Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς έκανε προσφάτως μια ενδιαφέρουσα ανάλυση. Οι ευρωπαϊκές ελίτ, σημείωσε, αισθάνονται απέναντι στον Τραμπ όπως ένιωθαν οι ελίτ της Ανατολικής Ευρώπης απέναντι στον Γκορμπατσόφ. Και οι δύο πολιτικοί έφεραν στο προσκήνιο ένα είδος ρητορικής που ήταν σε πλήρη ασυμφωνία με ό,τι ήταν συνηθισμένο και αποδεκτό ως τότε. Οι δεύτερες δεν πίστευαν ότι ένας ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης θα μπορούσε να αποστασιοποιηθεί από την κοινή «οικογένεια» και οι πρώτες κάνουν ότι δεν ακούν το νέο μήνυμα της Ουάσιγκτον.

Οτι, δηλαδή, η Αμερική δεν νοιάζεται πια για τη φιλελεύθερη δημοκρατία ούτε για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία της με την Ευρώπη. Η δυτική συμμαχία, συνολικά, βρίσκεται έξω από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ, δεν αντιλαμβάνεται την αξία της και δεν αναγνωρίζει τη χρησιμότητά της. Το ΝΑΤΟ το αντιμετωπίζει σαν βαρίδι για τις ΗΠΑ.

Λόγω της αδυναμίας τους να αντιδράσουν, παρατηρεί ο Μιλάνοβιτς, οι δυτικές ελίτ αντιμετωπίζουν τον Τραμπ σαν φυσική καταστροφή ή σαν παροδική ανωμαλία. Σκέφτονται ότι θα κάνει τη δεύτερη θητεία του και θα περάσει. Δεν μπορούν να του αντιταχθούν γιατί η δύναμή του υπερτερεί της δικής τους και η Ευρώπη, ειδικά, χρειάζεται απεγνωσμένα τη συνδρομή της Αμερικής τόσο για τη στήριξη της Ουκρανίας όσο και για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό θα πάνε με τα νερά του.

Οσο οι σημερινές ελίτ θα περιμένουν υπομονετικά να κλείσει η παρένθεση Τραμπ, μια άλλη ελίτ, την οποία διαμορφώνουν οι ακροδεξιοί, λαϊκιστές, αυταρχικοί ηγέτες, αναδύεται σε όλον τον κόσμο. «Απολυταρχία ΑΕ» τους ονομάζει η Αν Απλμπάουμ. Αυτοί οι ηγέτες εμπνέονται από το παράδειγμα του αμερικανού πρόεδρου και ενθαρρύνονται από τα επιτεύγματά του. Κυρίως από τη διάλυση των κανόνων του συστήματος, το οποίο στηρίζει και αναπαράγει τις σημερινές παρηκμασμένες ελίτ.

Πολλοί από τους ηγέτες-οπαδούς του τραμπισμού έχουν εκλεγεί σε νόμιμες και διαφανείς εκλογές, όπως και ο ίδιος ο Τραμπ. Εχει χυθεί πολύ μελάνι για να εξηγηθεί γιατί οι πολίτες απαρνούνται τη φιλελεύθερη δημοκρατία, γιατί παραδίδουν οικειοθελώς τις ελευθερίες τους, γιατί απεκδύονται την ευθύνη του πολίτη, γιατί δεν ταράζονται από την κατάλυση των υφιστάμενων κανόνων εθνικών και διεθνών. Φταίνε η ακρίβεια, η περιθωριοποίηση, το Μεταναστευτικό, οι ανισότητες, που καλλιεργούν τον θυμό και την αυτοκαταστροφική οργή.

Μια παράμετρος δεν έχει αναδειχθεί αρκετά. Η παράμετρος Ιλον Μασκ, του όψιμου οπαδού του Τραμπ με τις μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες και τα πανίσχυρα τεχνολογικά εργαλεία. Η πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) έχει μετατραπεί σε μεγάφωνο των ακροδεξιών και λαϊκιστικών απόψεων.

Αλλά και ο ίδιος ο Μασκ δεν αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τα «παιχνίδια» του προκειμένου να λοιδορήσει ηγέτες ή να ρίξει φωτιά σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον του έχει πλέον στραφεί και προς την Ευρώπη στηρίζοντας το ακροδεξιό κόμμα AfD στη Γερμανία ή στοχοποιώντας τους δικαστές που κήρυξαν παράνομους τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μελόνι στην Αλβανία.

Η τεχνολογική αυτοκρατορία, η οποία επιτίθεται σε όσους έχουν αντίθετη άποψη, που δεν υπολογίζει το δικαιικό σύστημα και χειραγωγεί την ψήφο των πολιτών, δεν είναι επιστημονική φαντασία αλλά περιουσιακό στοιχείο ενός μόνο ανθρώπου. Ο οποίος απλά εκμεταλλεύεται το κενό που του αφήνουν κυβερνήσεις, ελίτ και πολίτες.