Οι φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ παρουσιάζουν μια σκληρή επιλογή. Θα παραμείνει η Αμερική φάρος δημοκρατίας, ατομικών δικαιωμάτων, κράτους δικαίου και άγκυρα της Δυτικής Συμμαχίας; Ή μήπως η Αμερική θα σχίσει το Σύνταγμά της και θα γίνει άλλη μια ρατσιστική, αδαής απολυταρχία;
Αν και διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρου του κόσμου, μόνο οι αμερικανοί πολίτες έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο και το επόμενο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αυτοί οι πολίτες περιλαμβάνουν εκατομμύρια αμερικανούς ψηφοφόρους που ζουν στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και οι δεκάδες χιλιάδες κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων που ζουν εδώ στην Ελλάδα.
Πώς; Στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1970 – όπως και στην Ελλάδα φέτος – υπάρχει η επιστολική ψήφος. Ακόμη και πολίτες που ζουν εκτός Αμερικής για δεκαετίες, ή έχουν αμελήσει να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, μπορούν να στείλουν επιστολική ψήφο για τον πρόεδρο και τα μέλη του Κογκρέσου. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν σχεδόν 7 εκατ. Αμερικανοί σε ηλικία ψήφου στο εξωτερικό – αριθμός περίπου ισοδύναμος με εκείνον των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε μια μέση Πολιτεία των ΗΠΑ, και περισσότερο από αρκετός για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές.
Σκεφτείτε το εξής: το 2020, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κερδήθηκαν με μόλις μερικές χιλιάδες ψήφους που προήλθαν από την επιστολική. Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών στο εξωτερικό προέβαλαν την ομάδα Μπάιντεν / Χάρις σε τουλάχιστον δύο Πολιτείες-κλειδιά. Οι ψήφοι από το εξωτερικό στην Αριζόνα (18.435) και την Τζόρτζια (18.475) ξεπέρασαν το περιθώριο νίκης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε αυτές τις Πολιτείες (10.457 και 11.779 αντίστοιχα), με την ισχυρή πλειοψηφία των ψήφων αυτών να εκτιμάται ότι ήταν υπέρ των Δημοκρατικών.
Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί του εξωτερικού έφεραν τη νίκη του Μπάιντεν το 2020 και μπορεί και φέτος, εάν συμμετέχουν στις εκλογές, να κάνουν το ίδιο.Η Μάρθα Μακ Ντέβιτ-Παγκ, διεθνής πρόεδρος των Democrats Abroad, έχει δηλώσει: «Το 2022 οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν πέντε ακόμη έδρες για να ελέγξουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά έχασαν έξι κούρσες με λιγότερο από 1%. Αυτές, και πολλές άλλες κούρσες, μπορούν να κερδηθούν το 2024 με την ψήφο από το εξωτερικό».
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κάνει αναφορά για «δεκάδες χιλιάδες» Αμερικανούς στην Ελλάδα, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 70.000 έως άνω των 100.000. Είμαστε, με άλλα λόγια, μια αρκετά μεγάλη κοινότητα ώστε οι ψήφοι μας να έχουν σημασία. Αλλά λίγοι από εμάς ξοδεύουμε δέκα λεπτά για να ζητήσουμε διαδικτυακά επιστολική ψήφο και ακόμη λιγότεροι κατεβάζουν, συμπληρώνουν, εκτυπώνουν και ταχυδρομούν τα ψηφοδέλτια στην Πολιτεία όπου ανήκουν.
Δυστυχώς, παγκοσμίως μόνο το 7,8% των αμερικανών ψηφοφόρων του εξωτερικού ψήφισαν το 2020. Εάν αυξηθεί το ποσοστό της συμμετοχής μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες, θα έχει καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα.
Οι Αμερικανοί που ζουν στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορούν να καθορίσουν την πορεία της αμερικανικής δημοκρατίας. Η συμμετοχή μας – ή η μη συμμετοχή – θα έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και τον κόσμο.
Η κυρία Στέισι Χάρις-Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος Συγκέντρωσης Πόρων (2023) για τους Democrats Abroad Greece και προηγουμένως πρόεδρος Ελλάδας (2019-2023) και αντιπρόεδρος Ελλάδας (2019).