Ο νόμος…
Αναφανδόν υπέρ του νόμου του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου (σκίτσο) τάσσονται τόσο η υπουργός Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τ. Πετρόπουλος. Ü Τι κάνουν όμως στην πράξη; Ακριβώς το αντίθετο. Ηδη ένα μεγάλο μέρος των διατάξεων του «επαχθούς» αυτού νόμου έχει καταργηθεί από την ίδια την κυβέρνηση που τον ψήφισε. Ενώ συνεχώς προαναγγέλλεται η κατάργηση και των υπολοίπων. Ü Οι πρώτες αλλαγές αφορούσαν τους τύπους υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών – τους οποίους προέβλεπε ο νόμος αλλά… δεν διέθετε η ΕΛΣΤΑΤ. Ü Ακολούθησε νομοσχέδιο της Αχτσιόγλου (Σεπτέμβριος 2017) με το οποίο άλλαξαν μια σειρά διατάξεις. Ü Υστερα από αυτό διαπιστώνεται ότι οι συντάξεις χηρείας με τον επανυπολογισμό τους «εξαϋλώνονται». Μετά βίας φθάνουν τα 190 ευρώ. Ετσι υιοθετείται κατώτατο όριο στα 384 ευρώ, κάτω από το οποίο δεν μπορούν να υποχωρήσουν.
…η αποδόμηση…
Προσφάτως ανακοινώθηκαν μειώσεις εισφορών – για το 2019 – που αφορούν τους αυτοαπασχολουμένους, τους οποίους ο νόμος κυριολεκτικά «γονάτισε». Ü Ταυτοχρόνως ετοιμάζεται το πάγωμα – δηλαδή η μη εφαρμογή – της διακοπής των συντάξεων χηρείας σε όσους είναι κάτω των 55 ετών. Το μέτρο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά παρά ταύτα η κυβέρνηση το ψήφισε. Τώρα συζητεί την αναβολή του. Ü Και βεβαίως συζητείται η κατάργηση της περικοπής του 18% της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους δανειστές. Σημειωτέον ότι ο νόμος Κατρούγκαλου περιελάμβανε τη θέσπιση της προσωπικής διαφοράς. Η περικοπή της ψηφίστηκε στη συνέχεια.
…και η ουρά
Επειτα από όλα αυτά αναρωτιέται κανείς τι απομένει στον νόμο. Μόνο οι μειώσεις – έως και 30% – των συντάξεων όσων είχαν την ατυχία να συνταξιοδοτηθούν μετά τον Μάιο του 2016, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Ü Και το μέτρο αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια…
Τους διώχνουν!
Χαράς ευαγγέλια για τους εργαζομένους στις τράπεζες μετά το λουκέτο που έβαλε για τρεις ημέρες σε κατάστημα συστημικού ομίλου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, λόγω παραβάσεων στο ωράριο απασχόλησης του προσωπικού. Από εκείνη την ημέρα έχει σημάνει συναγερμός σε όλες τις τράπεζες για να κλείνουν τον υπολογιστή στην ώρα τους. Οπως πληροφορείται η στήλη από εργαζόμενο που απασχολείται σε επιχειρηματικό κέντρο μεγάλης τράπεζας και έχει μάθει να δουλεύει χωρίς να κοιτάζει το ρολόι, ώστε να βγει η δουλειά, «μας διώχνουν με το ζόρι όταν λήξει το προβλεπόμενο ωράριο. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στα χρονικά!».
Στα μανταλάκια οι κακοπληρωτές
Την περασμένη Πέμπτη η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε πρόταση της προέδρου της Ειδικής Επιτροπής ελέγχου του νόμου Pacte (Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη και και τον Μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων) Ολιβιά Γκρεγκουάρ που προβλέπει την αυτόματη δημοσιοποίηση μέσω του Τύπου των επιχειρήσεων που καθυστερούν να αποδώσουν τα οφειλόμενα στους πελάτες και στους προμηθευτές τους. Ο γαλλικός Τύπος έκανε λόγο για μια «μικρή επανάσταση», δεδομένου ότι στη Γαλλία οι καθυστερήσεις πληρωμών ευθύνονται για το ένα τέταρτο των χρεοκοπιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Προσλήψεις
«Ολοι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι στην εταιρεία στην Ελλάδα το πολύ να απασχολούνται 50 άτομα. Εμείς όμως απασχολούμε 450, εκ των οποίων οι 150 ασχολούνται με την τεχνολογία, τομέα στον οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση». Αυτό δηλώνει ο κ. Γιώργος Δασκαλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Stoiximan.gr που βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της εξαγοράς ποσοστού της από τον ΟΠΑΠ. Η εταιρεία έχει προσλάβει 300 άτομα την τελευταία διετία και όπως επισημαίνει ο κ. Δασκαλάκης ο κατώτατος μισθός για τους προσληφθέντες χωρίς εξειδίκευση ανέρχεται στα 860 ευρώ.
Δύσκολή αρχή
Δύο μήνες σχεδόν μετά την αλλαγή διοίκησης στην Ελλάκτωρ τα αδέλφια Καλλιτσάντση προχωρούν σε αλλαγές προσώπων σε όλες σχεδόν τις θυγατρικές του ομίλου. Μάλιστα αναζητούν και CEO από την αγορά. Αυτό που έχει προβληματίσει την αγορά είναι η πτώση της μετοχής σε σχέση με τις αγορές που έκαναν τα δύο αδέλφια ώστε να ενισχύσουν το ποσοστό τους στην εταιρεία. Οι τελευταίες αγορές είχαν γίνει στα 2,15 ευρώ, ενώ σήμερα η μετοχή έχει υποχωρήσει στο 1,45 ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και τα αποτελέσματα εξαμήνου με τις μεγάλες προβλέψεις στις κατασκευές που έφεραν ζημιές για ακόμα μία φορά στον όμιλο.