Το μικρό, άκρως εντυπωσιακό clutch bag είχε σχήμα νεκροκεφαλής και τη διάσημη υπογραφή του Damien Hirst. Παρατήρησα ότι τα μαύρα διαμάντια τα οποία τοποθετεί συνήθως ο παγκόσμιας ακτινοβολίας εικαστικός, ο πλουσιότερος εν ζωή artist στη Μεγάλη Βρετανία, είχαν αντικατασταθεί από λευκές, κόκκινες και μπλε πανάκριβες πέτρες. Τα μπριγιάν, ρουμπίνια και ζαφείρια σχημάτιζαν κάτι που έμοιαζε με την αμερικανική σημαία πάνω στη λιλιπούτεια αλλά πάντα θεαματική δημιουργία του Hirst. Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι «κούνησε» το φουλάρι του μπροστά από το έργο του μεγάλου Τζάσπερ Τζονς. Ο Τζάσπερ (η ελληνίδα γλύπτρια Χρύσα, όταν κάποτε την είχα επισκεφθεί στο ατελιέ της, down town στη Νέα Υόρκη, είχε χαρακτηρίσει τα έργα του υπερδιάσημου συναδέλφου της «σκουπίδια») είχε ασχοληθεί και πάλι με το αγαπημένο του εικονογραφούμενο αντικείμενο. Την αμερικανική σημαία! Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι έσκυψε το κεφάλι του προς το μέρος μου.
Ο παιδικός μου φίλος σχολίασε τη μεγάλη επιθυμία της συζύγου του έλληνα βιομηχάνου, να αποκτήσει δηλαδή ένα clutch bag με την υπογραφή Damien Hirst. Ο international συλλέκτης επισήμανε ότι η Εμινέ Ερντογάν θα ένιωθε έντονα τσιμπήματα ζήλιας αν είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το συγκεκριμένο βραδινό τσαντάκι. Η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε επίσης πριν από λίγες ημέρες με μια πανάκριβη Chanel τσάντα, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία με την τεράστια οικονομική κρίση. Ο επιφανής συλλέκτης μού ψιθύρισε ότι ένα ανάλογο αξεσουάρ με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας θα μπορούσε να κρατήσει άνετα η πολύ κομψή, τα δύο τελευταία χρόνια, σύζυγος του έλληνα Πρωθυπουργού. Τα… αισθήματα λατρείας της κυβέρνησής μας προς τους φίλους Αμερικανούς δεν «καλύπτοντας» πλέον ούτε από αυτή τη λάμψη των διαμαντιών του Hirst…
Βusiness και το κυνήγι της τρούφας
Πλήθος συζητήσεων στα λαμπερά gatherings γύρω από τις στενές φιλικές σχέσεις της ελληνικής με την αμερικανική κυβέρνηση, σχέσεις τις οποίες δεν βλέπει με καλό μάτι η Αγκυρα. Κουβέντες για μεγαλεπήβολα projects που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, ονόματα γνωστών επιχειρηματιών και εφοπλιστών που ίσως αναλάβουν δουλειές με… λευκομπλεκόκκινες φούντες να πέφτουν στα design τραπέζια και στις πορσελάνινες επιφάνειες. Η οικοδέσποινα Τζοβάνα Μπατάλια, μια από τις κορυφαίες fashion bloggers του πλανήτη, η οποία το περασμένο καλοκαίρι παντρεύτηκε στη Νότια Ιταλία σκανδιναβό billionaire, τσουγκρίζει με τους καλεσμένους της ένα ποτήρι με ροζ σαμπάνια. Η Τζοβάνα μας υποδέχτηκε στο κινηματογραφικού τύπου σπίτι της στη βρετανική εξοχή. Μια μικρογραφία των… ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, η οποία φιλοξενεί μια εξαιρετική συλλογή έργων τέχνης. Η elegant Ευγενία Νιάρχου, έχοντας κληρονομήσει το πάθος του παππού της αλλά και του πατέρα της γύρω από το art world, περιεργάζεται τους πίνακες, γλυπτά αλλά και τα σπάνια design αντικείμενα. Κάποια στιγμή λέει κάτι στις στενές της φίλες Νουρ Φαρς και Αρτεμι Μπαλτογιάννη. Ενα συγκεκριμένο, μικροσκοπικό γλυπτό έχει τραβήξει την προσοχή τους. Λίγο πιο μακριά μια παρέα με έλληνες και ιταλούς επιχειρηματίες συζητεί γύρω από την επίσκεψή της στη μαγευτική Τοσκάνη. Αφορμή, το περίφημο κυνήγι της τρούφας. Πρωταγωνιστές, αποκλειστικά και μόνο συντροφιές ισχυρών του χρήματος. Στην Αθήνα η Ευγενία Χανδρή διοργάνωσε private dinner για λίγους και εκλεκτούς φίλους στο «Athens Marriott» με φόντο πάντα το Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο χαμηλών τόνων επιχειρηματίας
