Οι εκλογές του 2023 αποτύπωσαν πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση τη μεγάλη συνολικά συρρίκνωση των πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού και αριστερού χώρου. Τα αίτια είναι πολλά και σύνθετα. Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, η επιβολή των όρων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και των πολυεθνικών εις βάρος της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και αποφάσεων, η αδυναμία της ΕΕ να κατοχυρώσει τη στρατηγική της αυτονομία και να διαδραματίσει έναν ρόλο δημοκρατικής και κοινωνικής αντιστάθμισης και ρύθμισης, η τραυματική περίοδος της κρίσης και της επιβολής των μνημονίων οδήγησαν στην αμφισβήτηση της Πολιτικής και των αντιπροσωπευτικών θεσμών, στην επιβολή της αντίληψης του μονόδρομου και στην οργανωμένη επιχείρηση απαξίωσης κάθε εναλλακτικής πολιτικής πρότασης ως αναξιόπιστης και ανέφικτης.
Ταυτόχρονα, διαμόρφωσαν το πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης ακροδεξιών δυνάμεων και αντιλήψεων σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, και την ενσωμάτωση στοιχείων της ακροδεξιάς ατζέντας από τα παραδοσιακά δεξιά και συντηρητικά κόμματα. Οι συνέπειες αποτυπώνονται στην κοινωνική επισφάλεια, στην αγωνία της επιβίωσης μέσα από την αναζήτηση ατομικών λύσεων, στην παραίτηση από τη συλλογική διεκδίκηση και στον φαύλο κύκλο της αυξανόμενης αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες, που τελικά ισχυροποιεί την αντίληψη του πολιτικού μονόδρομου και την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών.
Ο ελληνικός λαός βιώνει με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά πλέον αντιδρά στις πολιτικές που πλήττουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς, που οδηγούν στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης και του επιπέδου ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας, στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών.
Αναπτύσσονται δυναμικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, από τους αγρότες για την επιβίωση και την προοπτική τους, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς για τη δημόσια παιδεία, τους υγειονομικούς για το ΕΣΥ, τους εργαζόμενους για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, τους πολίτες για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και την απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα στα Τέμπη. Σήμερα, που εκφράζεται ολοένα και πιο δυνατά η ανάγκη κοινωνικής αλλαγής, οφείλουμε να πείσουμε με τη σοβαρότητα των λόγων και της συλλογικής παρουσίας μας ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός και αξιόπιστος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικός ο διάλογος και οι συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων σε κοινωνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, καθώς και οι κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ένα συνέδριο επανεκκίνησης μέσα από έναν ανοικτό δημοκρατικό διάλογο, που επιβεβαίωσε την ταυτότητα και τις αξίες μας, υπερψήφισε τις επικαιροποιημένες προγραμματικές μας θέσεις και αποφάσισε μία νέα σχέση με την κοινωνία. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι πολιτική και κοινωνική ανάγκη ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βασικός πόλος ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης, που να εκφράζει με σύγχρονους όρους μία πλατιά κοινωνική συμμαχία και ένα αξιόπιστο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμανε την προοδευτική αντεπίθεση ενόψει των ευρωεκλογών για την προοδευτική προοπτική της χώρας μας και της Ευρώπης.
Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.