Οι 57 ψυχές στα Τέμπη στέλνουν πολλαπλά μηνύματα στη δικαστική και πολιτική ηγεσία. Η τραγωδία απαιτεί τιμωρία και κάθαρση. Το τραύμα είναι συλλογικό. Η ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ο εφέτης ανακριτής έχουν βάλει στο κάδρο των ευθυνών το τρίγωνο της ενοχής:
Πολιτική ηγεσία (υπουργείο, διαχειριστική αρχή, Πολιτική Προστασία, ΡΑΣ κ.ά.).
Εργολαβικά συμφέροντα (ανάδοχος, σύμβαση «717» με ένοχες σχέσεις πολιτικής ηγεσίας και οργανισμών).
Ανεπαρκείς διοικήσεις (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Hellenic Τrain και πρόθυμα στελέχη) επιβεβαίωσαν με τις παραλείψεις και τις ενέργειες ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός».
Ο εφέτης ανακριτής και οι εισαγγελικές αρχές διεξάγουν ένα τεράστιο ανακριτικό έργο. Κατηγορούμενοι 42 ή 43. Μάρτυρες που εξετάστηκαν 105. Δικαστικές πραγματογνωμοσύνες 12. Τεχνικών συμβούλων που έχουν παραδοθεί 5 και πορίσματα εκθέσεων. Παραγγελίες ειδικών νομικών πράξεων 235. Διατάξεις 58. Εγγραφα δικογραφίας 51.542 (ψηφιοποιημένα αρχεία). Δηλαδή πάνω από 500.000 σελίδες.
Μπορεί να υπάρχουν και παραλείψεις, αλλά είναι πρωτοφανής ο όγκος της δικογραφίας.
Οι κατηγορίες ξεκινούν από τον σταθμάρχη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες – στελέχη και διοικήσεις ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Τrain, φθάνουν και σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά η Βουλή δεν έχει αναλάβει ακόμα έργο. Ο κύκλος των υπευθύνων δεν έχει κλείσει μόνο με την παραπομπή του Τριαντόπουλου στην προανακριτική αρχή. Οι γκρίζες ζώνες στην υπόθεση αφορούν την ύπαρξη ή όχι παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία.
Η γκρίζα ζώνη της αλλοίωσης του χώρου του εγκλήματος βαραίνει έναν σημαντικό αριθμό στελεχών και πολιτικών προσώπων, στα οποία έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες. Η παρέμβαση στον χώρο χωρίς την άδεια των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών είναι παράνομη.
Τα 66 κατηγορητήρια (43 του εφέτη ανακριτή και 23 της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας) φωτογραφίζουν με γεγονότα και έγγραφα που στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα (απιστία, παράβαση καθήκοντος κ.ά.), πάντα με επίκεντρο το τρίγωνο της ενοχής.
Η αποκλειστική ευθύνη της τραγωδίας ανήκει σε όλους τους παράγοντες, οργανισμούς και πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την εκτέλεση της σύμβασης «717». Είναι καθολική η παραδοχή σε όλες τις πραγματογνωμοσύνες ότι αν τα συστήματα ασφαλείας είχαν εφαρμοστεί στον σιδηρόδρομο, ουδεμία τραγωδία θα είχε συμβεί. Τιμωρία, κάθαρση και λύτρωση στην υπόθεση των Τεμπών σημαίνει ότι η Βουλή θα επιτρέψει στην προανακριτική επιτροπή να ρίξει φως παντού.
Να ζητήσει από τις ανακριτικές αρχές τα 66 κατηγορητήρια και τις μαρτυρίες και σίγουρα θα φθάσει στην κεφαλή της πολιτικής ηγεσίας που επιμένει να ισχυρίζεται ότι ούτε είδε ούτε άκουσε ούτε επόπτευε τα έργα ούτε την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
Χρέος της Βουλής είναι να επιτρέψει στη Δικαιοσύνη να αναζητήσει τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας με τη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής. Χωρίς πράσινο φως για την τιμωρία της πολιτικής ηγεσίας που φέρει την πρωταρχική ευθύνη για τα έργα και την ασφάλεια του σιδηροδρόμου (Καραμανλής, Σπίρτζης, Τριαντόπουλος κ.ά.), η Δικαιοσύνη δεν θα ολοκληρώσει την απόδοση ευθυνών και την κάθαρση.
Ο κύριος Λουκάς Αποστολίδης είναι δικηγόρος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.