Το ότι η χώρα μας έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας ήδη έχει επισημανθεί με αυξανόμενη ανησυχία, καθώς με τους σημερινούς ρυθμούς γεννήσεων ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα έχει μειωθεί στα 7 εκατομμύρια.
Ηδη η Ελλάδα έχει ποσοστό 22,7% ηλικιωμένων, δηλαδή άνω των 65 ετών, και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση από πλευράς γηρασμένου πληθυσμού μετά την Ιταλία με 23,8% ηλικιωμένων, την Πορτογαλία με 23,7% και τη Φινλανδία με 23,1%.
Στα 200 εκατομμύρια νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόλις το 1/4 (24,3%) είχε παιδιά και από αυτές τις οικογένειες μόνο 3% είχε πάνω από 2 παιδιά.
Στην Ελλάδα από τα 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά πάνω από 3 εκατομμύρια δεν έχουν παιδιά, ενώ ένα παιδί υπάρχει σε λιγότερα από 500.000, με 2 παιδιά σε λιγότερα από 400.000 νοικοκυριά, ενώ 3 ή περισσότερα παιδιά υπάρχουν σε λιγότερα από 170.000.
Το πρόβλημα έχει κατ’ επανάληψιν επισημανθεί και αναλυθεί και πολλά μεγαλόστομα λέγονται κατά καιρούς από τους αρμοδίους, αλλά ελάχιστα θεσπίζονται για την ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών.
Το πόσο ανεπαρκή έως ασήμαντα είναι τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για ενθάρρυνση της γεννητικότητας αποδεικνύεται από τη διαρκώς επαυξανόμενη ατεκνία. Και καθώς πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου θα έπρεπε να υπάρξει εθνική στρατηγική με συνέργεια όλων των πολιτικών κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας, δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια εθνική κινητοποίηση, αλλά μόνο ωραία λόγια που μένουν λόγια.
Και όμως υπάρχουν και στη χώρα μας κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο τις γνωρίζουν μόνο οι αποδέκτες του τριμηνιαίου περιοδικού «Οικογένεια», το οποίο εκδίδεται από την Πανελλήνια Ενωση Φίλων των Πολυτέκνων (έδρα Ακαδημίας 78Δ, τηλέφωνο 210-3838.496, www.pefip.gr) και αποστέλλεται δωρεάν σε όσους το ζητήσουν.
Θα άξιζε πολύ αν όντως ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος ο κ. Πρωθυπουργός – και δείχνει ότι ενδιαφέρεται – να αναζητήσει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Οικογένεια».
Είμαι βέβαιος ότι θα εντυπωσιαστεί από τη φωτογραφία της υπερπολύτεκνης οικογένειας των Κωνσταντίνου και Αγαθής Μπαϊραμίδου όπου φιγουράρει το νεότατο ζεύγος με τα 12 (ναι, καλά διαβάσατε, δώδεκα) παιδιά τους (7 αγόρια και 5 κορίτσια). Μια οικογένεια γεμάτη υγεία και ομορφιά, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς οι γονείς φαίνονται νεότατοι.
Ο πατέρας είναι τραυματιοφορέας στο Νοσοκομείο Πρεβέζης. Η σύζυγός του Αγαθή ασκεί την κατ’ οίκον διακονία, εργασία αφανή, που εξισορροπεί, στηρίζει και αυξάνει την αρμονία, τη θαλπωρή και την ασφάλεια στον χώρο της οικογένειας, όπως σημειώνει το περιοδικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Μπαϊραμίδης είναι το όγδοο τέκνο της υπερπολύτεκνης οικογένειας Γεωργίου και Αντιγόνης Μπαϊραμίδου με εννέα παιδιά, 72 εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.
Νομίζω ότι ο κ. Πρωθυπουργός, που και εκείνος έχει τρία παιδιά, θα άξιζε να επισκεφθεί την πολυμελή αυτή οικογένεια σε κάποια από τις εκδρομές του στην ορεινή Ηπειρο. Θα μάθαινε πολλά για τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών και θα εμπνεόταν μέτρα ουσιαστικής ενθάρρυνσής τους, καθώς τα ισχύοντα είναι σταγόνα στον ωκεανό.