Η παραβατικότητα των ανηλίκων, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, με περιστατικά που φθάνουν ως τα ακραία όρια της ποινικής ευθύνης, σοκάροντας για τη σκληρότητα και τη βιαιότητα που επιδεικνύουν παιδιά, ακόμα και μικρής ηλικίας, αγόρια και κορίτσια, σε συνομηλίκους τους και όχι μόνο.

Οι αιτίες της αύξησης της παραβατικότητας των ανηλίκων είναι πολλές, έχουν αναλυθεί από ειδικούς και μη και πάντως σχετίζονται με τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί στη δομή της οικογένειας, αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε συνάρτηση βέβαια και με ένα κλίμα διάχυτης βίας που διακινείται μέσα από το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.

Η αυστηροποίηση του νόμου ασφαλώς δεν αρκεί, ούτε προσφέρεται ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας παιδιών και εφήβων, καθώς η επιβολή ποινών σε αυτές τις ηλικίες είναι ένα θέμα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εφαρμόζεται ήδη με ζέση και από το αρμόδιο υπουργείο Αθλητισμού, για την επιβολή σε παραβατικούς ανηλίκους από τα δικαστήρια αντί σωφρονιστικών μέτρων ένταξη σε αθλητικές δραστηριότητες μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί.

Ηδη πιλοτικά το πρόγραμμα συμμετοχής ανήλικων παραβατών σε αθλητικές δράσεις έχει ξεκινήσει, πέντε πόλεις, ανάμεσά τους και η Αθήνα, έχουν περιληφθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και ανήλικοι που έχουν διαπράξει αδικήματα μικρής ή μεσαίας ποινικής απαξίας, όπως κλοπές, παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σωματικές βλάβες, όταν δεν είναι βαριές, και λοιπά εντάσσονται σε αθλητικές δράσεις αντί να υπάγονται σε σωφρονιστικά μέτρα.

Μεγάλες ΠΑΕ, και όχι μόνο, από αθλητικής πλευράς έχουν επιδείξει ενδιαφέρον και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για να περιλάβουν ανήλικους παραβάτες σε αθλητικές δράσεις, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε ήδη οργανώθηκε με επιτυχία σχετική εκδήλωση στο ΟΑΚΑ.

Παράλληλα, αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται ανάλογη συνεργασία, όπως μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και εκείνο του Αθλητισμού, να γίνει και με το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου παραβατικά παιδιά και έφηβοι να εντάσσονται, αντί για σωφρονιστικά μέτρα, σε πολιτιστικού τύπου δράσεις, όπως θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού και λοιπά.

Ολα αυτά, μέρες που είναι, πράγματι είναι θετικά, γιατί η παραβατικότητα των ανηλίκων, που τόσο έχει αυξηθεί, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μόνο με τα κλασικά μέσα ποινικής καταστολής.

Προς τούτο η χώρα μας – να και κάτι ευχάριστο – έχει καταταχθεί στις τρεις πρώτες από το Συμβούλιο της Ευρώπης που έχει προχωρήσει σε μέτρα για τους ανηλίκους που παραβαίνουν τον νόμο και έχει καταγράψει καλές επιδόσεις στην αξιολόγηση για την κατηγορία «Παιδί και Δικαιοσύνη».

Στο πεδίο άλλωστε της έκτισης εναλλακτικών ποινών, όπως η παροχή, αντί για φυλακή, κοινωφελούς εργασίας από ενήλικους παραβάτες του νόμου, έχει επίσης ψηφιστεί (ο νόμος) και η εφαρμογή του, αν θα είναι επιτυχημένη, έχει να προσφέρει πολλά σε πολύπαθους τομείς, όπως η καθαριότητα, η παροχή βοήθειας σε ιδρύματα και λοιπά. Ιδωμεν…