Οι πρώτες προσπάθειες της Τουρκίας να ασκήσει επιρροή στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ανάγονται στην περίοδο του μεσοπολέμου. Δάσκαλοι που είχαν σπουδάσει στις παιδαγωγικές ακαδημίες της Τουρκίας ίδρυσαν μία σειρά σωματείων στην Ελλάδα τα οποία έφεραν τον επιθετικό προσδιορισμό «τουρκικό» μέσα στον τίτλο τους. Στόχος τους ήταν να μεταφέρουν τις κεμαλικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από την πλειοψηφία των ελλήνων μουσουλμάνων.

Ακολούθως, στις μεταπολεμικές δεκαετίες στήθηκαν (με άφθονο μαύρο χρήμα) δίκτυα επιρροής με επίκεντρο δασκάλους, έντυπα και δημοσιογράφους και από τη δεκαετία του 1980 και θρησκευτικούς λειτουργούς. Παράλληλα η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε τους δεσμούς μεταξύ των μουσουλμάνων της Θράκης με την Τουρκία. Πολλές οικογένειες έχουν συγγενείς στην άλλη πλευρά των συνόρων ή στο παρελθόν αγόρασαν ακίνητα κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στην Προύσα. Επίσης, αρκετά παιδιά ελλήνων μουσουλμάνων σπουδάζουν στην Τουρκία.

Ολα αυτά τα δίκτυα και οι δεσμοί χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον μεταξύ 1988-1994. Επρόκειτο για μία περίοδο τρομοκρατίας για τους έλληνες μουσουλμάνους. Ηταν τότε που η Τουρκία έθεσε ως στόχο και πέτυχε την εκλογή ανεξάρτητων μουσουλμάνων βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής χρησιμοποίησε κατά κόρον την περίφημη «μαύρη λίστα» ανεπιθύμητων ελλήνων μουσουλμάνων, ή «koca capι», όπως είναι γνωστό μεταξύ της μειονότητας. Η καταγραφή σε αυτήν σημαίνει απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και αποκλεισμό από συγγενείς, ακίνητη περιουσία, πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εκδίωξη σπουδαστών από τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ. Η έκταση των επεμβάσεων ήταν τέτοια που οδήγησε τον Φεβρουάριο του 1990 στην απέλαση από την Ελλάδα του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή.

Εκτοτε και επειδή το εκλογικό σύστημα δεν ευνοεί την κάθοδο ανεξάρτητων υποψηφίων, τα όργανα της Τουρκίας προσπαθούν να έχουν δικούς τους ανθρώπους σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Οι δε τουρκικές παρεμβάσεις είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικές. Παραμένει η «μαύρη λίστα».

Επιπλέον, όσοι υποψήφιοι βουλευτές υποστηρίζονται από την Τουρκία, προβάλλονται συστηματικά από τα επίσημα ΜΜΕ της γείτονος χώρας τα οποία παρακολουθεί το τουρκόφωνο τμήμα της μειονότητας. Παράλληλα οι μηχανισμοί επιρροής (σωματεία, θρησκευτικοί λειτουργοί κ.λπ.) που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια γύρω από το προξενείο, απαξιώνουν τους υπολοίπους υποψηφίους. Κατά καιρούς το επιτυγχάνουν.

Την πρώτη δεκαετία του 2000 είχε εκλεγεί επανειλημμένως βουλευτής με το ΠαΣοΚ ο αντιπρόεδρος ενός ακραίου μειονοτικού κόμματος που είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ (άνθρωπος του τουρκικού βαθέος κράτους και ανεξάρτητος βουλευτής στην ελληνική Βουλή την περίοδο 1989-1993). Σύμφωνα και με όσα καταγγέλλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, με τις ευλογίες και την υποστήριξη του τουρκικού προξενείου εξελέγησαν στις 25 Μαΐου και οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Ο κ. Αγγελος Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπ. βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών.