Η ανάδειξη του ρόλου του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή άνοιξε πριν από μήνες. Με ελάχιστα όμως ωφέλιμο τρόπο. Υπηρετώντας άδηλες διεργασίες, που ακόμη και καλών προθέσεων να ήταν οδήγησαν σε αναδείξεις και στοχοποιήσεις, τακτική ατελέσφορη και επικίνδυνη, αφού εστιαζόταν σε πρόσωπα εκ των πραγμάτων αναλώσιμα και όχι καταστάσεις. Γιατί όποιος γνωρίζει από κοντά τα της Θράκης, έχει αντίληψη της οβιδιακής μεταμόρφωσης συμπεριφορών, είτε ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον των πολιτευομένων είτε με τις επενδύσεις που γίνονται κατά καιρούς σε αυτές.
Το σημαντικό είναι πόσο αποφασισμένο είναι το πολιτικό σύστημα να συζητήσει για τη συμμετοχή των μειονοτικών συμπολιτών μας στην πολιτική ζωή με όρους ισοτιμίας και αντιπροσωπευτικούς των όσων πιστεύουν οι ίδιοι.
Και φυσικά με ποια κριτήρια εντάσσονται στα ψηφοδέλτια. Από τη μια δηλαδή να σεβόμαστε αυτονόητα τους συμπολίτες μας αυτούς ως μια απόλυτα ισότιμη ομάδα της κοινωνίας και από την άλλη να φροντίσουμε σε πολιτικό επίπεδο να εξαλείψουμε παθογένειες και αγκυλώσεις ώστε να ενισχύσουμε την αυτόνομη πολιτική τους από οποιαδήποτε κέντρα.
Η σημερινή χρονική αστοχία και η ευκαιριακή αντιμετώπιση του ζητήματος «μειονοτική ψήφος» δεν επιλύει κανένα πρόβλημα και αντίθετα βλάπτει. Εντοπισμένη απλώς σε πρόσωπα και όχι σε αξίες που πρέπει να εμπεδωθούν, αναπαράγει τις παθογένειες που υποτίθεται κατακρίνει και, ακόμη χειρότερα, δημιουργεί σχολή εξαρτημένων πολιτικών συμπεριφορών. Η ΝΔ έκπληκτη τη βραδιά των εκλογών ανακάλυψε την εμπλοκή του τουρκικού προξενείου, αφού έχασε το μπλε η Ροδόπη μαζί με έξι χιλιάδες ψήφους από τις εκλογές του 2019. Η επίσκεψη της κυρίας Μπακογιάννη με τη συμπεριφορά της έκανε τους μειονοτικούς συμπολίτες να αισθανθούν «ιθαγενείς», ενώ οι παρεμβάσεις του κ. Σκέρτσου επιδεινώνουν το θέμα, αφού έφτασε στο σημείο να προτρέπει όχι την υπερψήφιση των μειονοτικών υποψηφίων της ΝΔ αλλά άλλου κόμματος. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, γεμάτος αμηχανία, αφού καταγγελία δικού του «αυθόρμητου» τοπικού στελέχους δημιούργησε το ζήτημα, κατεβάζει στο ίδιο ψηφοδέλτιο καταγγέλλοντες και καταγγελλόμενους. Ολα αυτά καθιστούν ξανά τη Θράκη «περιοχή ειδικών συνθηκών», χαρακτηρισμό που εμείς οι πολίτες της επί χρόνια προσπαθούμε και καταφέραμε να αποτινάξουμε. Το ΠαΣοΚ είναι πάγια κάθετα απέναντι σε αυτή την τοξικότητα και τον διχασμό για προεκλογικούς και μικροπολιτικούς λόγους.
Ο α λα καρτ αντιπροξενισμός, η ανακάλυψη του ρόλου του προξενείου από τη ΝΔ και κάποιων του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, οι διακομματικές διαδρομές αλληλοστήριξης πριν και μετά τις εκλογές οδηγούν τη Θράκη και πάλι τριάντα χρόνια πίσω. Το ΠαΣοΚ έβγαλε από την απομόνωση τη Θράκη και δημιούργησε συνθήκες εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των πολιτών της περιοχής. Σε όλα αυτά οι σημερινοί «αγανακτισμένοι» ήταν απέναντι. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν λοιπόν να μας γυρίζει χρόνια πίσω με κραυγές δήθεν πατριωτικές. Η ελληνική πολιτεία έχει τους τρόπους να επιβάλει τη νομιμότητα θεσμικά. Τα κέντρα και τα παράκεντρα μόνο ζημιά κάνουν.
Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής είναι πρώην αν. υπουργός, υποψήφιος βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Ροδόπη.