Ποιος όμως ήταν αυτός ο οποίος διέσωσε τη Νάντια; Ποιος είναι ο επιφανής άνδρας που της χάρισε την πολυπόθητη ελευθερία της; Ο χαμηλών τόνων Αόν Κάσλοκ, ιρακινής καταγωγής, ένας επιχειρηματίας με διεθνές κύρος και big business στον τομέα των κατασκευών και των media (σε διάφορες περιοχές του πλανήτη), έδωσε τα χρήματα που χρειάζονταν με σκοπό να απελευθερώσει τη Μουράντ. Μαζί με τη Νάντια ο κ. Κάσλοκ χάρισε την ελευθερία σε 300 ακόμα κορίτσια τα οποία κρατούσαν φυλακισμένα οι τζιχαντιστές. Η Νάντια Μουράντ στην πρώτη ιδιωτική της επίσκεψη στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στην κατοικία του ιρακινού μεγαλοεπιχειρηματία και της συζύγου του Μαχασίν σε προάστιο της Αθήνας. Δύο χρόνια, λοιπόν, πριν «Το Βήμα της Κυριακής» είχε φιλοξενήσει αποκλειστική συνέντευξη της Μουράντ στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Σφέτσα. Ο κ. Κάσλοκ συναντάει συχνά τον Πάπα Φραγκίσκο, μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους και άλλες προσωπικότητες. Μακριά πάντα από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η Maria-Sole Ferragamo στην Αθήνα
Η Maria-Sole Ferragamo είναι ένα μικροσκοπικό, χαριτωμένο κορίτσι. Η Maria-Sole, γόνος της εμβληματικής φλωρεντινής οικογένειας Ferragamo η οποία κυριαρχεί εδώ και χρόνια στον χώρο της μόδας, «πέταξε» στην Αθήνα για την αποκλειστική παρουσίαση των κοσμημάτων της, τα οποία μοιάζουν με δερμάτινα, εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής μικρογλυπτά. Η συλλογή παρουσιάστηκε στο κατάστημα της Ιλεάνας Μακρή στο Κολωνάκι το μεσημέρι της Πέμπτης. Η Ferragamo έχει αποφοιτήσει από το περίφημο Central Saint Martins College of Art and Design. Χρησιμοποιεί διάφορα είδη χειροποίητων δερμάτων για τα κοσμήματά της τα οποία απευθύνονται στο luxury market. Ο πατέρας της Λεονάρντο Φεραγκάμο επισκέφθηκε επίσης την ελληνική πρωτεύουσα με αφορμή την παρουσίαση της συλλογής της Maria-Sole. Ο κ. Φεραγκάμο τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μύκονο…
Γυναίκες με κύρος…
Κοιτάζω τις φωτογραφίες της Μελάνια Τραμπ, ντυμένης με σαφάρι look. Τα μπεζ, χακί και λευκά χρώματα θα αντικατασταθούν πολύ σύντομα από ροζ, σμαραγδί, μπορντό και μαύρα με αυθεντικές κρυστάλλινες λεπτομέρειες. Η γοητευτική σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, πρώην μοντέλο και σχεδιάστρια κοσμημάτων, θα μπορούσε ίσως να «κρατήσει» ένα clutch bag με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Γαλάζια, λευκά και μπλε χρώματα για τη Μελάνια, μέσα από την οποία θα υπήρχε η δυνατότητα να περάσει ένα… ηχηρό μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία. Ενα άλλο κορίτσι το οποίο δεν έχει σχέση με την εκθαμβωτική εμφάνιση της κυρίας Τραμπ βρίσκεται πολύ κοντά σε μιαν άλλη υπέρκομψη γυναίκα με κύρος και αναγνωρισιμότητα. Ενα βασανισμένο κορίτσι το οποίο δέχθηκε την ύψιστη τιμή. Η νεαρή Γεζίντι Νάντια Μουράντ, η οποία έπεσε θύμα βιασμού και κακοποίησης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης. Η 25χρονη Νάντια, πρέσβειρα σήμερα του ΟΗΕ, συνεργάζεται συχνά με την Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν το 2014 κατά των Γεζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.