Χρειάστηκε να προηγηθεί η τραγωδία στα ανοικτά της Πύλου και να ακολουθήσει η δεύτερη τραγωδία στον Εβρο με τους απανθρακωμένους μετανάστες για να μπουν σε κίνηση οι Βρυξέλλες. Το αναφέρω γιατί πληροφορούμαι ότι πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, με έμφαση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επεξεργάζεται η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, αναγνωρίζοντας ότι η Κομισιόν οφείλει να δει τις ευρύτερες διαστάσεις της πίεσης που δέχεται η χώρα μας και να περάσει από τα ευχολόγια και τη συγκίνηση στις πράξεις.
Δεν αποκλείω το ευρωπαϊκό «πακέτο» να συμπέσει με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που εξετάζει ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, για τον εξορθολογισμό της νόμιμης μετανάστευσης και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Πληροφορούμαι ακόμη ότι, πέραν του «πακέτου» για την Ελλάδα, η ΕΕ ξεκινά μεγάλη διεθνή καμπάνια ενημέρωσης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, στον αραβικό κόσμο, την υποσαχάρια Αφρική και μέρος της Νότιας Ασίας για τους κινδύνους που ενέχει η παράτυπη διέλευση προς την Ευρώπη.
Και κάτι ακόμα: Εξετάζεται η περίπτωση επαναφοράς πιλοτικού προγράμματος για χορήγηση προσωρινής βίζας σε τούρκους τουρίστες ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής πίεσης. Για το θέμα αυτό διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται προσεχώς. Να σημειώσω ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα λειτουργούσε και κατά το παρελθόν, αλλά διακόπηκε το 2019 λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Δεν ανανεώθηκε ούτε το 2020, λόγω της κρίσης του «Oruc Reis» και εν συνεχεία λόγω της πανδημίας.
Τον Νοέμβριο ετοιμάζει ταξίδι για την Κίνα
Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και οι συνομιλίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη περιγράφονται ως ιστορικές, όμως δεν θα είναι οι μόνες επαφές αυτού του τύπου με μία ασιατική υπερδύναμη. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι θα ακολουθήσουν κι άλλες το προσεχές διάστημα.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι μία από τις κεντρικές επιδιώξεις είναι η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Νότιο Κορέα. Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός θα ταξιδέψει εκεί, όπως και στη Σιγκαπούρη.
Ομως το πιο σημαντικό ταξίδι του Πρωθυπουργού προετοιμάζεται για τον προσεχή Νοέμβριο. Οπως μαθαίνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις αποσκευές του – και μαζί μία μεγάλη αποστολή – για ένα ταξίδι στην Κίνα και μία συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Θυμίζω ότι ο κινέζος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τη χώρα μας το 2019, στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Το διεθνές περιβάλλον ήταν τότε πολύ διαφορετικό, πολλά μεσολάβησαν έκτοτε, με κυριότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη βίαιη γεωπολιτική αναδιάταξη και υπό αυτό το πρίσμα, το ταξίδι Μητσοτάκη στην Κίνα έχει προφανώς μία άλλη διάσταση.
Η εξ αναβολής τριμερής και το τετ α τετ
Φορτωμένο πολύ το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα, λοιπόν. Στα παραπάνω σημειώστε και μία ακόμα «στάση» που θα κάνει, αν όλα πάνε καλά, αρχές Σεπτεμβρίου. Στη Λευκωσία, αυτή τη φορά. Μαθαίνω ότι η περίφημη τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί επιτέλους. Και λέω «επιτέλους» γιατί έχει αναβληθεί ήδη μια φορά, στα τέλη Ιουλίου, λόγω ενός αντικειμενικού κωλύματος του ισραηλινού πρωθυπουργού. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι η συνάντηση θα γίνει κανονικά, στη Λευκωσία. Οπως και ένα τετ α τετ που λέγεται ότι θα έχουν Μητσοτάκης – Νετανιάχου.
Η επίσκεψη Μελόνι και στο βάθος η υπόθεση Μπελέρη
Μία ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση αναμένεται να έχει την προσεχή Τρίτη ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα υποδεχθεί για ένα δείπνο εργασίας την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία μπορεί να τους χωρίζει πολιτικά μεγάλη απόσταση, όμως δεν παύει να είναι η ηγέτις μίας από τις οικονομικές υπερδυνάμεις της Ευρώπης.
Μάλλον πρόκειται για μία πρώτη προσπάθεια προσέγγισης, καθώς οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και πεδία συνεργασίας, ενώ στο φόντο υπάρχει και κάτι ακόμη, κρίσιμο για την ελληνική κυβέρνηση. Η Μελόνι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος προσφάτως μάλιστα τη φιλοξένησε στην «αλβανική Ριβιέρα».
Και με δεδομένη τη στάση του Ράμα στο θέμα της ελληνικής μειονότητας και την επιμονή του στην υπόθεση Μπελέρη, ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Ρώμης έχει τη χρησιμότητά του. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα θα φανεί, ενδεχομένως και σύντομα.
Η μάχη της ακροδεξιάς… πορτοκαλάδας στο Μενίδι
«Μας δώσανε, μας δώσανε». Κάπως έτσι πρέπει να αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες, οι εθελοντές, οι αστυνομικοί, τα μέλη της πολιτικής προστασίας και όσοι άλλοι έδωσαν τη μάχη με τις φωτιές στις Αχαρνές την παρέλαση του ακροδεξιού «εθελοντισμού». Ολοι πέρασαν από το Μενίδι και έφεραν το κατιτίς τους. Από το εξωκοινοβουλευτικό Εθνικό Μέτωπο με τον πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Ζαφειρόπουλο μέχρι τους βουλευτές των Σπαρτιατών Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, Κωνσταντίνο Φλώρο, Γιάννη Δημητροκάλη και την παρέα τους. Αλλος με πορτοκαλάδες, άλλος με… μπανάνες και ροδάκινα, άλλος κρατώντας σακούλες σουπερμάρκετ, έβγαλαν τις φωτογραφίες τους και πρόβαλαν ο καθένας το κόμμα του ή τη φράξια του και έφυγαν, αφήνοντας τον τόπο να καίγεται.
Ειδικά οι βουλευτές των Σπαρτιατών φάνηκε ότι πάνω στα καμένα ήθελαν απλά να κάνουν εσωκομματικό αγώνα απέναντι στον πρόεδρο του κόμματός τους Βασίλη Στίγκα, καθώς φρόντισαν στις αναρτήσεις τους να μην κάνουν καμία αναφορά σε αυτόν αλλά μόνο στον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη.
Το Μενίδι με τα πολλά κοινωνικά προβλήματα, τον πληθυσμό των Ρομά, αλλά και τους Ελληνες από την πρώην Σοβιετική Ενωση πάντα ήταν προνομιακό μέρος για την Ακροδεξιά. Το δείχνουν εξάλλου και τα αποτελέσματα των κομμάτων αυτών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο Τεμπονέρας ζητεί εκλογή γραμματέα από το συνέδριο
Τελικά αρχίζει, όπως με πληροφορούν, να ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις υποψηφιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης Τεμπονέρας με πλατφόρμα που δημοσιοποίησε αποσαφήνισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος και ότι δεν τοποθετείται υπέρ κάποιας υποψηφιότητας. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από την παρέμβαση του νεοανερχόμενου παράγοντα της Κουμουνδούρου είναι ότι ζητεί εκλογή του νέου γραμματέα από το συνέδριο – και όχι από την Κεντρική Επιτροπή – ώστε να έχει την «ευρεία πολιτική νομιμοποίηση» που απαιτείται, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η συνθήκη αυτή κακώς αποτυπώνεται στον δημόσιο λόγο ως «άτυπη δυαρχία»».
Κάποιοι διέγνωσαν από την τοποθέτηση αυτή, σε συνδυασμό με τα όσα εισηγείται στο κείμενό του για «νέα εποχή», «νέα αρχή», «φυγή προς μπρος», «νέα μεγάλη πατριωτική Αριστερά», «νέο ΣΥΡΙΖΑ» κ.λπ. κ.λπ., ότι δηλώνει «παρών» για τη θέση του νέου γραμματέα, εφόσον εκλεγεί από το συνέδριο. «Το Βήμα» είχε γράψει σχετικά από τα τέλη Ιουλίου.
Το νέο άνοιγμα της Ελλάδας στην Ινδία έχει «άρωμα» Γουάτσα. Το Μαξίμου άνοιξε τις πύλες του στην ινδική επιχειρηματική κοινότητα και η κυβέρνηση ποντάρει στη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων. Διόλου τυχαία λοιπόν ήταν και η επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα, η οποία είναι και η πρώτη επίσκεψη ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Ωστόσο τις γέφυρες έριξε ένας άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα και επένδυσε σε αυτήν όταν όλοι μιλούσαν για κρίση. Το αφεντικό της Fairfax Πρεμ Γουάτσα επενδύει στην Ελλάδα από το 2012 έχοντας μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο ποσοστό στη Eurobank.
Πίσω από την επίσκεψη βρίσκεται λοιπόν ένας μετανάστης που έγινε βασιλιάς των χρηματιστηρίων. Ο 73χρονος σήμερα Πρεμ Γουάτσα από το Hyderabad της Ινδίας, με 8 δολάρια στην τσέπη, βρέθηκε στο Λονδίνο του Οντάριο, στον Καναδά. Εκεί ήταν ήδη ο αδελφός του, ο οποίος είχε πάρει πρώτος τον δρόμο της ξενιτιάς. Με πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το διάσημο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στον Καναδά ξεκίνησε ένα ΜΒΑ στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο (Western), πουλώντας κλιματιστικά και συστήματα θέρμανσης για να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευσή του. Στη συνέχεια ίδρυσε τη Fairfax και δεν είναι τυχαίο πως το παρατσούκλι του Γουάτσα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά είναι «Μπάφετ του Καναδά».