Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έφερε στην επιφάνεια μια γενικευμένη πολιτική δυσαρέσκεια. Η δυσφορία του εκλογικού σώματος εκφράστηκε με έναν ομολογουμένως απρόσμενο και πρωτότυπο για την Ελλάδα τρόπο, την αποχή, που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Εκφράστηκε επίσης με τη στροφή των ψηφοφόρων σε μικρότερα κόμματα και τη συνέχιση της αποδιοργάνωσης του ιστορικού δικομματισμού. Ετσι, για πρώτη φορά η γνωστή μας, εδώ και δεκαετίες, ψήφος διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε αποχή διαμαρτυρίας.
Η ψήφος των ευρωεκλογών ανέδειξε την απροθυμία του εκλογικού σώματος να συναινέσει σε μια σειρά από επιλογές που έχουν επιβαρύνει την καθημερινότητά του, όπως η επιδείνωση της δημόσιας υγείας, η ακρίβεια, η προσπάθεια συγκάλυψης του δυστυχήματος στα Τέμπη, η στεγαστική κρίση που πλήττει και τους μικρομεσαίους όταν τα ενοίκια πάνε στα ύψη, η εγκληματικότητα και πολλά άλλα. Μεταξύ αυτών εμείς, ως ΓΣΕΒΕΕ, ξεχωρίζουμε τον φορολογικό νόμο 5073/2023 και ιδιαίτερα το άρθρο 15 για την επαναφορά των τεκμηρίων.
Πρόκειται για έναν τρόπο φορολόγησης βαθιά άδικο και κοινωνικά μεροληπτικό. Η φορολογική «σοφία» του, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης μάλιστα, ξεκινάει και τελειώνει στην παραδοχή ότι όλοι οι χαμηλοεισοδηματίες μικρομεσαίοι αποκρύπτουν εισοδήματα και είναι φοροκλέφτες. Και επειδή, λέει η κυβέρνηση, είναι αδύνατο να επιβιώνουν με χρήματα λιγότερα από τον βασικό μισθό, θα τους φορολογώ κατ’ ελάχιστο με αυτά τα εισοδήματα.
Προφανώς, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν γνωρίζουν ότι μια επιχείρηση μπορεί τη μια χρονιά να εμφανίζει πολύ υψηλά κέρδη (για τα οποία δικαίως φορολογείται και μάλιστα αναλογικά, όπως πρέπει) και την άλλη χρονιά να έχει πολύ χαμηλά κέρδη ή ακόμη και ζημιές. Αυτό το ενδεχόμενο το κρίνουν αδύνατο οι αρμόδιοι υπουργοί, οπότε και ενεργοποιούν τη λαιμητόμο του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες.
Η αναλγησία της κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να παραχωρήσει το δικαίωμα αμφισβήτησης σε όσους θίγονται μεν, αλλά υπό τον όρο της διενέργειας φορολογικού ελέγχου ακόμη και πέντε χρόνια πριν, ακόμη μάλιστα και μελών της οικογένειας του προσφεύγοντος. Πρόκειται για πρακτικές φορολογικού μεσαίωνα που ακυρώνουν ακόμη κι όσα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι ο τεκμαρτός προσδιορισμός εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοί μας. Αυτή η άσχημη θέση επιβεβαιώνεται από τη συνεχή αύξηση των χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία που έφτασαν τα 145 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή των τεκμηρίων θα είναι κλείσιμο βιβλίων και ένταξη στην άτυπη οικονομία. Αυτό θέλει η κυβέρνηση;
Για να αποφευχθεί αυτή η ζοφερή προοπτική, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, μεταξύ πολλών άλλων πρωτοβουλιών, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης. Το μήνυμα απεστάλη, αν ελήφθη δεν ξέρω!
Ο κ. Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.