Πριν από λίγες ημέρες μια παράξενη είδηση τράβηξε την προσοχή μου. Σύμφωνα με μαρτυρίες που αναπαρήχθησαν, στο Μιντιλόγλι Αχαΐας εμφανίστηκαν UFOs στον έναστρο ουρανό. Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν και φωτογραφίες – πέρα από τις περιγραφές όσων τα είδαν.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρχαν εξωγήινοι, ούτε αυτόπτες μάρτυρες, αλλά όλα αποτελούσαν μέρος ενός πειράματος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος με τον τίτλο «Fakeless»: πρόκειται για δράσεις που σκοπό έχουν να γίνει φανερό με πόση ταχύτητα διαδίδονται τα fake news – στην προκειμένη περίπτωση, όλα οργανώθηκαν από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Ωστόσο το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ότι το νέο κυκλοφόρησε ταχύτατα, επιβεβαιώνοντας όσους ισχυρίζονται ότι κάθε fake news ταξιδεύει γρηγορότερα από τις πραγματικές ειδήσεις, αλλά ότι ήταν πολλοί αυτοί που είχαν την απόλυτη σιγουριά για το γεγονός: ο κόσμος δέχθηκε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι οι εξωγήινοι εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Ας με συγχωρήσουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γκαίτε, αλλά στη συγκεκριμένη ιστορία αυτή η βεβαιότητα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ταχύτητα της διάδοσης της ίδιας της ιστορίας. Είναι λογική πρακτική η αναμετάδοση μιας είδησης όταν πιστεύεις πως αυτή είναι αληθινή. Θα έλεγα μάλιστα πως αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με τα fake news: η ευκολία με την οποία γίνονται πιστευτά μετρά περισσότερο από την όποια ταχύτητα με την οποία κυκλοφορούν.

Δεν κατηγορώ κανέναν από όσους πίστεψαν ότι ΑΤΙΑ είναι έτοιμα να κατεβούν στο Μιντιλόγλι: δεν χρειάζεται καμία μεγάλη έρευνα για να ανακαλύψει κανείς στο Διαδίκτυο ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εξωγήινους βλέπει πολύς κόσμος παντού. Λίγο παλαιότερα είχε γίνει χαμός στην Αταλάντη, ακολούθησε «εμφάνιση» ιπτάμενων δίσκων στην Καβάλα, και πολύ πρόσφατα, πριν από το… Μιντιλόγλι, υπήρχαν μαρτυρίες ανθρώπων που είδαν ΑΤΙΑ στην Αργολίδα.

Ο κόσμος πιστεύει ότι βλέπει UFOs γιατί απλώς θεωρεί λογική την ύπαρξή τους. Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να αφήσουν ένα αποτύπωμα στο πέρασμά τους από αυτή τη ζωή, συνδυάζοντας την ύπαρξή τους με ένα τέτοιου είδους κοσμοϊστορικό γεγονός: αν υπήρχαν UFOs στο Μιντιλόγλι θα κατέφθαναν σε αυτό τηλεοπτικά συνεργεία από όλον τον κόσμο, όποιοι τα είδαν θα μιλούσαν στο CNN, εκατοντάδες ειδικοί θα έψαχναν τον λόγο που οι εξωγήινοι διάλεξαν να έρθουν εδώ και όχι κάπου αλλού.

Το Μιντιλόγλι θα γινόταν η νέα Μέκκα των ουφολόγων. Σε τελική ανάλυση, τι παραπάνω έχει το Ρόσγουελ; Το να θέλουν οι άνθρωποι να είναι πρωταγωνιστές σε παγκόσμιες ιστορίες είναι απολύτως κατανοητό. Το παράξενο είναι πως αυτά τα πιστεύουμε – δεν εξαιρώ τον εαυτό του.

