Ένας από τους βασικούς κανόνες της δημοσιογραφίας είναι ότι δεν πρέπει να θυμώνεις τον αναγνώστη, αλλά να τον προβληματίζεις. Πριν προχωρήσετε, λοιπόν, στην ανάγνωση του άρθρου, οφείλω μία απαραίτητη διευκρίνιση, ένα disclaimer που λέει και ο λαός μας. Εδώ και μερικά χρόνια δεν τρώω κρέας. Για δύο λόγους: συνείδησης και καλύτερης διατροφής. Το Πάσχα θα φάω vegan μπιφτέκια που τα βρίσκω εξαιρετικά νόστιμα. Μην αρχίσουμε τώρα την κουβέντα περί πρωτεΐνης, για τους κυνόδοντες και τις συνήθειες των προγόνων μας. Απλώς δηλώνω ότι δεν τρώω κρέας. Εσείς τρώτε. Σεβαστό.
Και γιορτάζετε το Πάσχα όπως επιτάσσει το έθιμο, καταναλώνοντας αρνί και κατσίκι. Διότι το Πάσχα γιορτάζουμε, με ένα λουτρό αίματος, την ανάσταση της φύσης και την ανάταση της ψυχής. Ευφραίνεται όλη η πλάση, εκτός από τα αμνοερίφια. Από τη στιγμή που διαβάσατε αυτή τη διευκρίνιση, είναι σαν να επιλέγετε «Αποδέχομαι» και συνεχίζετε με την ανάγνωση του άρθρου.
Οταν καταναλώνετε κρέας ή τα υποπροϊόντα του, ενισχύετε μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες του πλανήτη. Κοινώς, αν πατήσετε μερικές γκαζιές σε ένα Lada Niva του 1990, επιβαρύνετε λιγότερο τον πλανήτη από το να καταναλώσετε ένα χάμπουγκερ. Διότι για την παραγωγή ενός χάμπουργκερ απαιτούνται περίπου 3.000 λίτρα νερού, όσα δηλαδή ξοδεύετε για την ατομική σας καθαριότητα μέσα σε δύο μήνες. Η κτηνοτροφία καταναλώνει το 55% της χρήσης νερού. Τα σπίτια μας εξυπηρετούνται με το 5%.
Το 51% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχεται από την εκτροφή ζώων. Οι μεταφορές, με όλα τα μέσα, ευθύνονται μόλις για το 13%. Η κτηνοτροφία καλύπτει πλέον το 45% της επιφάνειας του πλανήτη. Και έχει τη βασική ευθύνη για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε μέρα να εξαφανίζονται δεκάδες είδη είδη ζώων και εντόμων. Αν δεν τρως κρέας, χρειάζεσαι μόλις 674 τετραγωνικά μέτρα για την καλλιέργεια της τροφής που θα σε θρέψει για έναν χρόνο. Αν όμως καταναλώνεις κρέας, η επιφάνεια που χρειάζεσαι είναι 18 φορές μεγαλύτερη. Οι vegan, που συχνά λοιδορείτε, επιβαρύνουν τον πλανήτη κατά το ήμισυ σε σχέση με όλους τους άλλους. Αναπνέουμε καθαρότερο αέρα επειδή κάποιοι από μας δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν.
Και καλύτερα να μην μπούμε στη θάλασσα γιατί θα τρομάξετε. Υπολογίζεται ότι έχουμε ήδη καταναλώσει τα 3/4 των διαθέσιμων αλιευμάτων. Για κάθε κιλό ψαριών που μπαίνει στα δίχτυα, χάνονται άλλα πέντε κιλά ειδών που δεν καταναλώνουμε. Τέλος πάντων, ο μέσος «κανονικός» άνθρωπος στη Δύση θα καταναλώσει στη ζωή του 7.000 ζώα. Θα φάει 11 αγελάδες, 30 αρνιά, 27 γουρούνια, 2.400 κοτόπουλα και 80 γαλοπούλες. Τα υπόλοιπα είναι ψάρια. Τώρα σκέφτομαι ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να στρέψεις την ανθρωπότητα σε μία διατροφή με λιγότερο κρέας είναι να δείχνεις στα παιδιά αυτό το πλήθος.
Ναι, το ξέρω ότι καλό είναι να μη λέγονται αυτά τα πράγματα τέτοιες μέρες. Γιατί τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει τη χαρά γύρω από το στρωμένο τραπέζι με όλα τα καλούδια επάνω. Αλλωστε κάποιοι «μάτωσαν» για να εξασφαλίσουν το αρνί για το πασχαλινό τραπέζι – σίγουρα δεν μάτωσαν όσο το ίδιο το αρνί. Θα φάνε, θα πιούνε, θα βγει και το γλυκό μετά. Και ύστερα, την ώρα του καφέ, θα χαϊδέψουν τη φουσκωμένη κοιλιά και, κοιτώντας τον ουρανό, θα στοχαστούν πάνω στην έννοια της ευτυχίας. Καλή σας όρεξη.
ΥΓ.: Τα στοιχεία προέρχονται από το cowspiracy.com.