Με αφορμή τις πρόσφατες παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη, έχουμε καθήκον, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του δικηγορικού σώματος, να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της κρίσης του φυσικού δικαστή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του κράτους δικαίου και θεμελιώδες συνταγματικό κεκτημένο (άρθρα 8, 20 και 87 του Συντάγματος).
  • Η κρίση που ο δικαστικός λειτουργός εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα (άρθρο 109, παράγραφος 4 Ν. 4938/2022).
  • Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν έχει εξουσία άσκησης πειθαρχικής δίωξης κατά δικαστών πρώτου βαθμού (άρθρο 117 Ν. 4938/2022).
  • Δυστυχώς, η ηγεσία του Αρείου Πάγου διολισθαίνει σε δικαιοκρατικά επικίνδυνες ατραπούς, υπό την εμφανή επιρροή επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων. Εντελώς ενδεικτικά:
  •  Στο ούτω αποκληθέν «Κίνημα της πετσέτας» διά της εκδόσεως εγκυκλίου για τον χειρισμό των σχετικών υποθέσεων.
  • Στο έγκλημα των Τεμπών διά της ατελέσφορης, απρόσφορης και ατυχούς προτροπής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, κατά παράβαση της ποινικής δικονομικής τάξης (Κωδικας Ποινικής Δικονομίας 28, παράγραφοι 1, 32).
  • Στη δημόσια κριτική τοποθέτηση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επί του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου.
  • Στην υπόθεση ανθρωποκτονίας 11χρονου κοριτσιού από 37χρονο διά του πειθαρχικού ελέγχου των τακτικών δικαστών μετά από 4 χρόνια, με σκοπό τον έλεγχο της κρίσης τους σε άλλη υπόθεση.
  • Σε πρόσφατη υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας διά της έκδοσης δελτίου Τύπου (!) για τον πειθαρχικό έλεγχο των λειτουργών που έκριναν μη προφυλακιστέο τον δράστη και στη συνέχεια με το αίτημα κατά προτεραιότητα διεξαγωγής της κυρίας ανάκρισης, ενέργεια που δεν ζητήθηκε μέχρι σήμερα για την πλειάδα άλλων υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας.
  • Την ίδια στιγμή, περιπτώσεις πολιτών που έχουν προφυλακιστεί και έχουν εκτίσει πολύμηνες ποινές και στη συνέχεια αθωώθηκαν, καθώς επίσης και περιπτώσεις προδήλως παράνομων αποφάσεων εις βάρος της ελευθερίας και της περιουσίας πολιτών, δεν έχουν ελεγχθεί πειθαρχικά από τα θεσμικά δικαστικά όργανα.

Οι παρεμβάσεις αυτές καταδεικνύουν ότι ακόμη και η ηγεσία του Αρείου Πάγου υποκύπτει σε έναν ιδιότυπο λαϊκισμό, με πρόδηλη επικοινωνιακή στόχευση που τραυματίζει τη Δικαιοσύνη. Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά μόνο σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς και δη όπου ήθελε διαγνωσθεί ύπαρξη δόλου ή βαρείας αμέλειας. Αντιθέτως, για την ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, προέχει η αποκατάσταση της ορθής λειτουργία της Επιθεώρησης η οποία πάσχει δομικά!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά αρνητικών γνωμών στη χώρα μας για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ανήλθαν αυξητικά κατά το τρέχον έτος σε 56%, με βάση τον πρόσφατα δημοσιευθέντα πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ (EU Justice Scoreboard, quantative data 2024, σελ. 7). Η ηγεσία του Αρείου Πάγου οφείλει να ανακρούσει πρύμναν πριν να είναι πολύ αργά.

Ο κύριος Δημήτρης Βερβεσός είναι πρόεδρος του ΔΣΑ.