Χώρεσε την Ελλάδα σε τέσσερα πιάτα

«Στόχος μου ήταν να χωρέσω σε τέσσερα πιάτα όσο περισσότερη Ελλάδα μπορούσα» λέει ο Λευτέρης Λαζάρου, ο σεφ που επιμελήθηκε το εντυπωσιακό μενού στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων της για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Και το κατάφερε. Πώς; Τοποθετώντας στα τέσσερα πιάτα που μαγείρεψε προϊόντα σχεδόν από κάθε γωνιά της χώρας, ήτοι από φιστίκια Αιγίνης, μαστίχα Χίου και ελαιόλαδο Καλαμάτας, έως κρόκο Κοζάνης, τοματίνια Κρήτης, ακόμα και πεσκανδρίτσα από την Εύβοια. Και όταν έσβησαν οι κάμερες στο Προεδρικό και η Πρόεδρος τον παρουσίασε στους καλεσμένους της και άρχισε να δέχεται τα συγχαρητήρια από τους πάντες, με πρώτο τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο, το μόνο που είπε ήταν πως ήταν μεγάλη τιμή για εκείνον να μαγειρέψει αυτό το επετειακό μενού και να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα και στην ελληνική κουζίνα. Φάνηκε να χαίρεται από το γεγονός ότι όλοι έφυγαν εκείνη τη βραδιά από το Προεδρικό ικανοποιημένοι και χορτασμένοι από Ελλάδα, περιλαμβανομένου και του ιδίου, αφού όπως έλεγε, «η τροφή του μάγειρα είναι το χειροκρότημα. Μόνο με το χειροκρότημα… χορταίνει».

Τα μυστικά
του Λευτέρη Λαζάρου
Η ευκαιρία ωστόσο για τον αρχιμάγειρα Λαζάρου ήταν μοναδική: Ενας βρετανός πρίγκιπας, ένας κύπριος αρχηγός κράτους, ένας ρώσος πρωθυπουργός και μία γαλλίδα υπουργός Αμύνης ήταν καλεσμένοι της Προέδρου. Η ελληνική κουζίνα, σκέφτηκε, έπρεπε να σταθεί στο ύψος που της αξίζει και που το δικαιούται ώστε να πάρει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Ηθελε να δείξει στους ξένους επισήμους πως μπορεί η μαγειρική τέχνη να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα. Ετσι έκανε μια επιλογή πρωτογενών προϊόντων με βάση της εποχικότητα και κυρίως τι θα μπορούσε να βρει στην αγορά τούτη την περίοδο, αρχές δηλαδή ανοίξεως, προκειμένου να δώσει υπεραξία στα ελληνικά προϊόντα. Στις 25 Μαρτίου, σκέφτηκε, τρώνε ψάρι: «Ψάρι γενικά και όχι αποκλειστικά μπακαλιάρο που έτρωγαν κάποτε στην ορεινή Ελλάδα όπου δεν μπορούσαν να βρουν άλλο ψάρι» σκέφτηκε και αμέσως απέκλεισε από το επίσημο μενού την (παραδοσιακή)… σκορδαλιά: «Είναι απαγορευτικό να προσφέρεις σκορδαλιά σε επίσημο τραπέζι και να μυρίζουν σκόρδο οι καλεσμένοι όταν μιλούν» έλεγε και προτίμησε ως κύριο πιάτο το χριστόψαρο, εγκαταλείποντας οριστικά την έως τώρα παραδοσιακή για επίσημα δείπνα… σφυρίδα. Το κύριο πιάτο νοστίμισε ακόμα περισσότερο με συνοδευτικά, όπως πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και τοματίνια Κρήτης. Θέλει το μαγείρεμα, όπως έλεγε, «τέχνη και ισορροπία, ώστε να γαργαλίσει τον γευστικό κάλυκα». Η νοστιμιά, και μάλιστα όταν αυτή παρασκευάζεται από ελληνικά προϊόντα, δίνει άλλη διάσταση στη γεύση. «Και όχι όπως παλιά έλεγε η γιαγιά, για να νοστιμίσει κάτι ρίξ’ του ρίγανη».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.