Νομίζω πως το Διαδίκτυο έχει σε αυτό βοηθήσει πολύ – όχι τόσο για τη δυνατότητα που δίνει για τη διακίνηση ανάλογων ιστοριών, όσο για την ενδυνάμωση της πίστης μας σε κάθε είδους τέτοια ιστορία. Το Διαδίκτυο δεν δίνει απλά τη δυνατότητα για διαδώσεις, αλλά κυρίως δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν την ίδια πίστη να συναντηθούν. Το Διαδίκτυο είναι ένα είδος νέας εκκλησίας, με ένα εκκλησίασμα παγκόσμιο. Ορεξη να έχεις και να μιλάς στοιχειώδη αγγλικά και θα βρεις χιλιάδες ανθρώπους που μπορεί να μοιράζονται μαζί σου την ίδια πίστη. Θα βρεις πάρα πολλούς που πιστεύουν πως η Γη είναι επίπεδη και πως ο Hλιος περιστρέφεται γύρω της. Θα βρεις κόσμο που όχι απλώς έχει δει UFOs αλλά έχει συναντηθεί και με εξωγήινους γιατί, ως γνωστόν, ζουν ανάμεσά μας. Θα βρεις όσους πιστεύουν πως ο Ελβις ζει και ακόμα περισσότερους που παίρνουν όρκο ότι είδαν το καλοκαίρι τον Τζον Λένον να κάνει διακοπές κάπου – στην Κούβα ή στην Ικαρία, δεν έχει σημασία. Κι αν δεν μπορείς αυτούς να τους ψάξεις και να τους βρεις, δεν έχει και τόση σημασία: φτιάξε μια σελίδα με τον τίτλο «ο Μάκης Ψωμιάδης ζει» και θα εμφανιστούν δεκάδες να συμφωνήσουν.

Γιατί αγαπάμε τις εξωφρενικές θεωρίες και τις εκτός λογικής εξηγήσεις; Γιατί τέτοια είναι η φύση μας. Δεν είμαστε καταναλωτές fake news, είμαστε απλώς εκπαιδευμένοι να μη χρησιμοποιούμε πολύ το μυαλό μας γιατί η λογική κάνει τον κόσμο μας συχνά ανυπόφορο, ελάχιστα γοητευτικό και απερίγραπτα βαρετό. Σκέφτομαι όλους αυτούς που φέρονταν να «είδαν» τα UFOs στο Μιντιλόγλι. Η ζωή τους θα μπορούσε να γίνει ένα βράδυ ξαφνικά απίστευτα συναρπαστική. Θα είχαν δει με τα μάτια τους εξωγήινα σκάφη. Θα είχαν την απόδειξη όχι απλώς ότι εξωγήινοι υπάρχουν, αλλά και ότι οι κυβερνήσεις το ξέρουν και μας το κρύβουν.

Δεν θα είχαν δει μόνο τα UFOs: θα είχαν δει την ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας με άλλα μάτια. Στην πραγματικότητα ότι όλα σε αυτόν τον κόσμο είναι fake news – αν μας κρύβουν την ύπαρξη των UFOs, ποιος ξέρει πόσα μας κρύβουν ακόμα! Πιστεύω ότι όταν μαθεύτηκε πως όλο αυτό ήταν τελικά ένα πείραμα του Ινστιτούτου Γκαίτε πολύς κόσμος πρέπει να στενοχωρήθηκε σφόδρα. Θέλω να τους συμπαρασταθώ εμπράκτως, δηλαδή να τους πω πως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σκέφτονται.

Ακούστε με, φίλοι μου. Σε εσάς τους τυχερούς από το Μιντιλόγλι που… είχατε την τύχη να δεχθείτε επίσκεψη από ΑΤΙΑ, λέω το εξής απλό: αυτά που «είδατε» είναι πραγματικά UFOs – δεν υπάρχει κανένα πείραμα του γνωστού Ινστιτούτου. Ολα αυτά περί fake news κ.τ.λ. είναι μια προσπάθεια της δικής μας κυβέρνησης να κρύψει την αλήθεια. Η δική μας κυβέρνηση υποχρεώθηκε να στήσει αυτή την ιστορία με το Ινστιτούτο Γκαίτε ίσως από τους Αμερικανούς, που έχουν σχέση με τους εξωγήινους εδώ και χρόνια – λογικά και ο Ντόναλντ Τραμπ εξωγήινος είναι. Επειδή η εκλογή του Τραμπ βραχυκύκλωσε το παγκόσμιο σύστημα συγκάλυψης, η κατάσταση ξέφυγε.

Την επόμενη φορά οι εξωγήινοι δεν θα περάσουν απλά από το Μιντιλόγλι αλλά θα κατεβούν κιόλας και θα ψάξουν προσωπικά όσους τους είδαν. Θα περάσουν όλοι υπέροχα, γιατί οι εξωγήινοι αυτοί είναι καλοί – όποιος έχει δει το «Men in Black» το ξέρει. Προτείνω να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή και η αλήθεια θα λάμψει – άλλωστε, όπως ξέρουμε και από τα «Χ-Files», η «αλήθεια είναι εκεί έξω»…

Στο μεταξύ, ας κάνουμε μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Rantevou me ta Alien sto Mintilogli». Ισως πρώτος γραφτεί ο Μάκης Ψωμιάδης.