Το όνομά της είναι Ρουθ Γκότσμαν (Ruth Gottesman), είναι 93 ετών και προσφάτως έκανε μια από τις μεγαλύτερες δωρεές σε αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Για την ακρίβεια, η συνταξιούχος πια καθηγήτρια Παιδιατρικής του Κολεγίου Ιατρικής Αλβέρτος Αϊνστάιν (Albert Einstein College of Medicine) του Μπρονξ της Νέας Υόρκης, αποφάσισε να δωρίσει στο Κολέγιο ένα δισεκατομμύριο δολάρια! Τα χρήματα (με τη μορφή μετοχών της εταιρείας Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ) περιήλθαν στην κατοχή της μετά τον θάνατο του χρηματιστή συζύγου της το 2022 με την εντολή «να τα κάνει ό,τι θέλει».
Αν και το ποσό από μόνο του αποτελεί είδηση, η ουσία του θέματος βρίσκεται στους δύο όρους της δωρεάς. Κατά τα αμερικανικά ειωθότα μια δωρεά της τάξεως των 200 εκατομμυρίων δολαρίων εξασφαλίζει τη μετονομασία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, το οποίο έτσι παίρνει το όνομα του ευεργέτη. Η κυρία Γκότσμαν απαίτησε να ΜΗ δοθεί το όνομά της στο Κολέγιο το οποίο φέρει το όνομα του διάσημου φυσικού από την ίδρυσή του το 1955 και μετά από συμφωνία με τον ίδιο τον Αϊνστάιν. Απαίτησε επίσης το καταπίστευμα να αξιοποιηθεί για να πληρώνονται τα δίδακτρα των φοιτητών. Με άλλα λόγια, από τώρα και στο διηνεκές (εφόσον βεβαίως γίνει χρηστή διαχείριση των χρημάτων) το Ιατρικό Κολέγιο Αλβέρτος Αϊνστάιν του Μπρονξ δεν θα χρεώνει δίδακτρα στους φοιτητές του, χάρη στη μεγάλη ευεργέτιδα Ρουθ Γκότσμαν.
Τι ώθησε όμως την πρώην καθηγήτρια του Κολεγίου να προβεί στη θεσμοθέτηση αυτού του δεσμευτικού όρου; Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η διαπίστωση ότι πολλοί λαμπροί φοιτητές δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρα, τα οποία ανέρχονταν στα 59.000 δολάρια ετησίως, και αναγκάζονταν να αποχωρήσουν ή να αποφοιτήσουν έχοντας ένα τεράστιο τραπεζικό χρέος. Πράγματι, τα επίσημα στοιχεία του Κολεγίου δείχνουν ότι το 50% των φοιτητών του φτάνει στην αποφοίτηση με ένα χρέος που ξεπερνά τα 200.000 δολάρια! Αυτή τη στρέβλωση του να αρχίζει κανείς την επαγγελματική ζωή του έχοντας ήδη υποθηκεύσει το μέλλον του, θέλησε να διορθώσει η κυρία Γκότσμαν. Αλλά και τη στρέβλωση του να εκπαιδεύει το Κολέγιο όχι τους καλύτερους αλλά όσους μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρα.
Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ στη χώρα μας, η παραπάνω είδηση προβληματίζει. Αν οι πρώτοι διδάξαντες της ιδιωτικής εκπαίδευσης διαπιστώνουν τα αδιέξοδά της και κάνουν διορθωτικές κινήσεις, τι ακριβώς κάνουμε εμείς; Η δωρεάν παιδεία, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζει ότι αύριο η χώρα θα διαθέτει τους καλύτερους γιατρούς, μηχανικούς, αστροφυσικούς… Εξασφαλίζει ότι δεν θα χαθεί ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό επειδή δεν θα μπορεί να πληρώσει δίδακτρα. Γι’ αυτό και η ουσιαστική στήριξη των κρατικών ΑΕΙ θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της κάθε κυβέρνησης.