Στο σημερινό πασχαλινό μου σημείωμα θα αναφερθώ για μιαν ακόμα φορά στο Δημογραφικό. Από χρόνια επισημαίνεται η βαθμιαία μείωση του πληθυσμού της χώρας, καθώς σταθερά οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους. Στην πληθυσμιακή αυτή συρρίκνωση συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο τα επίσης αυξανόμενα τροχαία δυστυχήματα, τα οποία αποδεκατίζουν τον νεανικό κυρίως πληθυσμό της χώρας μας, αυτόν δηλαδή ο οποίος θα συνέβαλλε περισσότερο σε γεννήσεις τέκνων.
Μολονότι το δημογραφικό πρόβλημα όλο και συχνότερα απασχολεί την επικαιρότητα, οι κυβερνήσεις μας ελάχιστα πράττουν για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Τα ασήμαντα κίνητρα για ενθάρρυνση της τεκνοποιίας αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και απαιτεί συχνά ηρωισμό η δημιουργία πολύτεκνης οικογένειας. Είμαι παραλήπτης του τριμηνιαίου περιοδικού «Οικογένεια» που εκδίδει η Πανελλήνια Ενωση Φίλων των Πολυτέκνων, το οποίο στο πρόσφατα κυκλοφορήσαν τεύχος του προβάλλει σημαντικά παραδείγματα πολύτεκνων οικογενειών, που εντυπωσιάζουν.
• Στην Αίγινα κατοικεί η οικογένεια Ανδρέα και Αγγελικής Γιαννούλη, η οποία έφερε στο φως και ανατρέφει υποδειγματικά εννέα (καλά το διαβάσατε) τέκνα, εκ των οποίων τα έξι αγόρια. Σημειωτέον ότι ο Ανδρέας είναι ο πρώτος γιος του ιερέα Εμμανουήλ Γιαννούλη, που έχει δέκα παιδιά!
• Στο Κιλκίς κατοικεί η οικογένεια του Παναγιώτη και της Ελένης Κιοσσέ με τα οκτώ παιδιά τους. Δημοτικός υπάλληλος ο πατέρας και τραπεζική υπάλληλος η μητέρα, η οποία κάποια στιγμή παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των συνεχώς πολλαπλασιαζόμενων παιδιών της. «Αφήνεσαι στα χέρια του Θεού – λένε – και εκείνος γίνεται οδηγός και συμπαραστάτης σου κάθε στιγμή, σε κάθε δυσκολία, ώστε ποτέ να μην είσαι μόνος».
• Ενα ακόμα παράδειγμα υπερπολύτεκνης οικογένειας κατοικεί στη Φλώρινα με οκτώ παιδιά. Ο πατέρας είναι επίσης τέκνο πολύτεκνης οικογένειας με επτά παιδιά.
Τρία από πολλά παραδείγματα υπερπολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες παρά το ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευκατάστατες εντούτοις συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μολονότι είναι ελάχιστα για να αντιστρέψουν τη μείωση του πληθυσμού της χώρας. Κοινό χαρακτηριστικό τους ότι ανήκουν σε οικογένειες με βαθιά θρησκευτική πίστη, η οποία τους αποτρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης κατά τις συνευρέσεις ως ανδρόγυνα.
Φυσικά δεν είναι εύκολα πρότυπα προς μίμηση, ούτε οι πολλοί είναι βαθιά θρησκευόμενοι ή δεν είναι καθόλου, ώστε η πίστη τους να τους αποτρέπει από προφυλάξεις. Ομως αποτελούν πειστικά παραδείγματα ότι μπορείς να έχεις τουλάχιστον τρία παιδιά προκειμένου να σταματήσει η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας. Αποδεικνύουν επίσης ότι είναι εφικτή και από οικονομικής πλευράς η δημιουργία πολυμελούς οικογένειας τα μέλη της οποίας καθώς μεγαλώνουν μπορούν να συμβάλουν με την εργασία τους στον οικογενειακό κορβανά.
Ας αναδείξει στο υπόλοιπο της θητείας της η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ως μείζον πρόβλημα το δημογραφικό και ας αναζητήσει σοβαρά κίνητρα για ενθάρρυνση της τεκνοποιίας. Τα παραδείγματα πολυμελών οικογενειών αποδεικνύουν ότι είναι εφικτή και βιώσιμη και η πολυμελής οικογένεια όχι μόνο επειδή αυτό υπαγορεύει η θρησκευτική πίστη, αλλά και ως άθλημα που οι υψηλές επιδόσεις του γεμίζουν υπερηφάνεια.
Δίπλα στον θαυμασμό που προκαλούν τα υψηλά άλματα επί κοντώ του Εμμανουήλ Καραλή ας προβληθούν και οι επιδόσεις των πολυμελών οικογενειών και τουλάχιστον ας βραβευθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.