Παρά τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις τους και την πίεση που συνεχίζει να ασκείται από τους αγρότες μας, ελάχιστη μέριμνα και προσπάθεια καταβάλλεται για να προσαρμοστούν στις πρότυπες μορφές καλλιέργειας και υψηλότερων αποδόσεων, που εφαρμόζονται σε πρωτοπορούσες χώρες. Απαντήσεις και λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα του αγροτικού τομέα δίνει η μικρή Ολλανδία (η έκτασή της είναι όση η ελληνική Μακεδονία και η Θράκη), όπως παρουσιάζεται σε εκτενές άρθρο του στον ιστότοπο Protagon και από το οποίο αντλώ τις σχετικές πληροφορίες.
Η μικρή αυτή ευρωπαϊκή χώρα έχει πετύχει να είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ταυτόχρονα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς γεωργικής τεχνολογίας και τεχνολογίας τροφίμων, γεγονός που την αναδεικνύει σε πρότυπο για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας μας και υπόδειγμα στην προσπάθεια καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.
Η Ολλανδία παράγει ετησίως 4 εκατομμύρια αγελάδες, 13 εκατομμύρια χοίρους και 104 εκατομμύρια κοτόπουλα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος στην Ευρώπη. Τα θερμοκήπιά της υπερβαίνουν τα 97.000 στρέμματα, στα οποία χρησιμοποιούνται λιγότερα λιπάσματα και νερό και μπορούν να παράγουν σε ένα στρέμμα ποσότητες για τις οποίες θα χρειάζονταν 10 στρέμματα παραδοσιακής καλλιέργειας.
Πάνω από τη μισή επιφάνεια της ολλανδικής γης καλλιεργείται. Και θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι μέγα μέρος αυτής της καλλιεργούμενης γης έχει προκύψει από την ύψωση φραγμάτων στη θάλασσα, που έτσι επεξέτειναν το έδαφος της χώρας, το οποίο εν μέρει βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Η Ολλανδία είναι αυτονόητα πρωτοπόρος στην παγκόσμια έρευνα για τα τρόφιμα και δεκαπέντε από τις είκοσι μεγαλύτερες επιχειρήσεις προϊόντων διατροφής όπως οι Nestle, Coca-Cola, Unilever, Cargil και Kraftheinz διαθέτουν στην Ολλανδία μεγάλα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.
Πέρα από τη δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων πρωτοπόρος είναι η Ολλανδία και στην παραγωγή και εξαγωγή καλλωπιστικών φυτών. Παγκόσμια είναι η φήμη της ολλανδικής τουλίπας. Ολλανδικές εταιρείες είναι επίσης παγκοσμίως οι μεγαλύτεροι προμηθευτές σπόρων για καλλωπιστικά φυτά και λαχανικά. Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2020 εξήγαγε κρέας και πουλερικά αξίας 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιώντας πωλήσεις ακόμα και στην Κίνα. Το 2021 οι ολλανδικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων έφθασαν τα 105 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτές 12 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν καλλωπιστικά είδη, κυρίως λουλούδια, με επόμενες κερδοφόρες κατηγορίες τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
Η κυριαρχία της Ολλανδίας στις εξαγωγές οφείλεται εν μέρει στους πόρους για έρευνα που εστιάζει κυρίως στη μείωση της εξάρτησης από την ενέργεια, το νερό και τα φυτοφάρμακα. Στα θερμοκήπια έχει σχεδόν εξαλειφθεί η χρήση φυτοφαρμάκων. Ονειρο θερινής νυκτός όλα αυτά για την ελληνική γεωργία και σκοτεινό το μέλλον της. Εκτός αν το ολλανδικό παράδειγμα αρχίσει να διδάσκεται στους αγρότες μας και κυρίως στους συνεταιρισμούς, με εκπαιδευτικά μεταξύ άλλων ταξίδια στην Ολλανδία για πρωτοπόρους γεωργούς.