Το 1920, ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών όπου αποτυπώθηκε το εθνικό όραμα για την Ελλάδα των δύο ηπείρων (Ευρώπη, Ασία) και των πέντε θαλασσών (Αιγαίο, Ιόνιο, Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα, Προποντίδα). Η κορυφαία διπλωματική επιτυχία στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους που αποτελεί ακόμα πηγή έμπνευσης, έστω και αν αποδείχθηκε βραχύβια… Οχι ως δόγμα επεκτατισμού αλλά ως πρόταγμα για την επαύξηση της επιρροής μας ώστε να καταστούμε πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη «γειτονιά» μας.
Η ενέργεια διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την εθνική φιλοδοξία και έχουμε αναπτύξει μια ευρεία γκάμα πρωτοβουλιών για να την πραγματώσουμε.
Στην Υπουργική Διάσκεψη του Central and South Eastern Europe Energy Connectivity High Level Group στην Αθήνα, υπογράφηκε η συμφωνία για την επέκταση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα τροφοδοτεί μέσω Ελλάδας τους βόρειους γείτονές μας ως τη Μολδαβία και την Ουκρανία, εδραιώνοντας τον ρόλο μας ως πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, υποδέχθηκε το πρώτο φορτίο και σε συνδυασμό με το Τέρμιναλ της Ρεβυθούσας αναδεικνύει την Ελλάδα ως σημαντικότερη πύλη εισόδου και πηγή τροφοδοσίας LNG για την περιοχή.
Και ο 5ος Γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, εξάλλου, επιβεβαίωσε τη στενή διμερή συνεργασία με αιχμή τα ενεργειακά. Εκφράστηκε εμφατικά το αμερικανικό ενδιαφέρον για ακόμα περισσότερες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο περιθώριο έγιναν σημαντικές συναντήσεις που προωθούν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Στο δε περιθώριο της έκθεσης EGYPES στο Κάιρο, προωθήθηκε η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY και ελήφθησαν αισιόδοξα μηνύματα για την πρόοδο στις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια μπλοκ Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι θαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις μας επεκτείνονται και προς δυσμάς: σχεδιάζεται η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία ενώ η πρότασή μας για τη διασύνδεση της Ελλάδας μέσω Ιονίου και Αδριατικής με τον ευρωπαϊκό Βορρά για την τροφοδοσία του με παραγόμενη στην Ελλάδα καθαρή ενέργεια (Green Aegean Interconnector) συναντά θετική υποδοχή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μέρος της ενέργειας αυτής θα παράγεται από τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα που ωριμάζουν περιβαλλοντικά, με μέριμνα ώστε να μην επιβαρυνθούν τα πολύτιμα οικοσυστήματα των θαλασσών μας. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα επιλεγούν τα πρώτα έργα που θα υλοποιηθούν ως το 2030.
Για την ανάπτυξη αυτών των πρωτοβουλιών, από το 2019 πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν άοκνα, προεξάρχοντoς του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη και των διατελεσάντων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Κ. Χατζηδάκη, Κ. Σκρέκα και Θ. Σκυλακάκη. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής σήμερα αρχίζει να γίνεται ορατό: η Ελλάδα αποτελεί τον κύριο πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας, τον πιο αξιόπιστο διεθνή συνομιλητή και το πιo φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον για τα θέματα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ασφαλώς καμία επιμέρους συμφωνία δεν μπορεί να έχει τη βαρύτητα της Συμφωνίας των Σεβρών.
Ομως, όλοι όσοι εργαζόμαστε για την πρόοδο που περιέγραψα, ελπίζουμε ότι υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εμπνεόμενοι από αυτό, υλοποιούμε μια πολυδιάστατη ενεργειακή στρατηγική που καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο ανάμεσα σε τέσσερις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Β. Αμερική) και επτά θάλασσες (Αιγαίο, Ιόνιο, Βόρειο και Νότιο Κρητικό Πέλαγος, Αδριατική, Ανατολική Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία).
Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.