Η υιοθέτηση κριτηρίων ESG, δηλαδή κριτηρίων Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης, κεντρικό διακύβευμα για τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί σήμερα για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου, τη μεγαλύτερη πρόκληση, η οποία είναι μάλιστα άμεσα συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές τους.
Η μετάβαση αυτή απαιτεί αλλαγές και προσαρμογές σε όλο το φάσμα των λειτουργιών των επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τις μεθόδους που ακολουθούν στην παραγωγική διαδικασία, τους στρατηγικούς στόχους που έχουν θέσει σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την κοινωνία, καθώς και τα κριτήρια συνεργασίας που θέτουν με τους προμηθευτές και πελάτες τους.
Καταλύτη σε αυτή την πορεία μετάβασης θα αποτελέσει η χρηματοδότηση που θα μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις αυτές, υιοθετώντας κριτήρια βιωσιμότητας προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους ανάπτυξης που έχουν θέσει.
Οι τράπεζες, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας και ώθησης της επιχειρηματικότητας σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση, καλούνται να απαντήσουν σε αυτή την πρόκληση και όχι μόνο να «συμμαχήσουν» με τους πελάτες τους αλλά και να αποτελέσουν τον βασικό σύμβουλό τους στη διαδικασία αυτή.
Η ενσωμάτωση σχετικών μετρήσιμων ESG δεικτών στους όρους των χρηματοδοτήσεων αποτελεί πλέον το σύγχρονο αλλά και αναγκαίο εργαλείο που θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στοχευμένα και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, ώστε να προχωρήσουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα στις προσαρμογές που απαιτεί το περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο.
Οι δείκτες για τους οποίους τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο λειτουργίας της κάθε επιχείρησης αλλά και τα χαρακτηριστικά του κλάδου και σχετίζονται με τους τρεις πυλώνες του ESG, δηλαδή με το Περιβάλλον (εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενεργειακή αποδοτικότητα, κατανάλωση και ανακύκλωση νερού, προστασία της βιοποικιλότητας), την Κοινωνία (διαφορετικότητα και ίσες ευκαιρίες, συμμετοχή γυναικών σε διοικητικές θέσεις, εκπαίδευση και ανάπτυξη εργαζομένων, υγεία και ασφάλεια εργαζομένων) και την Εταιρική Διακυβέρνηση (επιχειρηματική ηθική και διαφάνεια, κανονιστική συμμόρφωση, μέτρα και πολιτικές καταπολέμησης της διαφθοράς).
Είναι πλέον εμφανές πως η αγορά αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τη σημασία των αρχών της βιωσιμότητας και είναι κάτι που εισπράττουμε από την καθημερινή επαφή με τους πελάτες μας.
Ασφαλώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα τον ίδιο βαθμό ωριμότητας σε σχέση με την κατανόηση και υιοθέτηση κριτηρίων ESG στον τρόπο που λειτουργούν και επιχειρούν. Ομως, σταδιακά όλες θα κληθούν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, να αναδιαρθρώσουν το χρηματοοικονομικό τους προφίλ, να σχεδιάσουν μια νέα βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική, ενσωματώνοντας πολιτικές με περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, να συντάξουν αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια.
Η Πειραιώς, στρατηγικά δεσμευμένη στην ενεργό υποστήριξη του επιχειρηματικού τομέα ώστε να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στην πρόκληση της προσαρμογής, ήταν η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που το 2020 χορήγησε το πρώτο Sustainability Linked Loan, δηλαδή μια προνομιακή χρηματοδότηση συνδεδεμένη με την επίτευξη ESG δεικτών.
Με τον τρόπο αυτόν εισήλθαμε στη νέα αυτή ταχύτατα αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά και μέχρι σήμερα έχουμε χρηματοδοτήσει μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πάνω από 650 εκατ. ευρώ.
Προ ημερών ανακοινώσαμε μια ακόμα πρωτοποριακή πρωτοβουλία, διαμορφώνοντας το ολοκληρωμένο Πλαίσιο Χορηγήσεων με ESG Δείκτες – το Sustainability Linked Loans Framework. Το πλαίσιο αυτό, που είναι το πρώτο που έχει συνταχθεί από Ελληνική Τράπεζα έως σήμερα, οριοθετεί τη διαδικασία παροχής των δανείων και περιγράφει τη μεθοδολογία χαρακτηρισμού μιας επιχειρηματικής χορήγησης ως «συνδεδεμένης με τη βιωσιμότητα».
Μέσω του Sustainability-Linked Loans Framework, η Πειραιώς υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που έχουν θέσει στόχους πράσινης μετάβασης και αειφορίας ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες θεσμικές υποχρεώσεις, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητά τους. Με το πλαίσιο αυτό η Πειραιώς ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της ως πρωτοπόρος στη βιώσιμη χρηματοδότηση και τη μετάβαση της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στη νέα εποχή. Και αυτό διότι ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει στην Τράπεζα να κατευθύνει κεφάλαια σε επενδύσεις και επιχειρήσεις που έχουν συμπεριλάβει περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και στόχους διακυβέρνησης στη λειτουργία τους και στην επιχειρηματική τους στρατηγική.
Πέρα από το αποτελεσματικό χρηματοδοτικό πλαίσιο ESG, η Πειραιώς αναλαμβάνει συστηματικά πρωτοβουλίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πελατών της διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη και σταθερή σχέση συνεργασίας σε όλα τα στάδια.
Για εμάς στην Πειραιώς, η ουσιαστική συμβολή τόσο στο επίπεδο της ενημέρωσης και της καθοδήγησης όσο και σε αυτό της χρηματοδοτικής στήριξης που θα επιτρέψει στους πελάτες μας να επιταχύνουν την πορεία τους προς τη βιωσιμότητα, αποτελεί στρατηγικό στόχο.
Ο κύριος Θάνος Βλαχόπουλος είναι γενικός διευθυντής, επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Πειραιώς.