχουν γίνει περίφημοι γιατροί.
Τι είναι λοιπόν εκείνο που μας εμποδίζει; Ο φόβος του ανταγωνισμού; Ο φόβος ότι το κράτος πρέπει να ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια; Ο φόβος ότι σε αυτή την ιατρική σχολή θα προσλαμβάνονται οι καλύτεροι; Ή ο φόβος ότι οι φοιτητές αυτής της σχολής θα έχουν ένα προβάδισμα στην επιστήμη;
Πρέπει να ξεπεράσουμε όλους αυτούς τους φόβους. Η απάντηση είναι «ναι» στην ίδρυση της ιατρικής σχολής με συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και με παράλληλη ενδυνάμωση των δημόσιων ιατρικών σχολών.
Ο κ. Γιώργος Φαρμακίδης είναι καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.