Ξανά στα χαρακώματα

Μία ακόμα «μάχη» μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα (σκίτσο) και της κυβέρνησης ξεκίνησε. Αυτή τη φορά αφορμή είναι η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Μετά τον αδιανόητο για τόσο υψηλό επίπεδο μάνατζμεντ καβγά, που στην κυριολεξία κατέληξε σε ξύλο μεταξύ του προέδρου της τράπεζας Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη, οι αλλαγές είναι μονόδρομος. Θα φύγει ο ένας, θα φύγουν και οι δύο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το θέμα είναι ότι και οι δυο τους στη διοίκηση μιας τράπεζας που παλεύει να σωθεί δεν μπορούν να μείνουν. Ü Και εδώ έρχεται η σύγκρουση του κεντρικού τραπεζίτη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο πως η Attica Bank είναι μη συστημική τράπεζα, εποπτεύεται άμεσα από τον κ. Στουρνάρα και όχι από τον SSM. Βασικοί μέτοχοι ωστόσο της τράπεζας είναι δημόσιοι φορείς και ασφαλιστικά ταμεία. Ποιος ή ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες και ποιος θα τους επιλέξει; Θα έχει ενδιαφέρον η έκβαση του… ντέρμπι. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμοδιότητες επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν εκχωρηθεί στον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέκο Φλαμπουράρη, με τον οποίο ο κ. Στουρνάρας έχει καλή επικοινωνία.

Τζάμπα μάγκας

Συνδικαλιστή με δική του ατζέντα αποκαλούν οι εργαζόμενοι τον Γιάννη Κάκκα στην Τράπεζα Πειραιώς. Οπως λένε, ενώ έχει πάρει από το 2013 παχυλή εθελουσία και συνεχίζει να εργάζεται με σύμβαση που έχει λήξει, επιχειρεί να εμποδίσει συναδέλφους του να πάρουν όσα δικαιούνται από τα υφιστάμενα συνταξιοδοτικά τους προγράμματα. Ü Αναζητώντας εκλογική πελατεία για να παραμείνει στη θέση του συνδικαλιστή και να εισπράττει τον μισθό του χωρίς να δουλεύει, δημιουργεί ψευδαισθήσεις και προσπαθεί με ασφαλιστικά μέτρα να σταματήσει τη διαδικασία ενοποίησης του συνταξιοδοτικού της τράπεζας, το οποίο λόγω κατακερματισμού αφήνει εκτός προγράμματος έξι στους δέκα εργαζομένους. Δηλαδή κάνει το παιχνίδι του με τα λεφτά των άλλων!

«Πληθωρισμός»

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών, το γνωστό ΙΟΒΕ, που ιδρύθηκε το 1974 από τον Δημήτρη Μαρινόπουλο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πρόεδρός του, ήταν η επιστημονική φωνή για την οικονομία που απηχούσε σε πολλές μελέτες και κείμενά του και τις θέσεις του ΣΕΒ.Ü Πλέον έχουμε τον ίδιο τον ΣΕΒ να έχει δημιουργήσει το δικό του τμήμα μελετών, το οποίο εμφανώς χρησιμοποιείται ως εργαλείο προώθησης των θέσεων του Συνδέσμου (θεμιτό) αλλά και ως εργαλείο πολιτικής. Ü Φαίνεται ότι ο ΣΕΒ αναζητεί τρόπους για να ακουστεί η φωνή του, αν θεωρήσουμε πως πλέον το ΙΟΒΕ είναι εντελώς ανεξάρτητο. Ü Με την ευκαιρία, ας δούμε πόσοι κάνουν μελέτες στην Ελλάδα για την οικονομία.  Ü Εχουμε και λέμε λοιπόν: Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ως οφείλει), το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ως οφείλει), η Τράπεζα της Ελλάδος (ως οφείλει), το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ, ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΠ, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το υπουργείο Οικονομικών (ως οφείλει), το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και φυσικά τα πανεπιστήμια της χώρας. Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι δηλώνουν ανεξάρτητοι.

Τα τραπέζια του ΙΚΕΑ

Ανακλήσεις μοντέλων αυτοκινήτων έχουμε συχνά τα τελευταία χρόνια από τους κατασκευαστές. Και η αρχική αρνητική εντύπωση που άφηνε μια ανάκληση στους κατασκευαστές (το μοντέλο αυτό «χαλάει») έχει συν τω χρόνω μετατραπεί σε θετική (ο κατασκευαστής είναι σοβαρός και υπεύθυνος). Την περασμένη Τρίτη η σουηδική αλυσίδα ειδών σπιτιού IKEA ανακάλεσε περί τα 45.000 τραπέζια με τον κωδικό Grivarp, χρώματος λευκού και κατασκευής μετά την 1η Ιανουαρίου 2017. Ü Οι ιδιοκτήτες των Grivarp καλούνται να επιστρέψουν τα τραπέζια στα καταστήματα ΙΚΕΑ για να αποζημιωθούν (περίπου 250 ευρώ για το μεγάλο μέγεθος του τραπεζιού και 200 για το μικρό). Τα έπιπλα δεν επισκευάζονται. Αποσύρονται από την κυκλοφορία διότι λόγω κατασκευαστικού λάθους κινδυνεύουν να «διπλώσουν» στα καλά καθούμενα και να… ισοπεδωθούν. Περίπου 50 πελάτες των ΙΚΕΑ κατήγγειλαν παρόμοια περιστατικά. Σημειώθηκαν μάλιστα έξι τραυματισμοί και σε τρεις εκ των περιπτώσεων χρειάστηκε η παροχή ιατρικής φροντίδας. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι τραυματισθέντες χόρευαν πάνω στο τραπέζι.