Οι βέλτιστες σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, υπήρξαν ανέκαθεν κλειδί στις εξελίξεις που αφορούσαν τα δύο αδελφικά κράτη από την αυγή της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το 1960. Οπως δυστυχώς και το αντίθετο.
Η διασάλευση αυτών των σχέσεων επέφερε αρνητικές εξελίξεις και στα δύο κράτη και στις σχέσεις τους με τρίτα κράτη. Αποκορύφωμα τα τραγικά γεγονότα του 1974. Η πορεία αυτών των σχέσεων με τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις και στο εσωτερικό των δύο χωρών, αποτέλεσε ένα διαρκές ζητούμενο.
Χρόνο με τον χρόνο, μετά το 1974, αυτές οι διακρατικές σχέσεις σημείωναν βελτίωση. Χρόνο με τον χρόνο βελτιώθηκαν και βελτιώνονται και οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Σχέσεις, φυσικά, που ήσαν πάντα καλύτερες από τις διακρατικές.
Σήμερα, που Κύπρος και Ελλάδα είναι μέλη της ΕΕ και ταυτόχρονα βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή της Ενωσης με την Ανατολή και που απέναντί τους βρίσκεται η Τουρκία, σε ένα ρευστό και μεταβατικό διεθνές περιβάλλον, οι σχέσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Γιατί τόσο οι προκλήσεις των διεθνών εξελίξεων όσο και το γεγονός ότι πριν τις τουρκικές εκλογές η αδιαλλαξία και επιθετικότητα της Αγκυρας είχε φθάσει στο ζενίθ, καθιστούσαν την αγαστή συνεργασία και συντονισμό των δύο χωρών άκρως αναγκαία.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον μερικής στροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς τη Δύση. Η εκβιαστική συναίνεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επανάφερε στο προσκήνιο τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την πορεία της προς καλύτερη διασύνδεση με την Ενωση. Αυτά όλα σε συνάρτηση, ανοίγουν ένα μικρό έστω παράθυρο ευκαιρίας για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και προώθηση επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Πάντα, βέβαια, στη βάση των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο, οι συνομιλίες και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και οι θεσμικές αναβαθμίσεις των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, που έχουν ανακοινωθεί, συνιστούν ένα σοβαρό θετικό βήμα προς τα μπρος.
Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι αυτά τα βήματα συντελούνται κάτω από έναν ρεαλιστικό φακό. Με συγκρατημένη αισιοδοξία και χωρίς αυταπάτες για τους απέναντι και τα θέλω τους. Αυτό δήλωσαν, άλλωστε, τόσο ο έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο κύπριος Πρόεδρος.
Αυτή η συνεργασία και συντονισμός φρονώ ότι θα είναι χρήσιμο να κοινοποιηθεί στα πολιτικά κόμματα Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στα τεράστιας σημασίας θέματα που αφορούν Κύπρο και Ελλάδα και τα οποία συσχετίζονται.
Ο κ. Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ.