Το έργο του Ελληνικού αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πιο πολυσυζητημένο έργο, κάτι απολύτως λογικό, μιας και πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που συγχρόνως σηματοδοτεί την ικανότητα της χώρας να υλοποιήσει τέτοιου επιπέδου επενδύσεις.
Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του επιβεβαιώνει την πρόοδο του έργου τα τελευταία χρόνια, αλλά συγχρόνως αναδεικνύει τα θεσμικά κυρίως προβλήματα που ανακύπτουν όταν μια χώρα δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, όπως Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, οριοθετημένους αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό.
Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου απελευθερώθηκε το 2001. Η πολιτεία θα έπρεπε να έχει μελέτες σχεδιασμού και οργάνωσης της έκτασης από τη δεκαετία του ’80-’90 ώστε να τεθούν σε εφαρμογή το 2001. Το 2006-2007, επί υπουργίας Γ. Σουφλιά, κατατέθηκε το πρώτο σχέδιο για την αξιοποίηση του χώρου, πρόταση που έπεσε στο ΣτΕ. Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου έφερε τον Αθεμπίγιο για το μεγαλύτερο πάρκο στον πλανήτη, χωρίς σχέδιο, και μετά ήρθαν οι Καταριανοί με μια μεγάλη συμφωνία. Τελικά δεν προχώρησε τίποτα ως το 2011. Απλά ο χώρος απαξιώθηκε.
Το 2011 έγινε ο διαγωνισμός, η αρχική σύμβαση υπογράφηκε τρία χρόνια μετά (14.11.2014), δύο μήνες πριν από τις εκλογές, χωρίς καν να έχουν διευθετηθεί θέματα που αφορούν την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις από τη δεκαετία του ’90 έως το 2014 ομνύοντας στις επενδύσεις, την ίδια στιγμή τις υπονόμευαν, καθώς έπρεπε να εξελιχθούν σε θολό τοπίο χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εργαλεία, χωρίς ασφάλεια δικαίου. Η μοναδική σιγουριά των επενδυτών ήταν η υποστήριξη από «ημετέρους».
Το 2016 η σημερινή κυβέρνηση βελτίωσε την αρχική σύμβαση, επ’ ωφελεία του Δημοσίου, με τροποποιητική σύμβαση. Αμέσως μετά την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων (δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικοί χώροι), ξεκίνησε η επίπονη διαδικασία της πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων που προβλέπονταν στη σύμβαση προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών στον επενδυτή και να ξεκινήσει το έργο.
Εως σήμερα έχει πληρωθεί η σημαντικότερη αναβλητική αίρεση με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος «έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» και είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες για την έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Επίσης έχει πληρωθεί η αναβλητική αίρεση που αφορά την ίδρυση και σύσταση φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία των κοινοχρήστων.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε είναι η παράδοση του ακινήτου ελευθέρου από κατοχή τρίτων στο σύνολό του.
Παρότι οι σχετικές ενέργειες για τη μετεγκατάσταση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος μπορούσαν και έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2012, καμία μέριμνα δεν είχε ληφθεί μέχρι που αναλάβαμε. Με συνεχή προσπάθεια και συντονισμό έχει ήδη ολοκληρωθεί το 95% των μετεγκαταστάσεων και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου το ακίνητο θα είναι ελεύθερο στο σύνολό του.
Για τη χορήγηση άδειας καζίνου στη ζώνη ανάπτυξης του ακινήτου ολοκληρώνεται η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και ο διεθνής διαγωνισμός θα προκηρυχθεί σύντομα από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.
Παράλληλα ξεκίνησαν οι ενέργειες για τις πράξεις διανομής του ακινήτου και της μεταβίβασης των εμπράγματων δικαιωμάτων στην εταιρεία.
Διαβεβαιώνουμε λοιπόν όλους, και τον κ. Μητσοτάκη, ότι έχουμε υλοποιήσει ή και δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη του έργου του Ελληνικού από την παρούσα κυβέρνηση. Ας μην ανησυχούν!
Η κυρία Πέτη Πέρκα είναι πολιτικός μηχανικός, συντονίστρια του έργου αξιοποίησης του Ελληνικού.