Βέτο στα ψυχεδελικά

Η σύγχρονη νευροεπιστήμη μελετά τη δράση των ψυχεδελικών ουσιών καθώς πράγματι υπάρχει ανάγκη για νέα φάρμακα. Tο δημοψήφισμα της Μασαχουσέτης.

Εκτός από την προτίμησή τους για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι της Μασαχουσέτης κλήθηκαν να συμμετάσχουν και σε δημοψήφισμα σχετικά με την αποποινικοποίηση της χρήσης ψυχεδελικών ουσιών για άτομα ηλικίας άνω των 21 ετών, αλλά και τη δυνατότητα να καλλιεργούνται κατ’ οίκον φυτά που παράγουν τις παραισθησιογόνες αυτές ουσίες.

Ειδικότερα, το δημοψήφισμα αφορούσε πέντε ουσίες: τις ψιλοκυβίνη και ψυλοκίνη, οι οποίες προέρχονται από μύκητες, και τα ακλαλοειδή διμεθυλτρυπταμίνη, μεσκαλίνη και ιμπογκαΐνη, τα οποία έχουν φυτική προέλευση.

Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου Associated Press (AP), η πρόταση απορρίφθηκε από τους κατοίκους της Μασαχουσέτης με ποσοστό 57%.

Φαίνεται όμως ότι η διαβούλευση για τις ουσίες αυτές δεν έχει τελειώσει καθώς οι υποστηρικτές τους σκοπεύουν να συνεχίσουν την άσκηση πίεσης ισχυριζόμενοι ότι οι ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με μετατραυματικό στρες, αγχώδη διαταραχή και βαριά κατάθλιψη, για τους οποίους τα συμβατικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά.

Οπως φανερώνει και το όνομά τους οι ψυχεδελικές (ή ψυχοδηλωτικές) ουσίες, οι οποίες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, επιδρούν στον ψυχισμό του ανθρώπου μεταβάλλοντας την αίσθηση της πραγματικότητας.

Δημιουργούν δηλαδή παραισθήσεις (οπτικές, οσφρητικές, ακουστικές) οι οποίες αλλοιώνουν την αντίληψη, τον τρόπο σκέψης και τη διάθεση των χρηστών. Η σύγχρονη νευροεπιστήμη μελετά τη δράση των ψυχεδελικών ουσιών καθώς πράγματι υπάρχει ανάγκη για νέα φάρμακα. Προς το παρόν όμως τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις.

Μεταξύ των θετικών ευρημάτων των μελετών είναι η ταχύτητα δράσης των ουσιών αυτών (ειδικά σε σύγκριση με τα συμβατικά φάρμακα, των οποίων η επίδραση στον οργανισμό φαίνεται σε μερικές εβδομάδες).

Ωστόσο, καθώς οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή τρόπο δράσης τους δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτά μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά ψυχωσικά επεισόδια, δηλωτικά σχιζοφρένειας ή μανίας, και μάλιστα σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό τέτοιων νοσημάτων.

Δηλαδή το πολύ βασικό ερώτημα αν κάποια άτομα θα εμφάνιζαν σχιζοφρένεια ούτως ή άλλως και τα ψυχεδελικά τη φανέρωσαν νωρίτερα ή αν αυτά πυροδοτούν κάτι που την προκαλεί δεν έχει απαντηθεί.

Πιθανόν αυτού του είδους οι άλυτες επιστημονικές απορίες να οδήγησαν προσφάτως στην απόρριψη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ψυχεδελικού φαρμάκου για το μετατραυματικό στρες της εταιρείας Lykos.

Ισως πάλι σε αυτό να συνέβαλε και ο θάνατος από υπερβολική δόση κεταμίνης (επίσης ψυχεδελικής ουσίας) του γνωστού από τη σειρά «Τα φιλαράκια» ηθοποιού Μάθιου Πέρι.

Οπως και να έχει, φαίνεται πως οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ περίπλοκος για να μπορούμε να τον ελέγξουμε και πως τα μικρά και σίγουρα βήματα είναι προτιμητέα. Και, βεβαίως, σε συμφωνία με το ιπποκρατικό «ωφελέειν, ή μη βλάπτειν».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.