Είθισται η αλλαγή του χρόνου να είναι περίοδος περισυλλογής, αποφάσεων, αλλά και αισιοδοξίας, καθώς οραματιζόμαστε το μέλλον. Στις επόμενες σελίδες θα διαβάσετε τι αναμένουμε να φέρει ο νέος χρόνος στις επιστήμες.

Οσο για εμάς τους ίδιους, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν με την αλλαγή του χρόνου, αισιοδοξούμε ευχόμενοι αυτός να μας φέρει ό,τι επιθυμούμε. Σύμφωνα με τους ειδήμονες, αυτό δεν είναι καθόλου κακό!

Η αισιόδοξη στάση ζωής, όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες αλλά ολόκληρο τον χρόνο, είναι ένα από τα πέντε «υλικά» για έναν υγιή και μακρό βίο, λένε κορυφαίοι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής υγιούς μακροβιότητας είναι η κοινωνικότητα, η διάθεση προσφοράς, η πνευματικότητα και οι καλές εργασιακές συνθήκες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ κατέληξαν στα παραπάνω μετά από χρόνια αντίστροφης διερεύνησης. Αναζητώντας, δηλαδή, τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία και κατ’ επέκταση και στη μακροζωία. Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι το να εισηγηθούν στις αρμόδιες αρχές την υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες θα εξασφαλίζουν τις συνθήκες που προάγουν την καλή υγεία των πολιτών. Ωστόσο, τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σαν ένας οδηγός για τον καθένα από εμάς.

Αν λοιπόν «μετατρέπαμε» τα ευρήματά τους σε συμβουλές ή, αν προτιμάτε, σε αποφάσεις εν όψει του νέου έτους, θα μπορούσαμε άραγε να αλλάξουμε τη ζωή μας; Η αλήθεια είναι ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.

Παραδείγματος χάριν, η πνευματικότητα είναι ταιριαστή – και μάλιστα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα ως προς την υγεία – σε ανθρώπους που είναι ήδη θρησκευόμενοι. Αλλά δύσκολα θα μπορούσε ένας άθεος ή αγνωστικιστής να στραφεί στα θεία. Αντιθέτως, η διάθεση προσφοράς και η κοινωνικότητα, ακόμη και όταν δεν είναι έμφυτες, μπορούν να καλλιεργηθούν. Οι ειδικοί του Χάρβαρντ επισημαίνουν ότι η χαρά αυτού που προσφέρει είναι μεγαλύτερη από τη χαρά εκείνου που δέχεται και προτρέπουν να ωθήσουμε τα παιδιά μας από μικρά στο να προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Είναι γεγονός ότι αν γαλουχηθεί κανείς με κάποιες αξίες, μεγαλώνοντας αυτές γίνονται δεύτερη φύση. Τι γίνεται όμως με τους ενηλίκους; Και κυρίως με τους ενηλίκους που δεν έχουν μάθει να είναι κοινωνικοί ή αισιόδοξοι;

Οι ειδήμονες συστήνουν να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να ενταχθούμε σε ομάδες με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέρονται όπως τα σπορ ή οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά και να προσπαθούμε ενεργά να βλέπουμε το ποτήρι «μισογεμάτο».

Οσο για τις εργασιακές συνθήκες, ίσως να είναι από τα δυσκολότερα πράγματα να αλλάξουν. Εκτός, βεβαίως, αν στις αποφάσεις του καινούργιου χρόνου είναι να αλλάξουμε δουλειά!

Θερμές ευχές για καλή χρονιά σε όλους!