ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Είναι διακριτικός…

Δύο υπογραφές, του Ευκλείδη Τσακαλώτου (σκίτσο) και του Γιώργου Χουλιαράκη (σκίτσο), έχει και ο προϋπολογισμός του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου.ÜΚαι εφέτος το στικάκι με την εισηγητική έκθεση και όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Και αυτό έγινε γιατί το κύριο βάρος της σύνταξης του προϋπολογισμού σηκώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο προΐσταται ο κ. Χουλιουράκης. Κάτι που αναγνωρίζει ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είναι ευγενής και δεν θέλει να μπαίνει στο κάδρο.

O κατώτατος μισθός…

Οι σχέσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ με την υπουργό Εργασίας κυρία Εφη Αχτσιόγλου ποτέ δεν ήταν καλές. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα είναι μονίμως στο «κόκκινο».ÜΣε αυτό συνέτειναν και οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, όπου – ούτε λίγο, ούτε πολύ – κατηγόρησε τη Συνομοσπονδία ότι δεν εκπροσωπεί τους εργαζομένους στη διαδικασία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στο τραπέζι δεν υπάρχει η εργατική πλευρά» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.ÜΟπως ήταν φυσικό, η θέση αυτή εξόργισε τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως «προειλημμένη κυβερνητική απόφαση» τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού και απάντησαν προς την υπουργό ότι η απόφαση να μη συμμετάσχουν «στη γραφειοκρατική προσχηματική διαδικασία κοινωνικού διαλόγου της κυβέρνησης» ήταν «ομόφωνη».

…και οι διαπραγματεύσεις

Η οργάνωση κατηγορεί την κυβέρνηση για «προεκλογική επικοινωνιακή προβολή», που συγχέει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα εφαρμοζόμενα «περιοριστικά μέτρα, τις διοικητικές αποφάσεις και τις παρεμβάσεις – μέσω νουθεσιών – στους κοινωνικούς εταίρους». ÜΗ ΓΣΕΕ ζητεί να επανέλθει – με κυβερνητική απόφαση – ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωσή του, και ακολούθως να ισχύσουν – και πάλι – οι συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να διαμορφώνονται ελεύθερα οι κατώτατες αμοιβές.

Υπερταμείο και Folli Follie

Οπως προκύπτει από την έκθεση του προϋπολογισμού για το 2019, το Υπερταμείο ή αλλιώς η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, είναι κάτοχος 647.887 μετοχών της Folli Follie. ÜΟχι, δεν πρόκειται για νέα επένδυση. Απλώς οι μετοχές αυτές προέρχονται από το ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ). Το Υπερταμείο έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά των μελών της διοίκησης και ζητεί αποζημίωση για την απαξίωση της συμμετοχής του.

Ο βρετανός βουλευτής

 Ο υπέρμαχος του Brexit, βρετανός βουλευτής Τζέικομπ Ρις-Μογκ έχει βάλει δύο στοιχήματα εφέτος. Το πρώτο, να επιτύχει την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι, ενθαρρύνοντας τους συναδέλφους του να υποβάλουν επιστολές δυσπιστίας, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Το δεύτερο στοίχημα είναι να αποδειχθεί σοφή η τοποθέτηση της εταιρείας Somerset Capital Management που του ανήκει στη μετοχή της… Alpha Bank.ÜΗ Somerset απέκτησε το α’ τρίμηνο του 2018 το 1,46% της Alpha Bank. Η μετοχή της ελληνικής τράπεζας όμως υποχωρεί περισσότερο από 40% εφέτος, εν μέσω αμφιβολιών, όπως αναφέρει το Bloomberg, για το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν (όπως και τις άλλες ελληνικές τράπεζες) τον ισολογισμό της. Ετσι η άστοχη θέση που πήρε η Somerset έρχεται σε μια στιγμή που η πολιτική φήμη του βουλευτή ως ο αγαπητός της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος δέχεται πολλαπλά χτυπήματα και το ερώτημα είναι πλέον αν και τα δύο του στοιχήματα αποδειχθούν τελικά απατηλά.

Καλά νέα

Η Ελλάδα φεύγει από τη ζώνη υψηλού κινδύνου ως ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος και για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.ÜΑυτό διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του ελέγχου που έκανε η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF) στην Αθήνα. ÜΤην ομάδα αποτελούσαν αξιολογητές προερχόμενοι από χώρες-μέλη του διεθνούς φορέα και τρία μέλη της γραμματείας της FATF. ÜΕπικεφαλής της ελληνικής πλευράς ήταν η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κυρία Ελενα Παπαδοπούλου, η οποία προβλέπει αναβάθμιση της χώρας στην τελική αξιολόγηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της FATF τον Ιούνιο του 2019 στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.