Συμμαχίες

Ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής κ. Παύλου Μυλωνά (σκίτσο); Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και ο νόμος Κατσέλη.

Κι αυτό γιατί, ενώ όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, παρατηρείται το φαινόμενo δάνεια που εξυπηρετούνταν επί σειρά να «κοκκινίζουν», καθώς πολλοί δανειολήπτες επιλέγουν να «κρυφτούν» στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί του στην προσπάθεια να επιλύσει το πρόβλημα; Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ασφαλώς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αυτός που τον προσέχει περισσότερο ακούγοντας τις απόψεις του είναι ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης. Το περιμένατε;

Πολιτικός ή τεχνοκράτης;

Αν, λέμε αν, η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών;

Το ερώτημα ετέθη προς συζήτηση σε οικονομικο-δημοσιογραφική παρέα κι ακούστε τις πιθανές απαντήσεις:

Στην πρώτη θέση ο Χρήστος Σταικούρας, με υφυπουργό τον Στέλιο Πέτσα.

Στη δεύτερη θέση ο Γιάννης Στουρνάρας, καθότι ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να παραταθεί η θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην τρίτη θέση ο Στέλιος Παπαδόπουλος, τέως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ και νυν στέλεχος της JPMorgan.

Οπως ειπώθηκε, η επιλογή ασφαλώς θα κριθεί από την απάντηση που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα «πολιτικός ή τεχνοκράτης», αν και σ’ αυτή την περίπτωση και τα δύο χαρακτηριστικά συγκεντρώνει ο κ. Στουρνάρας.

Τα χρωστούμενα…

Η ΕΒΖ χρωστά στους τευτλοπαραγωγούς 2,5 εκατ. ευρώ από τις καμπάνιες του 2017 και του 2018. Οι τελευταίοι προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη μέχρι να πληρωθούν. Εσπευσμένα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και έδωσε πάλι υποσχέσεις για την αποπληρωμή των οφειλών, ενώ επανέλαβε πως μέχρι τέλος του μήνα θα γνωρίζει τις προθέσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την ΕΒΖ αλλά ολα δείχνουν ότι η εταιρεία δεν θα γλιτώσει την ειδική διαχείριση από την Πειραιώς. Στην ίδια μοίρα εκτός από τους αγρότες είναι και οι 200 εργαζόμενοι στους οποίους δεν έχει καταβληθεί η μισθοδοσία επί τέσσερις μήνες.

…και οι υπογραφές

Υπενθυμίζεται πως για τους 200 εργαζομένους η κυβέρνηση έχει προνοήσει για την τύχη τους και με δύο τροπολογίες μετατάσσει τους μισούς σε άλλους φορείς του Δημοσίου και τους άλλους μισούς τους εντάσσει σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Οι εκτελεστικές αποφάσεις όμως δεν έχουν βγει ακόμη και οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Η τροπολογία για το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα δεν συνοδευόταν από έκθεση του Λογιστηρίου για το κόστος στον προϋπολογισμό και υπάρχει ένα θέμα όταν θα κληθούν οι αρμόδιοι να βάλουν τις υπογραφές τους.

Το Brexit…

Σύμφωνοι, έχουμε και εμείς τους πονοκεφάλους μας: τι ψηφίζει ο Δανέλλης, τι καταψηφίζει ο Σαρίδης, πόσα Μιράζ υπερίπτανται του Καμμένου… Αλλά ουδείς ασχολείται με τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα ένα άτακτο Brexit. Στη Γαλλία την επομένη της καταψήφισης της πρότασης Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων όλοι ασχολούνταν με το πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες ενός άτακτου Brexit στην οικονομία και στους πολίτες της χώρας.

…και η προπαρασκευή

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, απεφάνθη ότι απαιτείται η πρόσληψη 700 τελωνειακών στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας. Η Medef (ο γαλλικός ΣΕΒ) κάλεσε τις περίπου 30.000 γαλλικές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στη Βρετανία και τις 3.000 που έχουν εγκαταστάσεις εκεί «να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο». Κατάρτισε έναν «οδηγό» για τις γαλλικές επιχειρήσεις και δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα για να δίνει συμβουλές και να λύνει απορίες. Η κυβέρνηση έχει «περάσει» από τον Δεκέμβριο νόμο που της επιτρέπει να λαμβάνει με διατάγματα έκτακτα μέτρα για την προσαρμογή στη μετα-Brexit εποχή.

Ο γαλλικός τουριστικός κλάδος προσαρμόζεται επίσης στις «ρήτρες Brexit», που έχουν συμπεριλάβει στα εισιτήρια και στις υπηρεσίες τους αεροπορικές εταιρείες (Ryanair) και γραφεία ταξιδίων (Thomas Cook). Και η Ομοσπονδία Γαλλικών Τραπεζών (FBF) διαβεβαιώνει ότι «θα διασφαλίσει τη συνέχεια των τραπεζικών υπηρεσιών». Παίρνουν τα μέτρα τους οι Γάλλοι. Κι έχουν κι αυτοί τους πονοκεφάλους τους με τα «κίτρινα γιλέκα»…